کمر درد شدید: علائم، علل و روش های درمانی

هیچ چیزی یک روز طولانی را سخت‌تر و طولانی‌تر نمی‌کند، مگر درد کمر. اگر از درد کمر رنج می‌برید، انجام کارهای ساده مثلا بلندکردن یک کیسه میوه نیز، کار طاقت فرسایی برای شما خواهد بود. اگر منتظرید تا کاری برای درد کمر خود کنید و تا آنموقع، این درد شما را زمین گیر کرده باشد، باید بگوییم، زمان زیادی را صبر کرده‌اید. اگر درد کمر به مدت 3 ماه یا بیشتر به طول بی‌انجامد، به آن درد مزمن می‌گویند. این نوع از درد، گاهی می‌آید و گاهی می‌رود و اغلب درد آن به طور موقت قطع شده و بیشتر فرد را ناامید می‌کند. اگر علت کمر درد خود را ندانید، مقابله کردن با این درد می‌تواند کار بسیار سختی باشد. همچنین اگر درد شما طولانی مدت یا همان مزمن باشد، وقت آن است که یک متخصص ستون فقرات شما را ویزیت کند. در این مقاله، شما درباره علائم، علل، درمان‌ها و روش‌های پیشگیری از درد مزمن کمر، مطلع خواهید شد. همجنین باید بدانید که هرگاه خواستید برای درمان کمر درد خود اقدامی کنید، باید به یک متخصص ماهر و باتجربه که اطلاعات کافی در این باره داشته و قادر به مدیریت پیچیدگی های بیماری شما باشد، مراجعه کنید. این کار باعث می‌شود تا خطرات، عوارض جانبی و نیز طول دوره نقاهت شما ، کاهش یابد.

علل متداول درد شدید کمر

درد شدید کمر معمولا به افزایش سن، زیاد می‌شود ولی نیز ممکن است ناشی از یک آسیب باشد. شایع ترین دلایل آن عبارتند از :

  • آرتریت ستون فقرات: نازک شدن تدریجی غضروف داخل ستون فقرات.
  • تنگی کانال نخاعی: کانال های نخاعی به دلیل افزایش سن تنگ شده و ریشه اعصاب داخل آن را فشرده می‌کند.
  • مشکلات دیسک (فتق دیسک): دیسک از جای اصلی خود بیرون زده و به عصب فشار وارد می‌کند. این ممکن است در ورزشکارانی اتفاق بیفتد که خود تمرینی داشته و یا اگر وزنه های سنگین را ناگهانی بلند کنند.
  • سندروم درد میوفاشیال: درد عضلانی توصیف نشدنی و حساسیت عضلانی
  • پوکی استخوان و شکستگی های فشاری: مهره‌های کمری با افزایش سن، صاف و هموار می‌شوند.
  • اسپوندیلولیزیس مهره های کمری و اسکولیوز: ستون مهره‌ها به دلیل لغزش به سمت جلو یا انحراف جانبی، در یک راستا نیستند.
  • اسپوندیلوز کمری: اسپوندیلوز یا آرتروز مهره‌ها، با تخریب ستون مهره‌ها همراه است و به مرور زمان، زائده‌های استخوانی تشکیل شده و سپس ریشه عصب را تحت فشار قرار می‌دهد.

زمانی که هر کدام از این عارضه ها رخ دهند، عضلات کمری تحت فشار قرار گرفته و این فشار را به اعصاب نخاعی وارد کرده و نهایتا باعث می‌شود درد شما بیشتر شود ( انقباض عضلانی ).

نشستن طولانی مدت، ایستادن، بلند کردن، پوزیشن‌های نامناسب و یا استفاده بیش از حد از بدن، می‌تواند درد عضلانی کمری را در پی داشته باشد؛ حتی اگر هیچ یک از عارضه‌های اشاره شده در بالا رخ ندهد.

