جراحی فتق دیسک کمر متداولترین عملی است که جراحان ستون فقرات انجام میدهند. متأسفانه جراحی فتق دیسک کمر معمولاً جراحی پرخطری محسوب میشود. اکثر جراحیها تحت بیهوشی انجام میشود، بیهوشی خود یکی از خطرهای رایج در تمام جراحیها است که عوارضی مانند حساسیت به داروی بیهوشی، اسهال، استفراغ و سردرد را به دنبال دارد. ضمناً جراحی فتق دیسک کمر عوارض خاص خود را دارد که از آن جمله میتوان به خونریزی یا عفونت، موفق نبودن عمل، عود فتق دیسک، درد و حتی مرگ اشاره کرد. در صورت ایجاد شدن عفونتی عمیق لازم است عمل دیگری برای رفع عفونت انجام شود. پارگی دورا و آسیب عصبی موقتی یا دائمی نیز پس از بعضی موارد جراحی فتق دیسک گزارش شده است.
روشهای بسیاری برای درمان عوارض بعد عمل دیسک کمر، بهویژه درد ابداع شده است. فیزیوتراپی و طب فیزیکی یکی از بهترین و مؤثرترین روشهاست که شامل تکنیکهای فراوانی مانند تجویز دارو، ورزشدرمانی، ماساژدرمانی، طب سوزنی، اوزون تراپی، استفاده از دستگاه TENS و تزریق کورتیکواستروئید میشود. این روشها عوارض جانبی ندارند و درد بعد عمل دیسک کمر را کاهش میدهند.
عوارض جانبی و خطرهای احتمالی پس از عمل جراحی دیسک کمر و بهترین روشهای درمانشان را در این مقاله برایتان توضیح میدهیم. برای درمان عوارض پس از عمل دیسک کمر باید به پزشک مجرب و ماهری مراجعه کنید که از روشهای درمان و مدیریت عوارض کاملاً مطلع است. به این ترتیب احتمال بروز عوارض جانبی و خطرهای احتمالی به حداقل میرسد و دوران نقاهت نیز کوتاهتر میشود.
عوارض جانبی پس از جراحی فتق دیسک کمر
پس از تمام عملهای جراحی احتمال بروز عوارض وجود دارد، جراحی فتق دیسک کمر نیز از این قاعده مستثنی نیست. در ادامه با مهمترین عوارض جانبی این جراحی آشنا میشوید.
عود کردن یا ادامه داشتن علائمی مانند درد
جراحیهایی مانند عمل فتق دیسک کمر معمولاً علائمی مانند درد و بیحسی پا را با موفقیت برطرف میکند. با این حال علائم برخی بیماران پس از جراحی قطع نمیشود یا علائم ظرف چند سال پس از جراحی دوباره بروز مییابد.
علائم راجعه، بهویژه درد میتواند پیامد ضعیف بودن ستون فقرات، سر خوردن یک دیسک دیگر، تشکیل شدن استخوان جدید یا ضخیم شدن رباطهایی باشد که به نخاع فشار میآورند. گاهی اوقات بافت همبند جای زخم یا اسکار، پس از جراحی دور عصبها تشکیل میشود و به علائمی مانند علائم تحت فشار قرار گرفتن عصب دامن میزند.
اگر علائم عود کند، معمولاً ابتدا درمانهای غیرجراحی مانند فیزیوتراپی امتحان میشود، البته ممکن است جراحی بعداً ضرورت پیدا کند. احتمال بروز عوارض در عملهای بعدی بالاتر از عمل اول خواهد بود.
متأسفانه درمان مؤثری برای اسکار دور عصبها وجود ندارد. بااینحال میتوانید خطر تشکیل شدن اسکار را از طریق ورزشهای منظمی که متخصص فیزیوتراپی پس از جراحی توصیه میکند، کاهش دهید.
عفونت
یکی از شایعترین عوارض بعد جراحی دیسک کمر، عفونت کردن محل زخم است. عفونت را معمولاً میتوان با مصرف آنتیبیوتیک با موفقیت درمان کرد. احتمال عفونت کردن زخم بیمارانی که دیابت دارند یا استروئید مصرف میکنند، بیشتر است.
لخته شدن خون
خطر تشکیل شدن لخته خون، بهویژه در پاها پس از جراحی فتق دیسک کمر وجود دارد. به این عارضه ترومبوز وریدهای عمقی (DVT) گفته میشود.
