استرس و تنش های عصبی، حمایت های عاطفی پایین، تمامی این موارد و فاکتورهای روانشناسی دیگر به عوامل احتمالی بروز درد گردن ارتباط پیدا می کند. وقتی تنش و فشار در عضلات گردن ایجاد می شود، ممکن است با درد یا گرفتگی عضلانی مواجه شوید. گردن درد همچنین ممکن است به شانه ها منتشر شود و با سردرد همراه باشد.
عوامل گردن درد
وقتی با درد مواجه می شویم، بیشتر به دنبال عامل ایجاد درد در همان ناحیه خواهیم بود. این موضوع به خصوص در گردن درد و افرادی که با گردن درد مواجه می شوند، صادق است. با این حال شاید گردنتان عامل ایجاد مشکل نباشد، چرا که عوامل روانی در بسیاری از افراد منجر به بروز گردن درد می شود. متاسفانه افراد بسیاری که با گردن درد مواجه می شوند، نمی دانند که ابتلا به این مشکل می تواند نشانه ای از فشارهای روانی باشد. بر اساس یک مطالعه، گردن درد مزمن یا دردی که بیش از سه ماه باقی مانده است، به احتمال زیاد در نتیجه فشارهای عصبی ایجاد شده است. توالی بروز گردن درد مزمن در محل کار و نقش فشارهای عصبی در این مشکل همیشه برای فعالان حوزه سلامت مشخص بوده است.
این درد در موارد بسیاری به شانه و سر نیز منتشر شده و منجر به بروز سردردهای عصبی می شود. وجود استرس و فشارهای عصبی و تکرار آن در طول زمان منجر به بروز مشکلات عضلانی اسکلتی در این نقاط بدن می شود. وقتی تحت استرس قرار می گیرید، بدن به صورت طبیعی هورمون هایی را تولید می کند. آدرنالین ترشح شده در پدیده “بجنگ یا فرار کن” باعث بالا رفتن فشار خون، افزایش تامین خون به نقاط خاصی از بدن و سفت شدن عضلات اطراف ستون فقرات می شود که در چنین مواردی باید منبع ایجاد استرس را از بین ببریم. کورتیزول به عنوان هورمون استرس شناخته می شود؛ این هورمون با عملکردهای مختلفی از بدن تداخل ایجاد می کند. بالا رفتن کورتیزول می تواند منجر به از دست رفتن حجم عضلانی و افزایش ذخیره چربی بدن شود. وقتی دائماً تحت فشار عصبی قرار بگیرید، عضلاتتان در حالت آماده و گرفته قرار می گیرد و بدنتان آماده انجام واکنش خواهد بود؛ این موضوع در طول زمان منجر به بروز دردهای مزمن می شود.
نشانه های گردن درد عصبی
برای این مشکل می توان نشانه هایی را در نظر گرفت که به کمک آنها می توان مشخص کرد که آیا گردن دردتان در نتیجه فشارهای عصبی است یا خیر. یکی از بهترین روش های تعیین نقش فشارهای عصبی در گردن درد، بررسی جنبه های مختلف زندگیتان است. آیا بخش هایی در زندگیتان وجود دارد که به صورت مداوم باعث ایجاد درد یا مشکلات عاطفی و روانی شود؟ آیا در مرحله به خصوصی از زندگی مانند دوره ازدواج، طلاق، تولد اولین فرزندتان یا از دست دادن یکی از عزیزانتان قرار دارید؟ یا اینکه آیا در زندگی روزمره تحت فشارهای عصبی از سوی محل کار یا محل زندگیتان قرار گرفتهاید؟
درمان فشارهای عصبی مرتبط با گردن درد
با درمان بدن و ذهنتان می توانید به کاهش فشارهای عصبی و درد ناشی از آن بپردازید. منابع فشارهای عصبی را معمولاً باید در مشکلات ذهنی و مشکلات موجود در زندگیتان جستجو کنید. فیزیوتراپی در کنار مدیریت استرس می تواند راندمان درمان را بالا ببرد. برای درمان کامل و موثر فشارهای عامل ایجاد گردن درد به یک پزشک مراجعه کنید. پزشکتان مشکل شما را بررسی کرده و بهترین راه حل را بر اساس نیازهای بیمار تعیین میکند.