در بعضی موارد، فهمیدن علت دقیق ایجاد دردهای مزمن کمری، کاری بس دشوار است. اگر پزشک شما تمام گزینه‌های تشخیصی را روی شما امتحان کرده باشد، وقت آن است تا نظر یک متخصص ستون فقرات را بخواهید. این نکته بسیار مهم است که عجولانه شیوه درمانی خود را انتخاب نکرده و نیز زیر بار درمان‌های سنگین و غیرعقلانی نروید. صبر کنید تا زمانی که ریشه اصلی دردهای کمری شما ، پیدا شوند؛ چراکه نه تنها این کارها ، درد شما را بهبود نمی‌دهند بلکه درد را بدتر نیز می‌توانند کنند.

اگر منبع ایجاد درد هنور مشخص نشده باشد یا قابل درمان نباشید ، شاید بهتر باشد با پزشک خود همکاری لازم را جهت بهبود دادن وضع وخیم کمر خود کنید و نیز درد خود را از طریق درمان های غیرجراحی، کنترل کنید.

ریسک فاکتورهای ابتلا به درد شدید کمر

درد مزمن کمر، ممکن است برای هر شخصی رخ بدهد ولی یک سری عوامل هستند که می‌توانند ریسک ابتلا را بالا ببرند . این عوامل شامل:

  • سن: افراد مسن ممکن است بیشتر در معرض ابتلا به آرتریت اسخوانی و از بین رفتن دیسک بین مهره ای باشند.
  • شغل: مشاغلی که در آن افراد مجبور باشند تا زیاد و به طور مکرر، خم شوند، اجسام سنگین بلند کنند و یا مدت زمان طولانی بایستند یا بنشینند ، احتمال ایجاد درد های مزمن کمری بالا می‌رود.
  • وزن: اضافه وزن، فشار اضافی را بر ستون فقرات و نیز عضلات کمر وارد می‌کند.
  • میزان فعالیت: داشتن سبک زندگی کم تحرک و نیز عضلات ضعیف کمرو به دنبال آن، کمبود قدرت بدن، همگی ریسک آسیب رسیدن به کمر را افزایش می‌دهند.
  • عادت سیگار کشیدن: سیگار کشیدن باعث افزایش جریان خون شده و نتیجتا توانایی بدن را برای بهبودی خود کم کرده و ریسک ابتلا به پوکی استخوان را در فرد زیاد می‌کند.
  • دیگر عوامل: استرس، استرس ناشی از کار، مسائل مالی، روابط انسانی ضعیف و شرایط بد روحی و ذهنی.

علائم درد شدید کمر

درد، می‌تواند به ران‌ها زده (سیاتیک) که این به دلیل فشار وارده بر عصب سیاتیک ( عصبی است که از پاها نیز عبور می‌کند ) می‌باشد. گاهی اوقت نیز افراد ، بی حسی و احساس سوزن سوزن شدن را تجربه می‌کنند. درد در ناحیه ساق پا که با نشستن تسکین می‌یابد، به دلیل تنگی کانال نخاعی می‌باشد.

دیگر علائم درد کمر شامل موارد زیر می‌باشد:

  • درد شدید و تیرکشنده مانند
  • سختی و خشکی
  • محدودیت در حرکت دادن کمر
  • نشستن های طولانی مدت باعث درد شود.
  • ناتوانی در بلند شدن از جای خود
  • احساس افسردگی
  • قاعدگی های کم و بدون درد (هربار کمتر از دفعه پیش)

تشخیص کمر درد مزمن

ارزیابی مورد نیاز شامل، شرح حال گیری از بیمار و انجام معاینات فیزیکی می‌باشد . بیماران در یکی از گروه های زیر قرار می‌گیرند:

  1. کمر درد نامشخص
  2. کمر درد مرتبط با رادیکولوپاتی (کشیدگی عصب های ستون فقرات ) یا تنگی نخاع
  3. کمر درد ناشی از یک جایی غیر از ستون فقرات
  4. کمر درد مرتبط با یکی دیگر از عارضه های نخاعی

برای بیمارانی که درد کمرشان ناشی از تنگی رادیکولوپاتی ، تنگی کانال نخاعی و یا علت دیگری مرتبط با نخاع می‌باشد، اسکن های MRI یا CT، برای بیمار تجویز شده تا در تشخیص علت دقیق بیماری کمک کند.