ترومبوز وریدهای عمقی باعث درد گرفتن و ورم کردن پاها میشود و در موارد نادر به مشکلی جدی به نام آمبولی ریه منجر میشود. آمبولی ریه زمانی بروز مییابد که یک تکه از لخته خون جدا شود و یکی از رگهای ریه را مسدود کند.
فعال ماندن در دوران نقاهت پس از عمل یا پوشیدن جوراب فشردهکننده و ضدآمبولی که به بهبود جریان خون کمک میکند، خطر لخته شدن خون را به شدت کاهش میدهد.
پارگی دورا
خطر پاره شدن دورا در تمام جراحیهای ستون فقرات، از جمله عمل فتق دیسک کمر وجود دارد. دورا کیسه بافتی و ضدآبی است که نخاع و عصبهای ستون فقرات را میپوشاند.
اگر پارگی دورا در زمان جراحی تشخیص و بعد از آن درمان نشود، احتمال نشت مایع مغزی ـ نخاعی (CSF) پس از عمل وجود دارد.
جراح از خطر پارگی دورا مطلع است و اگر متوجه پارگی شود، آن را بخیه میزند و ترمیم میکند. ترمیم در اکثر موارد موفقیتآمیز است و مشکلات یا عوارض بیشتری ایجاد نمیشود. بااینحال انجام دادن جراحی ترمیمی مجدد برای تعداد انگشتشماری از بیماران ضرورت مییابد.
نشت مایع مغزی ـ نخاعی
خطر آسیب دیدن تصادفی دیواره داخلی عصب در جراحی فتق دیسک کمر وجود دارد؛ این آسیب میتواند به نشت مایع مغزی ـ نخاعی منجر شود.
چنانچه جراح نشت مایع مغزی ـ نخاعی را حین عمل تشخیص بدهد، آسیب را ترمیم میکند. اما نشتهای کوچک گاهی فقط پس از عمل مشخص میشود و به مشکلاتی مانند سردرد و ترشح داشتن زخم دامن میزند. در این صورت لازم است جراحی مجدد برای ترمیم آسیبدیدگی انجام شود.
احساس ناراحتی در صورت و کاهش بینایی
برای جراحی فتق دیسک کمر به حالت دمر خوابانده میشوید و در طول انجام عمل روی پیشانی و چانه خواهید بود.
متخصص بیهوشی مدام وضعیتتان را بررسی میکند تا مطمئن شود که مشکلی ندارید، بااینحال بسیاری از بیماران وقتی به هوش میآیند، صورتشان کمی پفآلود است. در بعضی موارد زخمی سرخرنگ روی پیشانی یا چانه ایجاد میشود که ممکن است تا چند روز باقی بماند.
آسیب عصبی و فلج شدن
برخی بیماران پس از جراحی فتق دیسک کمر با ضعف یا بیحسی جدیدی در یک یا هر دو پا مواجه میشوند.
فلج شدن پس از عمل دیسک کمر شایع نیست، اما عارضهای جدی است که احتمال بروزش وجود دارد.
فلج و آسیبهای عصبی میتواند پیامد مشکلات مختلفی مانند موارد زیر باشد:
- خونریزی داخل ستون فقرات (هماتوم برونشامهای ستون فقرات)؛
- نشت مایع نخاعی (دوراتومی تصادفی)؛
- آسیب دیدن تصادفی رگهای مسئول خونرسانی به نخاع؛
- آسیب دیدن تصادفی عصبهایی که حین جراحی حرکت داده میشود.
مرگ
مانند تمام عملهای جراحی در عمل فتق دیسک کمر نیز احتمال مرگ وجود دارد، البته این مورد بسیار به ندرت پیش میآید. لخته شدن خون، واکنش نامناسب به داروی بیهوشی و خونریزی شدید همگی میتواند کشنده و مرگبار باشد.
درمانهای غیرجراحی برای عوارض پس از عمل دیسک کمر
پزشکان اکثر اوقات توصیه میکنند که جراحی مجدد پس از عمل ناموفق و بروز عوارض جانبی انجام شود. خوشبختانه روشهای بسیاری برای جلوگیری از جراحی مجدد وجود دارد که در ادامه آنها را توضیح میدهیم.
