گردنبند طبی: انواع، طرز استفاده و قیمت

گردنبند طبی معمولا برای بیمارانی که جراحی ستون فقرات را داشته‌اند و به منظور بی حرکت کردن گردن استفاده می‌شود. این وسیله برای درمان گردن درد که به وسیله ترومای شدید یا درد مزمن ایجاد شده است، مفید می‌باشد. پس از صدمه ناگهانی، گردنبند می‌تواند برای بی‌تحرک کردن و کاهش درد استفاده شود. گردنبندها سر را در حالت تراز با گرانش زمین قرار داده و گودی طبیعی گردن را حفظ می‌کنند.

موارد استفاده از گردنبند طبی

هدف گردنبند طبی پشتیبانی از گردن و طناب نخاعی است و حرکت گردن و سر را کاهش می‌دهد. این وسیله معمولا در کوتاه مدت و برای بهبود صدمه، جراحی یا درد استفاده می‌شود. برخی شرایطی که ممکن است نیاز به استفاده از گردنبند طبی داشته باشند، به صورت زیر هستند:

  • آسیب ناگهانی، اگر در حادثه رانندگی بوده‌اید یا آسیب دیگری مانند زمین خوردن دارید، گردنبند طبی ممکن است از گردن محافظت کرده و از بروز صدمات بیشتر پیشگیری کند.
  • جراحی گردن، گاهی بعد از جراحی، گردنبند طبی با کاهش تحرک از ایجاد صدمه پیشگیری می‌کند.
  • فشردگی عصبی، گاهی گردنبند طبی برای کاهش فشار روی اعصاب گردن استفاده می‌شود.
  • اسپوندیلوز گردنی، گردنبند طبی ممکن است باعث تسکین درد موقتی که به خاطر اسپوندیلوز گردنی است شود (بیماری مرتبط با سن که توسط فرسودگی و پارگی غضروف و استخوان‌های گردن ایجاد می‌شود).
  • سفتی و درد کلی گردن، گردنبند طبی ممکن است به رفع برخی فشارها از روی عضلات گردن کمک کند.

انواع گردنبند طبی

بر اساس موارد و سختی گردنبندها طبی، آنها می‌توانند به گردنبندهای طبی سفت و نرم دسته‌بندی شوند.

گردنبند طبی نرم

گردنبندهای نرم از نمد ساخته شده‌اند. این گردنبندها به صورت قالب در اطراف گردن و فک بیمار قرار می‌گیرند، اندازه آنها نیز برای هر بیمار تنظیم می‌شود. این گردنبندهای طبی کاملا گردن را بی‌حرکت نمی‌کنند، اما تحرک را کاهش داده و بی‌حرکت نگه داشتن گردن را به بیمار یادآوری می‌کنند. از آنجایی که گردنبند زیر چانه است و چانه را پشتیبانی می‌کند، انقباض عضلانی مورد نیاز برای مقابله با نیروهای گرانشی را کم کرده و سر را در حالتی طبیعی قرار می‌دهد. این نوع گردنبند کاملا گردن را بی‌حرکت نمی‌کند، فقط خم شدن و کشیده شدن در مرحله نهایی را کاهش می‌دهد. این گردنبندهای طبی به دور گردن بسته شده و تعرق را نیز کم می‌کنند.

گردنبندهای طبی در انواع سفت و نرم هستند. گردنبندهای نرم به راحتی دور گردن و زیر فک قرار می‌گیرند. برخی پزشکان ممکن است آنها را به طور موقت برای تسکین گردن درد متوسط تجویز کنند. در گردنبندهای نرم، احتمال کمک به کنترل صدمات جدی‌تر گردن کم است. مطالعه‌ای معتبر استفاده از گردنبندهای نرم را روی بیماران مبتلا به درد ناگهانی بررسی کرده است. آنها متوجه شده‌اند که گردنبند نرم، حرکت گردن را تا حدود 17% کاهش می‌دهد. محققین به این نتیجه رسیدند که این گردنبندها بی‌تحرکی کافی که از نظر بالینی مفید باشند را ندارند.

گردنبند طبی نیمه‌سخت

گردنبند طبی نیمه سخت برای بی‌تحرک کردن ستون فقرات گردن در بیمارانی که صدمه ستون فقرات گردنی داشته‌اند، استفاده می‌شود. در شرایط نامناسب، این بیماران اغلب نیاز به لوله گذاری دارند.