X-ray نیز میتواند ساختار استخوانی را نشان داده و MRI هم قادر به نشان دادن اعصاب، دیسک‌ها و ماهیچه ها می‌باشد. این روش‌ها در تشخیص کمر درد مزمن، استفاده می‌شوند.

روش‌های درمانی کمر درد شدید

بعضی از روش‌های درمانی درد کمر، شامل موارد زیر است:

دارو درمانی

طیف گسترده‌ای از داروها برای درمان درد مزمن کمر وجود دارند. به طور کلی، پزشک شما، داروساز و یا متخصص درمان این درد، قادرند تا دستور العمل و دوز مصرفی داروهای تجویزی را به شما بگویند. در قسمت زیر، یک سری داروهای متداول که برای درمان این  درد استفاده می‌شوند، آمده است:

داروهای غیر استروئیدی و ضدالتهاب (NSAIDs)

یک سری از داروهای NSADIs مانند ایبوپروفن وجود دارند که می‌توانید آنها را بدون نسخه تهیه و مصرف کنید. این داروها برای دردهای عضلانی و استخوانی و نیز بعضی از دردهای شدید مانند درد کمر، اثربخش باشند.

استامینوفن

این دارو را به راحتی می‌توانید بدون نسخه تهیه کنید ولی به هیج عنوان نباید آن را بیش از اندازه مصرف کنید؛ چرا که باعث ایجاد آسیب های جدی به کبد می‌شود. بسیاری از داروهای مخدر دار نیز داخلشان استامینوفن به کار رفته است.

داروهای ضدافسردگی

بعضی از این داروها برای کنترل درد کمر مفیدند؛ به خصوص داروهای ضدافسردگی سه حلقه‌ای (تری سایکلیک). استفاده از دوز پایین این داروها به از بین رفتن درد کمر کمک خوبی می‌کنند؛ البته برای رفع افسردگی باید دوزهای بیشتری از آنها را مصرف کرد. شما این داروها را بر اساس اینکه به آن نیاز دارید یا خیر، استفاده نمی‌کنید؛ بلکه باید صرف نظر از اینکه آیا درد دارید یا نه، میزان مشخصی از آن ها را استعمال کنید.

شل کننده های عضلانی

این داروها، اغلب برای اسپاسم عضلانی شدید استفاده می‌شوند. در تسکین درد کمر نیز موثرند.

مخدر‌ها

این دسته از داروها، تجویزی می‌باشند و قادرند طیف گسترده‌ای از دردها را، در صورت استفاده صحیح، کاهش دهند. اگر درد شما، ریشه عصبی داشته باشد، از دوز بالاتری از این داروها باید استغاده کنید؛ چرا که دوزهای پایین، خیلی پاسخگوی نیاز شما نخواهند بود. پزشک شما، دوز مصرفی دقیق این دارو را به شما اطلاع خواهد داد. برای دردهای عصبی، پزشک ممکن است برای شما مصرف طولانی مدت تری از این داروها را تجویز کند. داروهای مخدردار، ریسک اعتیاد به آن ها را نیز در پی دارند،؛ بنابراین، پزشک آنها را معمولا به عنوان اولین راه درمانی برای شما توصیه نمی‌کند.

تزریقات

تزریق اپیدورال استروئید، سوزاندن عصب، مسدود کردن عصب و دیگر روش های تزریق محور، می‌توانند در کاهش درد کمر موثر باشند. پزشک از این روش‌ها زمانی بهره می‌برد که دلیل ایجاد درد را نداند. همچنین اگر گاهی اوقات درمان‌های شما موثر نباشند، این روش‌ها می‌توانند به مشخص کردن علل درد در بدن شما، کمک شایانی کنند. درمان درد از طریق تزریق، تنها برای مدت کوتاهی جوابگو است و باید بدانید که برای درمان همیشگی این دردها باید از شیوه های دیگری بهره برید.