فیزیوتراپی
طب فیزیکی و فیزیوتراپی بخش مهمی از درمانهای غیرجراحی عوارض بروزیافته پس از عمل دیسک کمر است. استراحت مطلق بیش از چند روز جایز نیست، چون دورههای طولانیتر عدمفعالیت میتواند اثر نامطلوبی بر طول دوران نقاهت و درد داشته باشد. ورزشهایی که بر پایدارسازی عضلات مرکزی و کشش و تقویت عضلات دور ستون فقرات متمرکز است، در کنار تمرینهای عضلات شکم، سرینی و همسترینگ معمولاً توصیه میشود.
چون برخی بیماران قبل از جراحی دچار مشکلات کمر، مانند ساییدگی دیسک، درد آرتریتی مفاصل ستون فقرات و درد عضلانی هستند، متخصص فیزیوتراپی مجرب میتواند ارزیابی کند که کدام حرکات محرک درد هستند و تمرینهایی را بیابد که بیمار ترجیح میدهد در قالب بخشی از برنامه ورزشی خانگیاش به طور مستمر انجام بدهد.
داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب (NSAIDs)
چون واکنش التهابی در محل فتق دیسک میتواند مولد درد باشد، این داروها عاملهای خط اول برای درمان درد ناشی از فتق دیسک کمر هستند. مسائل مهمی هنگام تجویز این داروها باید در نظر گرفته شود، چرا که مصرف آنها با احتمال بروز عوارض جانبی همراه است.
مصرف داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب (NSAIDs) برای بیماران دارای سابقه خونریزی یا زخمهای گوارشی مناسب نیست. بعضی از این داروها خطر کمتری برای این گروه از بیماران دارند. همچنین بیمارانی که داروهای رقیقکننده خون مصرف میکنند یا سابقه بیماری کلیوی دارند، نباید داروهای NSAIDs مصرف کنند. داروهای استروئیدی خوراکی در دوز کاهشی تدریجی برای درد التهابی حاد ناشی از فتق دیسک کمر مفید است.
اگر درد کمر و درد منتشرشونده باسن و پا شدید باشد، مصرف کوتاهمدت داروهای مسکن مخدر در صورت بروز درد حاد ناشی از فتق دیسک کمر توصیه میشود. ترجیح این است که مصرف این داروها به حداکثر چند روز محدود شود.
داروهای شلکننده عضله یا ضداسپاسم گاهی اوقات برای بیمارانی تجویز میشود که کمردردشان تا حد زیادی ناشی از اسپاسم یا گرفتگی عضله است.
تزریق استروئید در فضای اپیدورال (ESI)
این تزریق علائم بسیاری از بیماران را تسکین میدهد. تزریق استروئید در فضای اپیدورال معمولاً به بیمارانی توصیه میشود که از درمانهای غیرتهاجمی فوق نتیجه نگرفتهاند و تمایلی به انجام جراحی ندارند یا بنا به دلیلی متقاضی مناسبی برای عمل جراحی نیستند.
اگر فتق دیسک در بیش از یک سطح از ستون فقرات رخ داده باشد، تزریق ESI میتواند به تعیین یا تشخیص سطح علائم کمک کند. تزریق استروئید معمولاً در اتاق عمل، مطب پزشک یا مرکز جراحی سرپایی (ASC) انجام میشود و تصویربرداری نیز برای هدایت تزریق ضرورت دارد. به همین دلیل انتظار نداشته باشید که تزریق استروئید اولین درمانی باشد که پزشک برای درمان فتق دیسک انجام میدهد.
نرخ موفقیتی که برای روشهای غیرجراحی محافظهکارانه جهت درمان فتق دیسک کمر گزارش شده است، در مطالعات مختلفی که بهترین طراحی را داشتهاند، کاملاً با هم متفاوت است. خبر خوب این است که اکثر قریب به اتفاق بیماران دردشان به کمک درمانهای غیرجراحی تاحدی تسکین مییابد. پژوهشهایی که نتایج بلندمدت بیماران درمانشده به روشهای غیرجراحی را بررسی کردهاند، حکایت از آن دارند که 30 ـ 60 درصد بیماران نتایج خوبی از درمانهای غیرجراحی میگیرند.
حرکات ورزشی مناسب برای درمان عوارض پس از جراحی فتق دیسک کمر
برای آنکه بیشترین فایده را از انجام حرکات ورزشی بگیرید، باید حرکات زیر را به مدت سه هفته، هر هفته 3 تا 5 بار انجام بدهید.