گردنبند طبی سخت

گردنبندهای سخت در طراحی شبیه به گردنبندهای نرم هستند، اما از پلکسی گلاس ساخته شده‌اند. به آسانی استفاده می‌شوند و نظافت آنها نیز آسان است، این مورد یکی از مزایای گردنبندهای پلاستیکی است. این نوع گردنبندهای طبی در اندازه‌های مختلف برای بیماران موجود هستند. گردنبندهای سخت، چرخش سر به اطراف را کاهش می‌دهند. این گردنبندها خم شدن و کشیده شدن به اطراف را بیشتر از گردنبندهای نرم محدود می‌کنند. اغلب پشتیبان چانه دارند تا به عضلات گردن امکان استراحت بدهند. بریس‌های سخت گردن اغلب برای دردهای شدید گردن، شکستگی ستون فقرات و صدمات تجویز می‌شوند. گردنبندهای طبی سخت انواع متفاوتی دارند که در ادامه آن‌ها را معرفی می‌کنیم.

گردنبندهای طبی فیلادلفیلا

گردنبند طبی فیلادلفیا یک گردنبند فومی سفت، ضد حساسیت، غیر سمی و بدون لاتکس است که پلاستیک سفت آن از جلو و پشت گردن پشتیبانی می‌کند. این گردنبند به گونه‌ای طراحی شده است که از هر نوع حرکت در هنگام بهبود جلوگیری کرده و ستون فقرات را پشتیبانی کند.

گردنبندهای طبی سومی

گردنبند طبی سومی (ثابت کننده ماندیبولار اسکیپیتال جناغی)، یک گردنبند طبی کاملا قابل تنظیم بوده که حالت خم شدگی، خنثی بودن یا فشار بالا و بی‌تحرکی را ایجاد می‌کند. این گردنبند، سطحی از پشتیبانی بین گردنبند فیلادلفیا و هالو را ارائه می‌دهد. بخش ماندیبولار یا فک پایین و اسکیپیتال کاملا قابل تنظیم هستند. صفحه چانه‌ای متحرک به بیمار امکان غذا خوردن و انجام کارهای بهداشتی را می‌دهد. آلومینیوم سبک با روکش وینیلی را می‌توان برای بیمار به شکل خاصی تبدیل کرد. بندهای سر از نایلون غیرکشسان هستند. بند پیشانی با قلاب و گیره متصل می‌شوند و بخش اسکیپیتال پلی اتیلنی بر روی صفحه اسکیپیتال گردنبند قرار می‌گیرد.

گردنبند طبی هالو

هالو، که به عنوان حلقه هالو یا تاج هالو نیز شناخته می‌شود، تکه‌ای از تجهیزاتی است که دور سر بیمار قرار می‌گیرد. این وسیله برای کنترل انواع مختلفی از بیماری‌ها مهم است و ستون فقرات گردنی را ناپایدار می‌کند.

طرزاستفاده از گردنبند طبی

اگر نیاز به استفاده از گردنبند طبی دارید، پزشک احتمالا دستورالعمل خاصی در مورد کارهایی که باید و نباید در هنگام استفاده از آن انجام دهید، به شما می‌دهد. در کل، زمانی که گردنبند طبی دارید، بهتر است:

  • به جای استراحت و نشستن زیاد، تحرک داشته باشید. تحرک آرام، مانند راه رفتن، می‌تواند به پیشگیری از سفتی عضلات گردن کمک کند. عضلات سفت شده ممکن است دوره بهبودی را طولانی کنند.
  • روی حالت مناسب بدنی تمرکز کنید. سعی کنید خم نشوید یا قوز نکنید. کمر، شانه‌ها و سر را صاف نگه دارید. گوش‌ها در راستای شانه‌ها باشند.
  • از نشستن روی صندلی‌های نرم و کوتاه بپرهیزید. این کار می‌تواند روی حالت بدنی شما تاثیر گذاشته و فشار بیشتری را روی گردن ایجاد کند.
  • از بلند یا حمل کردن اجسام سنگین بپرهیزید. از انجام فعالیت شدید، مانند دویدن یا حرکات سخت دیگر پرهیز کنید.
  • به جز زمانی که بخواهید گردنبند طبی را تمیز کنید یا پزشک دستور بدهد، همیشه از آن استفاده کنید.
  • مطمئن شوید که گردنبند طبی محکم ولی راحت در جای خود قرار می‌گیرد. اگر گردنبند طبی خیلی سفت باشد، احتمالا نتواند پشتیبانی مورد نیاز شما را ارائه داده و باعث ایجاد درد و صدمه بیشتر گردد. اگر بسیار شل باشد، می‌تواند به پوست کشیده شود و باعث تحریک پوستی و ایجاد تاول گردد.