بعضی از روش‌های تزریق برای از بین بردن درد های کمری عبارتند از:

تزریق اپیدورال

تزریق اپیدورال استروئید ، یکی از گزینه ها برای وارد کردن سریع مسکن ها به منظور کاهش درد، از راه سرنگ، می‌باشد. پزشک، تزریق را در ناحیه اپیدورال، انجام می‌دهد. این ناحیه ، واقع در ستون فقرات شما است و از ستون مهره ها و نیز اعصاب این ناحیه ، حفاظت می‌کند. با تزریق اپیدورال استروئید، پزشک شما از X-ray برای مکان یابی و هدایت دقیق سوزن وارد شده برای تزریق، استفاده می‌کند.

ابلیشن رادیوفرکوئنسی (RFA)

RFA، یک روشی است که پزشک برای کاهش درد از آن استفاده می‌کند. این روش، یک راه حل ایمن و موثر برای درمان کمر درد بوده و نیز برای بیمار، قابل تحمل می‌باشد. ریسک پایینی از خونریزی و عفونت در محل دخول، وجود دارد.

پزشک ممکن است قبل از انجام عمل، یک تزریق داخل وریدی (IV  در ناحیه بازو شما، برای وارد کردن کمی ماده بیهوشی داخل خون، انجام دهد؛ تا از این طریق بتواند ناراحتی بیمار را در حین انجام RFA، کاهش دهد. به دلیل بیهوشی موضعی، در حین این فرآیند، بیمار همچنان به هوش خواهد بود ولی هیچ دردی را احساس نخواهد کرد.

پزشک، یک سوزن کوچک را در محلی که در آن احساس درد دارید، وارد می‌کند. سپس با کمک دستگاه X-ray، همانند کاری که در تزریق اپیدورال انجام دادند، مکان دقیق سوزن را مشاهده و آن را هدایت می‌کنند. بعد از این، یک میکروالکترود را از طریق سوزن، وارد کرده و پروسه تحریک را آغاز می‌کنند. در این حین، بیمار ممکن است یک نوع احساس سوزش داشته باشد.

همانطور که گفته شد، قبل از آغاز جراحی، از طریق تزریق داخل وریدی، در ناحبه بازو ، مقداری ماده بیهوشی به شما می‌زند. شما در حین انجام این عمل، به هوش هستید تا کمک به پزشک برای رسیدن به هدف درمانی که دارد، کنید. البته می‌توانید در رابطه با جزییات این عمل، از پزشک معالج خود ، سوالاتتان را بپرسید.

مسدود کردن اعصاب

از این روش، برای کنترل کردن یا جلوگیری از انواع مختلف درد، استفاده می‌شود. اغلب از تزریق یک سری داروها برای بلاک کردن درد از اعصاب،  استفاده می‌شود که برای رهایی از درد نیز موثرند.

مسدود کننده‌های اعصاب، معمولا ترکیب شده با اولتراسوند، فلوروسکوپی (ابزاری با صفحه نمایش فلورسنت که پزشکان از آن برای مشاهده تصاویر اشعه ایکس، استفاده می‌کنند) و یا اسکن CT، می‌باشد تا بتوانند سوزن را در بدن بیمار، به درستی هدایت کنند. همچنبن پزشک، می‌تواند از تحریک الکتریکی با درجه پایین برای مکان یابی دقیق عصبی که دردآفرین است، بهره ببرد.

فیزیوتراپی

بهترین شیوه درمانی برای درد مزمن بالا و پایین کمر، فیزیوتراپی است. پزشکان در ابتدا این نوع از درمان را برای بیماران خود توصیه می‌کنند. بیمار، تحت نظر یک فیزیوتراپ متخصص ستون فقرات خواهد بود تا به وی برای انجام یک سری ورزش ها، کمک کند. آنها تمرینات ورزشی بیماران را با شرایط و علائم آنها تنظیم می‌کنند. بخش بزرگی از موفقیت شما در بهبودی ، ناشی از پایبند بودن به انجام برنامه تمرینی است که پزشک شما برایتان فراهم کرده است.

