تنگی کانال نخاعی به تنگ شدن فضای داخل ستون فقرات اشاره دارد. این عارضه معمولا سبب وارد شدن فشار بر اعصاب مرتبط با ستون فقرات میشود. تنگی کانال نخاعی ستون فقرات بیشتر در قسمت پایین کمر و گردن ایجاد شده و باعث بروز درد، احساس گزگز، بیحسی و ضعف عضلانی میشود و امکان دارد به مرور زمان تشدید شود.
در صورت وجود این عارضه، استفاده از طب سوزنی برای تنگی کانال نخاعی گزینه درمانی بسیار مناسبی محسوب میشود.
پروسه درمان تنگی کانال نخاعی به روش طب سوزنی
در طی روند درمان تنگی کانال نخاعی با طب سوزنی، متخصص این روش سوزنهای بسیاری ظریفی را وارد نقاط خاصی از بدن میکند. وارد کردن این سوزنها معمولا سبب بروز درد بسیار کمی میشود.
نقاط ویژه طب سوزنی در تمامی قسمتها پشت بدن وجود دارند. در برخی از مواقع، نقاط مناسب طب سوزنی از نقطه دردناک فاصله دارند. متخصص طب سوزنی محل کلی درمان را به بیمار اطلاع داده و در صورت نیاز از بیمار درخواست میکند که لباسهای خود را خارج کند. سپس یک حوله یا ملحفه در اختیار بیمار قرار میگیرد. بیمار بر روی تخت مخصوص دراز میکشد. روند استفاده از طب سوزنی برای تنگی کانال نخاعی کمر شامل موارد زیر میباشد:
- وارد کردن سوزن: سوزنهای طب سوزنی در نقاط خاص با عمق متفاوت وارد قسمت پشت بدن میشوند. این سوزنها بسیار ظریف هستند و وارد کردن آنها باعث درد بسیار کمی میشود. افراد معمولا متوجه وارد شدن سوزنها نمیشوند. بین 5 تا 20 سوزن در روند درمان استفاده میشود.
- کنترل سوزنها: امکان دارد متخصص از حرکت یا چرخش سوزنها استفاده کند و یا حرارت یا پالس الکتریکی از سوزنها عبور دهد.
- خارج کردن سوزنها: در بیشتر موارد، سوزنها برای مدت 10 تا 20 دقیقه در محل قرار میگیرند. معمولا در زمان خارج کردن سوزنها دردی ایجاد نمیشود.
مزایای طب سوزنی در درمان تگی کانال نخاعی
مزایای طب سوزنی برای درمان تنگی کانال نخاعی شامل موارد زیر میباشند:
عدم استفاده از داروهای شیمیایی
داروهای مُسکن مانند ویکودین میتوانند باعث بروز اعتیاد شوند. حتی داروهای ضعیفتر مانند ایبوپفرون نیز میتوانند باعث بروز عوارض جانبی مانند زخم معده شوند. در طب سوزنی از داروهای شیمیایی برای تسکین درد استفاده نمیشود. در واقع در این روش مواد طبیعی موجود در بدن سبب تسکین درد میشوند.
عدم نیاز به عمل جراحی
جهت درمان تنگی کانال نخاعی بدون جراحی میتوان از روش طب سوزنی استفاده کرد. استفاده از طب سوزنی در درمان تنگی کانال نخاعی تا حدودی احتیاج به عمل جراحی را از بین میبرد. در نتیجه هزینههای ناشی از عمل حذف شده و از نظر اقتصادی نیز به نفع بیمار خواهد بود. همچنین دوران ریکاوری بعد از طب سوزنی بسیار کمتر از مدت زمان مورد نیاز برای ریکاوری بیمار بعد از عمل جراحی میباشد.
تاثیر روحی و روانی
طب سوزنی مانند یوگا سبب ریلکس شدن بیمار و کاهش استرس میشود. طبق گزارش بیماران این روش باعث کاهش میزان افسردگی، اضطراب و بیخوابی میشود.
انواع طب سوزنی برای درمان تنگی کانال نخاعی
در طب سوزنی از سوزنهای ظریف و استریل در قسمتهای خاصی از بدن استفاده میشود. این روش سبب بروز درد یا عوارض جانبی نمیشود.
روش طب سوزنی سنتی
طب سوزنی برای درمان تنگی کانال نخاعی یک روش ایمن محسوب شده و معمولا سه بار در هفته برای مدت شش هفته استفاده میشود. تعداد دقیق جلسات درمانی توسط پزشک تعیین شده و تشخیص تنگی کانال نخاعی به وسیله او یا متخصص طب سوزنی انجام میشود. جهت افزایش تاثیر درمان و کاهش درد معمولا از طب سوزنی به همراه روشهای درمانی دیگر استفاده میشود.
امکان دارد روند درمان با طب سوزنی سنتی آغاز شده و سوزنها توسط دست کنترل شده و مورد استفاده قرار میگیرند. سپس، متخصص طب سوزنی از تحریک الکتریکی برای افزایش میزان بهبود و بازیابی قدرت عضلات در قسمت پایین کمر استفاده میکند.
طب سوزنی با بهبود جریان خون و تولید اندورفین سبب کاهش درد میشود. دیگر مواد شیمیایی که توسط طب سوزنی تولید میشوند شامل مخدرهای طبیعی در بدن هستند که دارای تاثیر ضد درد میباشند.
استفاده از روش الکترو آکوپانکچر (طب سوزنی الکتریکی)
در صورتی که طب سوزنی سنتی تاثیری در بهبود عارضه نداشته باشد، امکان دارد از روش الکتروآکوپانکچر استفاده شود. در این روش از جریان خفیف الکتریکی در سوزنها استفاده شده و برای درمان علائم اندام تحتانی و قسمت کمر مورد استفاده قرار میگیرد.