روش خوابیدن با گردنبند طبی

در اینجا نکاتی برای خوابیدن با گردنبند طبی بیان می‌شود:

  • حتما از تشکی استفاده کنید که پشتیبانی خوبی دارد. تشکی که خیلی نرم است ممکن است به اندازه کافی از گردن پشتیبانی نکند.
  • سعی کنید گردن را در حالت خنثی قرار دهید، به جلو، عقب یا پهلو خم نکنید.
  • به حالت پیچ خورده نخوابید. سعی کنید گردن را در سطح بدن قرار دهید.
  • سعی کنید به کمر و با بالشی نازک بخوابید. استفاده از بالش‌های بیشتر می‌تواند فشار بیشتری روی گردن ایجاد کند.
  • برای برخواستن از تخت خواب، ابتدا به آرامی به پهلو بچرخید. سپس پاها را از یک سمت تخت پایین بیاورید و با دست‌های خود بدن را بلند کنید.

حمام رفتن با گردنبند طبی

هنگامی که از گردنبند طبی استفاده می‌کنید، معمولا استفاده از سرویس بهداشتی آسانتر از دوش گرفتن است. می‌توانید به صورت طبیعی دوش بگیرید، اما باید گردنبند طبی را خشک نگه دارید. قرار دادن پوشش پلاستیکی در اطراف گردنبند طبی ممکن است به خشک نگه داشتن آن کمک کند. اگر دوش می‌گیرید، ممکن است حس کنید استفاده از دوش دستی به کاهش خم شدن و حرکات گردن کمک کند.

روش تمیز کردن گردنبند طبی

باید گردنبند طبی را هر روز بشویید تا از رشد باکتری‌ها جلوگیری کنید. نداشتن نظامت مداوم، در صورت رشد باکتری‌ها، می‌تواند منجر به تحریک پوستی شود. اکثر گردنبندهای طبی نرم را می‌توانید با آب گرم و صابون ملایم در سینک بشویید و سپس بگذارید تا خشک شوند. از صابون‌ها و مواد شوینده قوی یا چلاندن آنها پرهیز کنید. این کار ممکن است باعث بروز حساسیت پوستی شود. می‌توانید گردنبندهای سخت را با تعویض بالشتک‌های کثیف و آبکشی صفحات جلو و عقب آنها تمیز کنید. هنگامی که مجددا گردنبند طبی را می‌بندید، باید کاملا سر جای خود قرار گیرند. اگر گردنبند طبی به اندازه کافی سفت نباشد، ممکن است به پوست ساییده شود و منجر به ایجاد زخم فشاری یا همان زخم بستر و تحریک پوستی گردد.

مدت زمان استفاده از گردنبند طبی

مدت زمانی که باید از گردنبند طبی استفاده کنید، به مشکل خاص شما بستگی دارد. برای گردن درد متوسط که به علت صدمه ناگهانی نیست، اغلب توصیه می‌شود که بیشتر از یک هفته از گردنبند طبی استفاده نکنید. استفاده بیشتر از گردنبند طبی می‌تواند باعث سفتی و ضعف عضلات گردن شود. اگر به علت گردن درد شدید یا صدمه ناگهانی از گردنبند طبی استفاده می‌کنید، در مورد مدت زمان مورد نیاز برای استفاده از آن با پزشک مشورت کنید.

عوارض استفاده از گردنبند طبی

اگرچه گردنبندهای طبی، برای مدتی کوتاه، می‌توانند از گردن محافظت و پشتیبانی کنند، اما تحقیقات نشان می‌دهند که استفاده طولانی مدت از آنها ممکن است منجر به ضعیف و سفت شدن عضلات گردن شود.

در صورت بروز صدمه شدید، این امر به طور کلی غیر قابل اجتناب است. با این حال، اگر مشکل شما گردن درد متوسط است، ممکن است بتوانید مدت زمان استفاده از گردنبند را کاهش دهید یا در مورد درمان‌های جایگزین با پزشک خود مشورت کنید.