بعضی از انواع فیزیوتراپی هایی که برای درمان درد شدید کمر، استفاده می‌شود ، به شرح زیر است:

  • سنجیدن آستانه تحمل درد بیمار: آستانه تحمل درد ، فرد به فرد متفاوت است.
  • یادگیری پوزیشن های بدنی صحیح: فیزیوتراپ ، شکل صحیح پوزیشن های بدنی را به بیمار یاد داده و به وی کمک می‌کند تا آن ها را به درستی انجام دهد.
  • قوی کردن مرکز بدن: قوی کردن قسمت مرکزی بدن، برای کاهش درد کمر، اصلاح الگوهای حرکتی و نیز حفظ تعادل بدنی، بسیار مفید فایده است.
  • انجام ورزش های انعطاف پذیری و کششی: انجام این دست از تمرینات ورزشی، کمک چشمگیری به، کاهش تنش عضلاتی که ستون فقرات را ساپورت می‌کنند ، بهبود حرکتی بدن و دامنه حرکتی و نیز کاهش ریسک ناتوانی حرکتی ناشی از درد کمر، می‌کند.
  • انجام ورزش های هوازی: انجام ورزش های هوازی طولانی مدت، می‌تواند مواد مغذی و جریان خون را در ناحیه پایین کمر، تحریک کرده و در نتیجه، خشکی عضلانی را کاهش داده و نهایتا باعث بهبودی بیشتر شود.

درمان‌های جایگزین

بعضی از بیماران با کمر درد مزمن، به دنبال درمان‌های جایگزین برای درد خود می‌باشند. این درمان‌ها شامل موارد زیر هستند:

طب سوزنی

طب سوزنی، می‌تواند باعث از بین رفتن این عارضه شود. متخصصین این کار، سوزن‌های بسیار نازکی را در نواحی دردناک، وارد می‌کنند. برخی از متخصصین بر این باورند که طب سوزنی قادر است تا انسداد های نیروی حیات بخش شما را که به آن Qi نیز اطلاق می‌گردد، پاک سازی کند.

مراقبت‌های کایروپراکتیت (درمان دستی)

انواع مختلفی از درمان‌های مراقبی کایروپراکتیت، کمک به رفع دردهای کمری مزمن مانند فتق دیسک، می‌کند. شیوه درمانی آن نیز ممکن است شامل تنظیمات دستی باشد که طی آن پزشک، از یک نیروی ناگهانی اما کنترل شده‌ای، جهت بهبود دامنه حرکتی و کیفیت حرکان بدنی فرد، استفاده می‌کند. این شیوه درمانی همچنین، کمک شایانی به بازیابی عملکرد، جلوگیری از آسیب و نیز تسکین درد کمری فرد می‌کند.

بیوفیدبک

بیوفیدبک، یک تکنیک ذهنی – فیزیکی است که شامل استفاده از انواع مختلفی از وسایل کنترل کننده به منظور کنترل آگاهانه بر اعمال فیزیکی بیمار است؛ اعمال فیزیکی که معمولا به طرز ناخودآگاهانه‌ای توسط ما انجام می‌شود. برخی از فرایندهای بیوفیدبک که می‌توانند موثر واقع شوند، شامل: کنترل تنفس، ضربان قلب، تنش عضلانی، فشار خون و غیره، باشد. امروزه انواع مختلفی از ابزارهای بیوفیدبک موجود است که همین نشان می‌دهد که این شیوه درمانی تا چه میزان می‌تواند موثر واقع شده و نظارت دقیقی بر پیشرفت انجام فعالیت های بیمار، داشته باشد.