مدیریت استرس
اولین گام برای مدیریت فشارهای عصبی، تعیین منبع ایجاد فشارها است. استرس و اضطراب در بسیاری از موارد در نتیجه مشکلات روانی به خصوصی رخ می دهد. اگرچه واکنش بدنتان به این فشارها به نحوی طراحی شده که به موارد فیزیکی واکنش نشان دهد، اما بدنتان در مقابل فشارهای روانی نیز شکل مشابهی خواهد داشت. بنابراین لازم است که مشخص کنید، آیا مشکلات عصبی و روانی عامل ایجاد گردن درد بوده یا خیر. هر کسی تحت استرس و اضطراب قرار می گیرد، اما بعضی از افراد بدون وجود دلیل به خصوصی همیشه استرس دارند؛ این نوع از فشارهای عصبی می تواند منجر به بروز گردن درد مزمن شود. اگر میدانید که گردن دردتان در نتیجه وجود فشارهای عصبی است، پس بهتر است به یک پزشک یا روانشناس مراجعه کنید و گام رو به جلویی در رفع این مشکل بردارید. ثابت شده که رفتار درمانی با آموزش الگوهای سالم در بیمار به او کمک میکند. اما حتی حضور در گروه های آنلاین و به اشتراک گذاری نظرات و تفکرات نیز میتواند به شما در مدیریت فشارهای عصبی روزانه کمک کند.
راه دیگری برای یافتن منبع فشارها، بررسی بخش های مختلف زندگی خواهد بود. موقعیت های دشواری مانند طلاق، مهاجرت یا حتی مصاحبه های کاری برای مشاغلی که همیشه آرزویش را داشتید، می تواند عامل ایجاد فشارهای عصبی موقت و گذرا باشد. با این حال بعضی افراد در مقایسه با برخی دیگر در معرض فشارهای عصبی بیشتری قرار دارند و راحت تر درگیر استرس و اضطراب می شوند. در این موارد یک راه حل، تنها صبور بودن و گذشت زمان است. اگر فشار عصبی و درد ناشی از آن ادامه پیدا کند، بهتر است برای جلوگیری از بروز مشکلات بیشتر با پزشکتان تماس بگیرید.
فیزیوتراپی
پیشگیری از گردن درد عصبی و فشار وارد بر شانه همیشه و به خصوص در دنیای شلوغ امروز ساده نیست. اما روش هایی وجود دارد که به کمک آن می توانید تنش های عضلانی و درد ناشی از آن را کاهش دهید. در اینجا به بعضی حرکات کششی و حالاتی که با انجام آن در طول روز می توانید به کاهش تنش و گرفتگی شانه و گردن کمک کنید اشاره شده است. لطفاً به یاد داشته باشید که تمامی این حرکات ورزشی و کششی باید درست مطابق دستورالعمل پزشک اجرا شود. سرخود و بدون مشاوره با پزشک اقدام به اجرای این حرکات نکنید:
کشش گردن
حرکت کشش گردن یک کشش عمیق است که فشار وارد بر گردن را کاهش داده و به بهبود بازه حرکتی آن کمک می کند:
- بایستید و دست چپ تان را در کنار بدنتان نگه دارید.
- دست راستتان را طوری روی سرتان قرار دهید که انگشتانتان در سمت چپ سرتان قرار بگیرد.
- به آرامی سرتان را به سمت راست حرکت دهید تا جایی که در سمت چپ گردنتان احساس کشیدگی کنید.
- همین حالت را برای ۲۰ الی ۳۰ ثانیه حفظ کنید و به حالت اول برگردید
- همین کار را در سمت چپ تکرار کنید.
- این حرکت را دو تا سه مرتبه در هر سمت تکرار کنید.