در سال‌های اخیر، بسیاری از متخصصان پزشکی استفاده از گردنبندهای طبی را برای درمان صدمات، نامناسب تشخیص داده‌اند. این تغییر عقیده بیشتر به علت نگرانی‌های ایمنی و نبود تحقیقاتی است که نشان می‌دهند استفاده از گردنبندهای طبی منجر به ایجاد نتایج مفید برای سلامتی بیمار می‌شوند.

قیمت گردنبند طبی

گردنبند طبی می‌تواند قیمت‌های مختلفی داشته باشد. همانطور که قبلاً توضیح دادیم گردنبند طبی انواع مختلفی دارد، هر کدام از این مدل‌ها ممکن است در شرکت‌های مختلفی ساخته شده باشند و برندهای آن‌ها متفاوت باشد. به همین دلیل، نمی‌توان رقم ثابت و مشخصی را برای قیمت گردنبندهای طبی مشخص کرد.

سوالات متداول

آیا گردنبند طبی موثر است؟

اگرچه گردنبند طبی می‌تواند به پشتیبانی و محافظت از گردن در کوتاه مدت کمک کند، اما در تحقیقی ثابت شده است که در موارد صدمه حاد، به شدت اجتناب ناپذیر است.

در هنگام رانندگی آیا می‌توانم گردنبند طبی استفاده کنم؟

زمانی که گردنبند طبی استفاده می‌کنید، اجازه رانندگی ندارید.

گردنبند طبی را چقدر محکم باید ببندم؟

گردنبند طبی باید به اندازه‌ای محکم باشد که سر نتواند حرکت کند و چانه نباید به داخل لیز بخورد یا روی گردنبند قرار گیرد. لبه پایینی گردنبند باید به راحتی روی بدن قرار گیرد و فقط قسمت بالشتک‌دار آن با پوست در تماس باشد.

چگونه گردنبند طبی سفت را باید بست؟

گردنبند طبی سفت از چانه تا استخوان سینه (جناغ) قرار می‌گیرد. از پایه سر تا بالای کمر نیز کشیده می‌شود. گاهی، بالای گردنبند محکم دور فک پایین قرار می‌گیرد. پزشک می‌تواند از مناسب بودن اندازه گردنبند طبی مطمئن گردد.

اندازه طبیعی یک گردنبند چیست؟

سایز گردن اکثر آقایان بالغ بین 35.5 تا 48.5 سانتی‌متر است و دور گردن آنها به طور متوسط حدود 38 سانتی‌متر می‌باشد.

آیا گردنبند طبی به رفع فشردگی عصبی کمک می‌کند؟

در طی دوره استراحت، پزشک ممکن است توصیه کند که از گردنبند طبی نرم استفاده کنید. این وسیله دور گردن قرار گرفته و از آن به وسیله کم کردن تحرک، محافظت می‌کند.

آیا گردنبند طبی به بهبود حالت بدن کمک می‌کند؟

استفاده روزانه از این گردنبند، می تواند به تدریج با اصلاح وضعیت سر و گردن در بیمارانی که درد و لوردوز غیرطبیعی دارند کمک کند و لوردوز طبیعی گردن که ممکن است به خاطر گردن درد ناشی از مطالعه و دیگر دلایل ایجاد درد در جلوی سر است،  را بهبود بخشد.

چه‌ کارهایی را نباید با گردن خود انجام دهید؟

کج کردن مستمر گردن به سمت جلو می‌تواند منجر به ایجاد طیف وسیعی از مشکلات از جمله درد و سوزش مداوم گردن، گرفتگی شدید عضلات بالای کمر و حتی شروع زود هنگام آرتروز گردن شود. خیره شدن به سمت پایین برای مدتی طولانی به عنوان سندرم گردن درد ناشی از مطالعه زیاد نامیده می‌شود.

دکتر سپهریان

دکتر سپهریان متخصص طب فیزیکی و درد با بیش‌از پانزده سال سابقه درمان‌های غیر جراحی ستون فقرات و مفاصل دارای مقالات متعدد در زمینه یافتن راه های تشخیصی پاراکیلنیک و درمانی در بیماران با درد مزمن و سندرم های افزایش حساسیت مرکزی مانند فیبرومیالژی می‌باشد.