یوگا

تحقیقات نشان داده‌اند که انجام حرکاتی از یوگا به بیمارانی که مبتلا به دردهای خفیف تا متوسط هستند، کمک خواهند کرد تا درد را کاهش داده و نیز توانایی راه رفتن و حرکت کردنشان بهبود یابد.

ماساژ درمانی

جامعه پزشکی، کم کم دارد می‌پذیرد که ماساژ درمانی به عنوان یک شیوه درمانی معتبر برای رهایی از انواع کمر دردها (به عنوان یک درمان مکمل) بسیار کارآمد می‌باشد. این روش درمانی بسیاری مزایا برای بیمارانی که از کمر دردهای شدید رنج می‌برند دارد. این فواید عبارتند از:

  1. کاهش تنش و انقباض عضلانی: ماساژ درمانی، باعث شدشدگی و رفع انقباضات عضلات شده و نتیجتا دردهای ناشی از خشکی و گرفتگی عضلات را کاهش داده و نهایتا باعث افزایش انعطاف پذیری و نیز بهبود کیفیت خواب می‌شود.
  2. بهبود جریان و گردش خون: این روش، به بافت ها و عضلات بدن شما غذارسانی کرده و نیز آسیب های عضلانی را تا حد مطلوبی بهبود می‌بخشد.
  3. افزایش سطح اندورفین در بدن: هورمون اندورفین، به هورمون شادی در بدن معروف است . ماساژ تراپی باعث کاهش اضطراب و افسردگی (درد افرادی که از کمر درد رنج می‌برند)، از طریق افزایش سطح این هورمون شده و نهایتا کمک خوبی به افزایش سرعت بهبودی در فرد مبتلا خواهد کرد.

اصلاح رفتاری

این روش، کمک به بهبود پاسخ بیمار به محرک های درد و نیز کمر درد می‌کند. سناخت درمانی، شامل آموزش به بیمار برای استفاده از تکنیک‌های مقابله، روش‌های ریلکس بودن و سایر روش‌ها به منظور کاهش کمر درد وی، می‎‌باشد .

TENS

الکتروتراپی، یک شیوه درمانی است که در آن الکترودهای خاصی استفاده شده تا از طریق تحریک عضلات، این بافت تقویت و حفظ شود. همچنین می‌تواند باعث از طریق مسدود کردن مسیر پیام‌های درد به سمت مغز، میزان دردهای ناشی از کمر را کاهش دهد.

از طریق این روش، بدن شما پالس‌های الکتریکی خفیفی را دریافت می‌کند. سیستم TENS از یک موتور، سیم‌ها و پدهای الکترودی تشکیل شده است. پزشک این پدها را روی پوست شما و نزدیک به ناحیه‌ای که درد می‌کند قرار می‌دهد. سپس دستگاه را روشن کرده و جریان الکتریکی ولتاژ پایینی را به بدن شما منتقل می‌کند.

جلسات درمانی این روش نیز معمولا بیش از 15 دقیقه طول نمی‌کشد و بسته به هر بیمار، به هر میزان که نیاز باشد انجام می‌شود. بیماران اغلب در حین درمان، احساس سوزن سوزن شدگی خفیف یا شدیدتری دارند که همین امر باعث می‌شود تا فرد درد را خیلی حس نکند.

جراحی

هنگامی که سایر درمان‌ها موثر واقع نشوند، پزشکان ممکن است برای کمک به بهبود دردهای بیمار که ناشی از تحت فشار بودن عصب یا آسیب‌های اسکلتی – عضلانی است، از شیوه جراحی استفاده کنند. انجام عمل جراحی نیز همیشه موفقیت آمیز نخواهد بود و شواهد زیادی وجود ندارد که نشان دهد مثلا کدام جراحی برای کدام مشکل فرد مناسب ترین است. بیمارانی که قصد انجام جراحی را دارند، باید تمامی خطرات احتمالی را بدانند.