حرکت Neck Release
این حرکت کششی، راه ملایمی برای کاهش تنش در گردن و شانه به شمار می رود:
- بایستید و دستانتان را در کنار بدن نگاه دارید.
- سرتان را به سمت پایین آورده تا چانه نزدیک سینه شود.
- به آرامی سرتان را به سمت راست حرکت دهید و در همین موقعیت ۳۰ ثانیه مکث کنید؛ باید در این حالت در سمت چپ گردنتان احساس کشیدگی داشته باشید.
- سرتان را به وسط برگردانید و بالا بیاورید.
- قبل از آنکه جهت را تغییر دهید یک بار دیگر این حرکت را تکرار کنید.
- این حرکت را سه تا پنج مرتبه در هر سمت تکرار کنید.
حالت بچه
بالا سانا یا حالت بچه یک حرکت معروف در یوگا است که به کاهش درد کمر و گردن درد کمک می کند و همچنین با کشیدگی ملایمی که ایجاد می کند باعث شل شدن عضلات می شود:
- در حالتی که کف دستانتان روی زمین و زیر شانه و زانوهایتان زیر باسن باشد، روی دستان و زانوهایتان قرار بگیرید.
- به سمت عقب آب و روی پاهایتان بنشینید و با این حرکت به کشیدگی ستون فقرات و دستان در جلوی خود اقدام کنید.
- همین حالت را از ۶۰ تا ۹۰ ثانیه حفظ کنید؛ در حالی که فشار روی گردن و شانه در حال کم شدن است، بر تنفس تان تمرکز کنید.
- به حالت آغازین خود باز گردید و همین حرکت را تکرار کنید.
- این حرکت را ۲ تا ۳ مرتبه تکرار کنید.
حالت گربه گاو
حرکت گربه گاو یک حرکت در ورزش یوگا است که به شما اجازه می دهد در عضلات کمر، ستون فقرات و گردنتان کشیدگی ایجاد کنید و باعث کاهش تنش در این نقاط شوید:
- مانند حرکت قبلی بر روی کف دست و زانوهایتان قرار بگیرید.
- با دم به حالت گاو در بیاید به صورتی که شکمتان به سمت تشک کشیده شود. چانه و سینه را بالا بکشید و سعی کنید به سقف نگاه کنید؛ سینه و شانه خود را تا حد امکان باز کرده و همین حالت را چند ثانیه حفظ کنید.
- با بازدم به حالت گربه در بیاید یعنی شکمتان را به داخل ستون فقرات و به سمت سقف بکشید. در این حالت باید صورتتان به سمت تشک باشد و همین حالت را نیز چند ثانیه حفظ کنید.
- با تکرار دم و بازدم، حالت گاو و گربه را تکرار کنید.
- این حرکت را ۱۰ الی ۱۲ مرتبه انجام دهید
سوزن نخ کردن
حرکت ورزشی سوزن نخ کردن منجر به ایجاد کشش در کمر، گردن و شانه و کمک به کاهش تنش های عصبی می شود:
- بر روی کف دست و زانوهایتان قرار بگیرید.
- دست راستتان را به سمت چپ بدنتان حرکت دهید؛ در این حالت بدنتان با حرکت دست راستتان می چرخد و شانه راستتان به زمین برخورد می کند و در این حالت صورتتان به سمت چپ خواهد بود. از دست چپتان برای تکیه گاه استفاده کنید.
- همین حالت را به مدت ۲۰ تا ۳۰ ثانیه حفظ کرده و سپس پس به وضعیت اولتان باز گردید.
- همین حرکت را با دست چپتان نیز تکرار کنید.
- این حرکت را دو تا سه مرتبه در هر سمت تکرار کنید.