الکتروآکوپانکچر نقش مهمی در تولید اندروفین و کاهش درد دارد. تحریک الکتریکی باعث میشود که انتقال انرژی به ستون فقرات راحتتر انجام شود و در نتیجه در این روش بیمار سریعتر به نتیجه مورد نظر دست پیدا میکند.
جلسات الکتروآکوپانکچر برای دو بار در هفته برنامهریزی میشوند تا زمانی که درد به میزان 50 درصد کاهش پیدا کند. سپس یک بار در هفته از جلسات درمانی استفاده میشود.
استفاده از روش درای نیدلینگ یا سوزن خشک
کمردرد معمولا به مشکلات ستون فقرات مانند تنگی کانال نخاعی مرتبط میباشد. تنگی کانال نخاعی یک عارضه دردناک و آزاردهنده میباشد. در پاسخ به این سوال که تنگی کانال نخاعی چه علائمی دارد بایستی توجه شود که این عارضه باعث بروز درد، احساس گزگز، بیحسی و ضعف عضلانی میشود. علائم تنگی کانال نخاعی توسط روش سوزن خشک قابل درمان است. این روش جهت کاهش درد و بازیابی توانایی استفاده شده و سبب دستیابی به نتیجه رضایتبخش میشود.
سوزن خشک برای غیر فعال کردن نقاط ماشهای استفاده میشود. این نقاط سبب بروز درد و کاهش دامنه حرکتی میشوند. ریشه این روش در طب غربی میباشد و بر اساس دانش مربوط به آناتومی و ساختار بدن انسان انجام میشود. در این روش از سوزنهای مخصوص برای تحریک نقاط ماشهای استفاده میشود. هدف روش سوزن خشک کمک به رفع درد و بازیابی قدرت حرکتی میباشد.
متخصص طب سوزنی بر اساس عارضه مورد نظر تعداد جلسات درمانی را تعیین خواهد کرد و همچنین جهت دستیابی به بهترین نتیجه درمانی با اثر بلندمدت، روش سوزن خشک را به همراه روشهای درمانی دیگر به کار میبرد.
عوارض طب سوزنی در درمان تنگی کانال نخاعی
در صورتی که طب سوزنی توسط متخصص ماهر و با تجربه انجام شود، این روش ایمن محسوب میشود. به ندرت امکان دارد عوارضی مانند عفونت یا سوراخ شدن اعضای بدن ایجاد شود. طب سوزنی در مقایسه با بسیاری از روشهای درمانی استاندارد برای رفع کمردرد دارای عوارض کمتری میباشد.
سایر روشهای درمان تنگی کانال نخاعی
در ارتباط با تنگی کانال نخاعی شدید بایستی توجه شود در حالتی که تنگی کانال نخاعی بیش از حد باشد و روش طب سوزنی کارساز نباشد میتوان از روشهای مکمل زیر برای بهبود شرایط بیمار استفاده کرد.
- دارو درمانی
- فیزیوتراپی
- عمل جراحی (در موارد خاص)
سوالهای رایج در ارتباط با تنگی کانال نخاعی
میزان موفقیت طب سوزنی در درمان تنگی کانال نخاعی چقدر میباشد؟
طب سوزنی در حدود 60 درصد از بیمارانی سبب بهبود عارضه میشود (در مقایسه با 39 درصد از بیمارانی که از روشهای درمانی استاندارد استفاده میکنند).
چه کارهایی برای تنگی کانال نخاعی ضرر دارد؟
در زمان بروز تنگی کانال نخاعی بایستی از انجام تمارین زیر خودداری شود:
- از انجام حرکات کششی در حالت ایستاده خودداری کنید. حرکات کششی بایستی در حالت دراز کشیده بر روی زمین انجام شوند.
- از ورزش و تمرین با وزنه اجتناب کنید و سعی کنید که از دستگاه بدنسازی استفاده کنید.
- از دویدن و تمارین پُربرخورد مشابه خودداری کنید. به این منظور بایستی از شنا، دوچرخهسواری یا دستگاه الیپتیکال استفاده کنید.
آیا پیادهروی در درمان تنگی کانال نخاعی موثر است؟
پیادهروی برای رفع علائم تنگی کانال نخاعی مفید میباشد. پیادهروی یک ورزش کمبرخورد است و شخص میتواند سرعت و فاصله پیادهروی را کنترل کند. البته چنانچه این روش سبب تشدید علائم شود، بایستی از انواع دیگر ورزش استفاده شود. در این ارتباط بایستی با پزشک مشورت شود.
پیش از طب سوزنی از انجام چه مواردی بایستی خودداری شود؟
پیش از طب سوزنی بایستی از مصرف کافئین خودداری شود. حداقل دو ساعت قبل از درمان بایستی از نوشیدن قهوه اجتناب شود. قهوه سبب افزایش واکنش ستیز (جنگ) یا گریز میشود. در واقع هدف طب سوزنی کاهش این واکنش میباشد.
علت ایجاد احساس بهبودی پس از طب سوزنی چیست؟
به طور کل، پس از طب سوزنی احساس آرامش در شخص ایجاد میشود. روزهای پس از درمان نیز کیفیت خواب و و عملکرد گوارشی و احساس سلامتی شخص بهبود پیدا میکند. تاثیر طب سوزنی در روزهای پس از درمان در برخی از افراد بیشتر میباشد.
آیا استحمام پس از طب سوزنی امکانپذیر است؟
پس از طب سوزنی، ماساژ، بادکش درمانی یا روشهای مشابه بایستی از استحمام یا شنا برای مدت زمان 12 تا 24 ساعت خودداری شود. به این ترتیب ماندگاری و تاثیر طب سوزنی افزایش پیدا میکند.