گرینه‌های جراحی شامل:

ورتبروپلاستی و کایفوپلاستی

 این نوع از جراحی‌ها کم تهاجمی بوده و کمک شایانی به ترمیم شکستگی‌های ناشی از فشار وارده بر مهره‌ها در پوکی استخوان می‌کند. جراح در حین عمل ورتبروپلاستی، از تصویربرداری 3 بعدی استفاده کرده تا از این طریق، یک سوزن کوچک و باریک را از راه پوست بیمار، به داخل بدنه مهره ها – بزرگترین بخش مهره و مجموعه ای از استخوان های کوچک که ستون فقرات را تشکیل می‌دهند – وارد کند.

از طریق این نوع از جراحی ها، جراح ، سیمان استخوانی چسبنده ای را به داخل بدنه مهره‌ها تزریق می‌کند. این سیمان استخوانی، به سرعت خشک و سفت شده و نتیجتا به تقویت و تثبیت مهره کمک می‌کند و نیز باعث کاهش درد می‌شود.

در کایفوپلاستی نیز قبل از تزریق سیمان استخوانی، جراح یک بالون را وارد کرده و سپس با آرامی آن را باد می‌کند تا بدشکلی های ستون فقرات را اصلاح کرده و ارتفاع طبیعی بین مهره ها را دوباره به آن بازگرداند.

لامینکتومی ستون فقرات

جراح شما، این درمان را زمانی انجام می‌دهد که تنگی کانال نخاعی باعث ایجاد فشار، درد، بی حسی و یا ضعف شود. در طول جراحی نیز، دیوار های مهره و نیز هرگونه خار یا زوائد مهره ای را برمی‌دارد. هدف از انجام این جراحی نیز، باز کردن ستون مهره ای برای برداشتن فشار از روی اعصاب این ناحیه می‌باشد.

دیسکتومی یا میکرودیسکتومی

پزشک شما ممکن است این شیوه درمانی را برای برداشتن دیسک بین مهره ای (زمانی که فتق دیسک به نخاع یا ریشه عصب فشار وارد می‌کند)، پیشنهاد کند. میکرودیسکتومی نیز روشی مشابه بوده و در آن جراح ، با ایجاد یک برش بسیار کوچک در کمر شما، دیسک بیرون زده را بیرون آورده و به بهبودی بیشتر و بهتر شما کمک می‌کند.

فورامینوتومی

فورامینوتومی، نوعی از جراحی است که در آن سوراخ استخوانی واقع در ستون فقرات که از داخل آن اعصاب عبور کرده (کانال نخاعی)، را کاملا پاکسازی می‌کنند. مفاصلی که با افزایش سن ضخیم شده اند و یا دیسک متورم شده، همگی می‌توانند منجر به تنگ شدن کانال نخاعی شده و به عصب این ناحیه فشار وارد کند و نتیجتا باعث درد، بی حسی و ضعف گردد. جراح، قسمت های کوچکی از استخوان روی عصب را از طریق ایجاد یک برش کوچک، برداشته تا بتواند مسدودشدگی را از بین برده و نهایتا فشار عصب را کاهش دهد.

الکتروترمال تراپی دیسک

این نوع از جراحی برای درمان دیسک بیرون زده به دلیل بیماری پیشرونده فتق دیسک، استفاده می‌شود. در طول جراحی، جراح یک کاتتر را در ناحیه کمر و از طریق ایجاد یک برش کوچک، وارد می‌کند. سپس یک نوع سیم را از راه این کاتتر عبور می‌دهند و جریان الکتریکی ای را برای گرم کردن دیسک بین مهره ای، اعمال می‌کنند. نتیجتا، این گرما باعث تقویت فیبرهای کلاژن موجود در دیواره دیسک ها شده و در آخر، برآمدگی ها یا هر ایراد دیگری که باعث فشار آمدن به کانال نخاعی شما می‌شود را از بین می‌برد.