مراجعه به پزشک
درست مانند هر مشکل پزشکی دیگری، بهترین راه درمان این مشکل می تواند ترتیب دادن یک جلسه ملاقات با یک پزشک مجرب باشد. پزشک از طریق معاینه و شاید عکسبرداری بتواند عامل دیگری که باعث ایجاد گردن درد شده را پیدا کند و یا حتی به شما در تعیین موقعیت دقیق درد کمک کند. هر یک از این موارد می تواند برای درمان درد در طولانی مدت مفید باشد. گاهی اوقات تزریق موادی بخصوص برای گردن درد مزمن و شدید که با انجام موارد بالا بهبود نمی یابد، موثر باشد. پزشکتان می تواند به شما در تعیین گزینه درمان مناسب برای رفع مشکلتان کمک کند.
پیشگیری از گردن درد عصبی
همانطور که شاید مشخص باشد، بهترین راه در پیشگیری از گردن درد عصبی، خودداری از قرار گرفتن در موقعیت های اضطراب آور و جلوگیری از ایجاد استرس و اضطراب است.
یوگا
انجام یوگا یک فعالیت عالی برای کمک به کاهش تنش های موجود در گردن و شانه است در واقع انجام ۹ هفته یوگا به کاهش درد و بهبود عملکرد فرد در برابر گردن درد منجر میشود.
مدیتیشن
مدیتیشن راه بسیار خوبی در آرام کردن افکار و اضطراب به شمار می رود. نظر پزشکتان درباره یک روش مدیتیشن مناسب و متناسب با سبک زندگی خودتان را بخواهید.
درخواست کمک از خانواده و دوستان
لازم نیست که همه فشارهای عصبی را به تنهایی مدیریت کنید و از خانواده و دوستانتان بخواهید که شما را در این مسیر همراهی کنند. درباره خواسته هایتان و روشی که می توانند به شما کمک کنند با آنها روراست باشید. برای مثال از دوستتان بخواهید که با شما به دویدن بیاید یا از فرزندتان بخواهید که در هنگام بروز فشارهای عصبی برایتان شعر بخواند.
ورزش کنید.
ورزش برای بدن و ذهنتان خوب است و با ترشح اندورفین به کاهش درد و ایجاد حس خوب کمک می کند.
اولویت بندی کنید.
اگر کار یا فعالیتی به شما فشاری وارد می کند، آنها را تا حد امکان کنار بگذارید. بر روی مهمترین موارد تمرکز کنید و نگران به تاخیر افتادن چیزهایی که در زندگی تان اولویت ندارند نباشید.
از استعمال دخانیات خودداری کنید.
سیگار و دخانیات یک عامل مخرب در سلامت شما به شمار می روند و در افراد معتاد به نیکوتین منجر به افزایش فشارهای عصبی در فاصله بین سیگارها می شود. استعمال دخانیات فرایند بهبود را با کاهش تامین خون به عضلات گردن مختل میکند.
سوالات متداول
آیا گردن درد عصبی ممکن است؟
شکل فیزیکی استرس و اضطراب را می توان در درد و گرفتگی های عضلات گردن مشاهده کرد.
گردن درد عصبی چه حسی در بیمار ایجاد می کند؟
با افزایش تنش و فشار در گردنتان با احساسی مانند گرفتگی یا درد عضلانی مواجه خواهید شد. همچنین انتشار گردن درد به شانه و حتی ایجاد سردرد نیز در نتیجه گردن درد عصبی ممکن است.
چطور باید تنش موجود در گردنم را کاهش دهم؟
بعضی از فعالیت های موثر در این فرایند عبارتند از:
- ماساژ درمانی
- اعمال گرما یا یخ
- خوابیدن در محلول آب و نمک یا آب گرم
- استفاده از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن
- انجام مدیتیشن
- یوگا
آیا استرس و اضطراب منجر به گرفتگی عضلات گردن می شود؟
بسیاری از افراد مضطرب با گردن درد مواجه می شوند؛ بعلاوه وقتی در اکثر مواقع با تنش های عصبی مواجه باشید واکنش های عصبی بدن در اکثر مواقع فعال خواهند بود و منجر به گرفتگی های عضلات گردن و شکل گیری فشار های مزمن خواهد شد.