کشش کمر در حالت ایستاده
- صاف بایستید؛
- دستها را روی لگن بگذارید؛
- مفصلهای ران را به آرامی به جلو فشار بدهید تا کمر کشیده شود؛
- به مدت 2 تا 3 ثانیه در این حالت بمانید و
- حرکت را 10 بار تکرار کنید.
ایستادن با کش مقاومتی (کش مخصوص)
- کش مقاومتی را به وسیله محکم و ثابتی، مانند دستگیره در یا نرده پلکان وصل کنید؛
- صاف بایستید، پاها را به عرض لگن باز کنید و زانوها را کمی خم کنید؛ با هر دو دست از انتهای کش بگیرید؛
- کش را به سمت خودتان بکشید و آرنجها را خم کنید. سعی کنید ساعدها را به موازات زمین نگه دارید و
- حرکت را 10 بار تکرار کنید. چند لحظه استراحت کنید، سپس حرکت را 10 بار دیگر تکرار کنید.
دمر دراز کشیدن روی آرنجها
- روی شکم دراز بکشید؛
- دستها را روی زمین، نزدیک شانهها بگذارید؛
- خود را بالا بکشید، کمر و شانهها را بالا ببرید؛ ساعدها را روی زمین نگه دارید؛
- 30 ثانیه در این وضعیت بمانید و
- حرکت را 5 تا 10 بار تکرار کنید.
حرکت کبری
- روی شکم دراز بکشید و دو دست را روی زمین، نزدیک قفسه سینه بگذارید؛ بازوها را به آرامی صاف کنید تا سر، قفسه سینه و شانهها از روی زمین بلند شود؛
- 10 ثانیه در این وضعیت بمانید؛
- سر، قفسه سینه و شانهها را پایین بیاورید؛
- حرکت را 5 تا 10 بار تکرار کنید.
کشیدن عصب سیاتیک
- روی صندلی بنشینید، بازوها را کنار پهلوها بگذارید، زانوها را خم کنید و کف پاها را صاف روی زمین بگذارید؛
- چانه را روی قفسه سینه بگذارید تا گردن خم شود و بالاتنه را کمی به جلو خم کنید؛
- همانطور که قفسه سینه و گردن را میکشید، یک پا را تا جایی که میتوانید به آرامی صاف کنید و همزمان مچ پا را خم کنید. نکته: ممکن است نتوانید پا را بدون بروز درد یا علائم دیگر کاملاً صاف کنید.
- به وضعیت اولیه برگردید و
- حرکت را در دو نوبت 10 مرتبهای روی سمت دردناک انجام بدهید.
ماساژدرمانی
ماساژ به داشتن فواید درمانی شهره است. تأثیرگذاری ماساژ در اصل به دلیل ایجاد کردن تنآرامی شدید است. یک جلسه ماساژ خوب در سطح جسمی و روانی میتواند تسکین دردی قابلتوجه را برایتان به ارمغان بیاورد و احساس شادی و آرامش را در شما ایجاد کند. ماساژ چه توسط خودتان، چه توسط درمانگر انجام شود، فواید فراوانی برای فتق دیسک کمر دارد. چند نوع ماساژ مختلف وجود دارد. مزایای ماساژدرمانی، صرفنظر از نوع ماساژ همواره مشابه است و شامل بهبود گردش خون، ایجاد حس رفاه، کاهش هورمونهای استرس، تنآرامی و افزایش انعطافپذیری میشود. در این بخش سه نوع ماساژ مهم را برایتان توضیح میدهیم.
ماساژ بافتهای عمقی
ماساژ بافتهای عمقی روش فوقالعادهای برای کاهش نقاط سفت و دردناک مقاوم است. ماساژ عمقی، به شرط درست انجام شدن، نسبت به دیگر تکنیکها باعث آزاد شدن بیشترین مقدار اندورفین میشود. ماساژ بافتهای عمقی معمولاً برای هدف گرفتن ناحیههای مشکلآفرین خاص عضلات یا فاسیا کاربرد دارد ـ فاسیا لایههای ضخیم و سفتی از جنس بافت پیوندی است که لایهها و عضلات مختلف را از هم جدا میکند.