سوالات متداول

آیا طبیعی است که روزانه، کمر درد داشته باشیم؟

اگر در دهه های 20 و 30 سالگی عمرتان هستید، این کمر درد ها می‌تواند ناشی از پوزیشن های بدنی اشتباه روزانه باشد. پوزیشن هایی مانند: بلند کردن کودک، طولانی مدت نشستن و یا انجام ورزش های سنگین. اگر نیز در دهه 40 سالگی به بالا هستید، آسیب های ناشی از کار و شروع بیماری های آرتریت در ستون فقرات شما، می‌توانند از جمله این عوامل باشند.

از کجا متوجه شویم که درد کمرمان، عضلانی است یا به خاطر مشکلات دیسک می‌باشد؟

دیسک مهره ای شما، در قسمت پایین کمرتان واقع شده است؛ بنابراین اگر در این ناحیه احساس درد می‌کنید، می‌توانید آن را به عنوان دیسک بیرون زده تلقی کنید. به علاوه، احساس درد در هر دوری این موارد با یکدیگر متفاوت است. کمر درد عضلانی، احساسش مانند درد بعد از انجام ورزش یا کار فیزیکی است در حالیکه درد ناشی از دیسک، بسیار آزار دهنده و طاقت فرساست.

علت کمر درد شدید در خانم ها چیست؟

کمر درد در خانم ها معمولا به علت دلایل روبرو است: پوزیشن بدنی نامناسب مانند خم کردن یا فشار دادن سر به جلو در حالت ایستاده و یا نشسته، که خود باعث انحراف ستون فقرات می‌شود. استفاده بیش از حد از عضلات که معمولا به علت انجام حرکات تکراری و یا بلند کردن اجسام / کودکان به طرز ناصحیحی می‌باشد. همه این موارد باعث آسیب به دیسک ها، عضلات و یا رباط ها می‌شود.

با وجود کمر درد شدید، چگونه بخوابم؟

  • به پهلو و مانند نوزاد قرار بگیرید.
  • به صورت طاق باز به پشت دراز بکشید.
  • به پهلو دراز کشیده و یک بالشت بین زانو های خود قرار دهید.
  • روی شکم خوابیده و یک بالشت زیر شکم و در قسمت لگن خود قرار دهید.
  • طاق باز خوابیده و یک بالشت زیر زانوان خود قرار دهید.

اگر کمر درد مزمن دارید ، از انجام چه ورزش هایی باید خودداری کنید؟

انجام ورزش‌هایی با شدت و تاثیر بالا مانند، دویدن و ورزش های هوازی سنگین، باعث می‌شود فشار مضاعفی به دیسک بین مهره ای آمده و آسیب دیدگی نیز بیشتر شود. همچنین از انجام حرکاتی مثل چرخیدن، مثلا در ورزش تنیس، بپرهیزید چراکه این نیز موجب افزاش درد شما خواهد شد.

آیا کشش بدن، برای کمر درد ضرر دارد؟

باوجود اینکه انجام حرکات کششی برای قبل از شروع تمرینات فیزیوتراپی و نیز به عنوان نرم کننده عضلات ( علی الخصوص صبح ها که خشکی عضلات زیاد است )، بسیار توصیه شد است، انجام آن زمانیکه از درد شدید کمری رنج می‌برید، خیلی کار عاقلانه ای نیست. در اصل در این حالت، انجام آن ها بیشتر باعث تحریک عضلاتی می‌شود که به خودی خود دچار درد، آسیب دیدگی و التهاب هستند.

آیا حمام آب گرم برای کمر درد مزمن، مفید است؟

تحقیقات ثابت کرده اند، که دوش آب گرم به طور موقت قادر است درد کمر را بهبود دهد و نیز باعث کاهش تنش های عضلانی در این ناحیه و جلوگیری از التهاب شود.

دکتر سپهریان

دکتر سپهریان متخصص طب فیزیکی و درد با بیش‌از پانزده سال سابقه درمان‌های غیر جراحی ستون فقرات و مفاصل دارای مقالات متعدد در زمینه یافتن راه های تشخیصی پاراکیلنیک و درمانی در بیماران با درد مزمن و سندرم های افزایش حساسیت مرکزی مانند فیبرومیالژی می‌باشد.