به خاطر داشته باشید که ماساژ بافتهای عمقی به خودی خود میتواند باعث درد و ناراحتی شود. این درد و ناراحتی با علائم اصلی تفاوت دارد. درهرحال ماساژ نباید موجب تشدید علائم شود؛ بلکه مفصلها و گروههای عضلانی که ماساژ بر روی آنها متمرکز بوده است، ممکن است پس از ماساژ دردناک شوند. اگر پس از این نوع ماساژ دچار درد و ناراحتی شدید، استفاده از مدالیتههای دیگر در کنار ماساژدرمانی به عنوان درمان جانبی برای تسهیل دوره نقاهت توصیه میشود.
درمان نقاط ماشهای
درمان نقاط ماشهای تکنیکی است که مستقیماً به گرههای عضلانی بدن میپردازد. این گرهها بخشهای کوچکی از عضلهاند که به معنای واقعی کلمه به دلیل مشکلات ناشی از استفاده بیش از حد، حالت اندامی نامناسب، درد مزمن و عدمتعادلهای دیگر کنار هم جمع شدهاند. عضلههای ما قرار است تنش و کشش را تحمل کنند، البته به شرطی که بتوانند مانند کش به صورت دورهای به وضعیت اصلیشان بگردند. اگر زمان استراحت کوتاه باشد یا کشش بیش از حد باشد، بخشهای کوچکی از عضله درگیر به توده فیبری بزرگی تبدیل خواهد شد. درنتیجه جریان خون در این ناحیه محدود میشود و تداوم بیشتری به مشکل میدهد.
فشار برای درمان نقاط ماشهای مستقیماً برای مدت زمانی معین (معمولاً 1 ـ 5 دقیقه) به گره عضله وارد میشود؛ درنتیجه فیبرهای عضلانی «دوباره به وضعیت اولیه برمیگردد». ناحیه پیرامون گره در زمان اعمال فشار مملو از خون میشود و موقعیت فیبر عضله در زمان شل شدنش بهتر میشود. انجام دادن این تکنیک برای خود بیماران، در صورت استفاده از ابزار مناسب راحت است، البته به شرطی که بیمار بتواند در طول درمان آرام بماند.
چرخاندن غلتک فومی
گاهی اوقات متخصص ماساژدرمانی از غلتک فومی استفاده میکند، اما این وسیله معمولاً برای درمان فردی در خانه یا در زمان ماساژ در باشگاه مناسب است. میتوانید غلتک را با قیمتی مناسب تهیه کنید یا از غلتک موجود در باشگاه استفاده کنید. غلتک فومی بهترین گزینه برای حرکت موزون آهسته در امتداد گروههای عضلانی بزرگ است و عمدتاً برای عضلههای پا و بخش میانی تا تحتانی ستون فقرات به کار برده میشود. همچنین غلتک فومی برای کشش قفسه سینه و رفع مشکلات حالت اندامی مناسب است.
طب سوزنی
طب سوزنی برای درمان فتق دیسک کمر مؤثر است. ترکیبی از طب سوزنی و یک ترکیب گیاهی درد را تسکین میدهد و کیفیت زندگی بیماران دچار فتق دیسک کمر را بهبود میدهد. بیمارانی که طب سوزنی را امتحان میکنند، تسکین درد و بهبود کیفیت زندگی را با نرخ اثربخشی کلی 69/90% تجربه میکنند و هیچ عارضه شدیدی را گزارش نمیدهند. طب سوزنی در نقاط خاص زیر انجام میشود:
- نقاط آشی (Ashi)؛
- شنشو (Shenshu) (BL23)؛
- یائویانگگوان (Yaoyangguan) (GV3)؛
- داچانگشو (Dachangshu) (BL25)؛
- یائوتانگژو (Yaotongxue) (NUE19)؛
- نقاط جیاجی؛
- ویژانگ (Weizhong) (BL40) و
- تایشی (Taixi) (KD3).
درمان طب سوزنی هر روز به مدت 14 روز انجام میشود.
اوزون تراپی
اوزون تراپی برای درمان بیماریهای مهرههای ستون فقرات، به ویژه فتق دیسک بسیار مفید است. تزریق گاز اوزون برای درمان فتق دیسک کمر کاملاً ایمن است؛ اثرات مثبت درمان در پیگیری حداقل ششماهه و برای بیمارانی مشخص میشود که دردشان منشأ عصبی ندارد و حتی از درد مزمن و مقاوم رنج میبرند. اوزون در دیسک ساییدهشده تزریق میشود تا درد در پی زدوده شدن واسطههای التهابی در فرایند اکسیداسیون تسکین پیدا کند.
در همین فرایند اکسیداسیون است که اوزون وارد عمل میشود؛ اوزون اکسیژنرسانی را به ناحیه آسیبدیده افزایش میدهد و چون مانع از تولید سموم عصبی میشود، سموم را خنثی میکند و واکنش ایمنی را تعدیل میکند، درد و التهاب را از بین میبرد. همچنین گاز اوزون بخش برجسته دیسک را خشک میکند، درنتیجه برجستگی دیسک کمتر میشود یا حتی کاملاً از بین میرود.
اولتراسوندتراپی
در اولتراسوندتراپی از امواج صوتی (ارتعاشها) برای درمان عارضههایی مانند فتق دیسک کمر استفاده میشود. اولتراسوند معمولاً برای درمان کمردرد به کار برده میشود. پزشک سری دستگاه را روی پوست پایین کمر میکشد؛ دستگاه ارتعاشاتی را تولید میکند که از پوست عبور میکند. هدف از اولتراسوندتراپی این است که گرما و انرژی به بخشهای زیر پوست بدن برسد تا درد، کمتر و دوران نقاهت تسریع شود.
تحریک الکتریکی عصب (TENS)
تکانههای الکتریکی در درمان تحریک الکتریکی عصب به کمک دستگاه TENS و از طریق پدهای الکترود به پوست منتقل میشود. دستگاه TENS درد را به دو طریق تسکین میدهد. انتقال درد به مغز در اثر فرکانس بالا مسدود میشود، درنتیجه درد را احساس نخواهید کرد. دستگاه TENS در فرکانس پایین، بدن را به صورت خارجی تحریک به آزاد کردن اندورفینها میکند و درنتیجه درد تسکین پیدا میکند. همچنین دستگاه TENS جریان خون را افزایش میدهد. علاوه بر درمان سرخوردگی دیسک، از طریق تقویت هدفمند عضلات کمر، برای مثال با استفاده از دستگاه TENS، میتوان از کمردرد جلوگیری کرد.
پرسشهای متداول
عوارض بلندمدت فتق دیسک چیست؟
سرخوردگی شدید و درماننشده دیسک به آسیب عصبی دائمی منجر میشود. دیسک سرخورده در موارد بسیار نادر تکانههای عصبی ارسالی به عصبهای کودا اکوینا در کمر و پا را قطع میکند. دراین صورت بیمار کنترل روده و مثانه را از دست میدهد. بیحسی ناحیه زینی یکی دیگر از عوارض بلندمدت فتق دیسک است.
بیماران پس از جراحی فتق دیسک کاملاً بهبود مییابند؟
اکثر بیماران ظرف یک هفته میتوانند در محل کار حاضر شوند؛ البته بیمارانی که کار بدنی بسیار سنگین دارند، باید تا زمان بهبودی کامل صبر کنند. بهبودی کامل معمولاً هشت هفته زمان میبرد؛ بیماران در آن زمان میتوانند تقریباً تمام ورزشها و فعالیتهای بدنی معمولشان را بدون محدودیت انجام بدهند.
التیام یافتن دیسک برجسته پس از جراحی چقدر طول میکشد؟
اکثر بیماران فعالیتهای معمولشان را تقریباً چهار هفته پس از جراحی فتق دیسک ازسرمیگیرند. شرکت در برنامه توانبخشی پس از جراحی دوران نقاهت را کوتاهتر میکند و توانایی حرکتی بیمار را افزایش میدهد.
پس از جراحی فتق دیسک کمر احتمال بروز چه عوارضی وجود دارد؟
جراح عوارض احتمالی درمان پیشنهادی کمر یا گردن را توضیح میدهد. عوارض احتمالی شایع جراحی ستون فقرات شامل عوارض معمول بیهوشی، خونریزی، لخته شدن خون، پارگی دورا، عفونت، مشکلات ریوی و درد مداوم میشود.
درد پس از جراحی فتق دیسک تا چه مدت ادامه دارد؟
اگر مشکلی پس از عمل داشتید، حتماً موضوع را به پزشک و پرستاران اطلاع بدهید. تقریباً شش هفته طول میکشد تا خستگی و درد عمومی پس از عمل کاملاً برطرف شود.