کمردرد علت اصلی چهل درصد از مرخصیهای کارکنان است. چون کمر بخش اعظم وزن بدن و فشار فیزیکی را تحمل میکند، احتمال کشیدگی رباطها و عضلههای کمر که ستون فقرات را نگه میدارند، بسیار بالا است. درد، گرفتگی و خشکی کمر توانایی حرکتی را محدود میکند و کیفیت زندگی بیمار را تحتالشعاع قرار میدهد. علائم کمردرد حاد شش هفته یا کمتر طول میکشد و علائم کمردرد مزمن بیش از سه ماه استمرار دارد. بعضی موارد کمردرد غیرقابلتحمل است و مانع انجام فعالیتها و نقشهای اجتماعی روزمرهای میشود که باعث افزایش درد یا آسیبدیدگی بیشتر میشوند.
هرچند استراحت مطلق و گرمادرمانی یا سرمادرمانی به بهبود علائم کمک میکند، ماساژ یکی از درمانهای موثر کمردرد است که عضلات خسته و دردناک را شل میکند.
ماساژدرمانی روشی فوقالعاده برای التیامبخشی و تسکین درد ناشی از بسیاری از مشکلات کمر است. بهخصوص اگر کشیدگی و گرفتگی عضلهها علت کمردرد باشد، چنانچه عضله درستی ماساژ داده شود، میتوان درد را در منشأ اصلیاش کنترل کرد تا بیمار از تسکینی سریعتر و پایدار برخوردار شود. اگر مدتها است از کمردرد مزمن رنج میبرید، بهتر است متخصص فیزیوتراپی مجربی را پیدا کنید. دکتر سپهریان مشکلتان را تشخیص میدهند و کمکتان میکنند کمردرد آزاردهندهای که زندگیتان را مختل کرده است، مدیریت کنید. دکتر سپهریان درمانهای متعددی را برای درمان کمردرد شدید یا طولانی توصیه میکنند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با شماره های 02166914650 و 02166576991 تماس حاصل فرمایید.
اثر ماساژدرمانی بر تسکین کمردرد
بهبود یافتن کمردرد ممکن است چند هفته تا چند ماه طول بکشد. هرچند بسیاری از بیماران به درمانهای متداولی مانند مصرف مسکنهای ضدالتهابی، درمان فیزیوتراپی، انجام حرکات اصلاحی و حفظ فعالیت بدنی متوسل میشوند، ماساژدرمانی نیز روشی موثر برای تسکین درد و تنآرامی به شمار میآید.
ماساژ در طول چند دهه گذشته محبوبیت بالایی به عنوان درمان جایگزین کمردرد پیدا کرده است. ماساژدرمانی در ترکیب با درمانهای متداول کمردرد معجزه میکند و لمس دستان آرامشبخش یک درمانگر حرفهای کمک مؤثری به تسکین کمردرد میکند. اگر عضلههای درستی ماساژ داده شود، میتوان درد، تنش و گرفتگی را از منشأ کنترل کرد. پزشکان ماساژدرمانی را روشی ایمن و طبیعی برای تسکین کمردرد میدانند و معتقداند ماساژ کمک مؤثری به بهتر شدن نتایج درمانهای مختلف میکند. همچنین پزشکان بیماران دچار کمردرد را تشویق میکنند تا ماساژدرمانی را در کنار درمان دارویی انجام بدهند.
مطالعات انجامشده بیانگر مزایای ماساژدرمانی برای تسکین کمردرد مزمن غیراختصاصی و بهبود علائم و عملکرد کمر است.
دیگر مزایای بینظیر ماساژدرمانی برای سلامتی عبارت است از:
- مقابله با عوارض ناشی از نشستن بلندمدت:فشار ناشی از حالت اندامی نامناسب یا استرس وضعیتی یکی از مشکلات شایع بسیاری از کارمندان است که عموماً در ناحیه گردن و شانهها مشکلساز میشود. کارمندان پشتمیزنشینی که ساعتهای طولانی مینشینند، بیشتر مستعد ابتلا به گونههای پیشرفتهای از استرس وضعیتی هستند که با ضعف و درد کمر و عضلات سرینی همراه است. ماساژدرمانی منظم از عدمتعادل ناشی از نشستن طولانیمدت جلوگیری میکند.
- تسکین درد عضلانی:ماساژ منظم به بهبود گردش خون کمک میکند. جریان خون اکسیژن و مواد مغذی کافی را به ناحیه آسیبدیده میرساند.
- بهبود سلامت روان:ماساژ ایمن، حرفهای و ملایم اثرات آرامبخشی و درمانی بینظیری دارد. در یک مطالعه بیماران مبتلا به سرطان سینهای که ماساژدرمانی را سه بار در هفته انجام داده بودند، احساس افسردگی و اضطراب کمتری نسبت به بقیه داشتند. همچنین ماساژدرمانی به افزایش شادی و آرامش بیماران دچار اضطراب و افسردگی کمک میکند و استرس شان را کاهش میدهد.
- بهبود خواب:ماساژ علاوه بر آنکه به بهبود خواب شبانه کمک میکند، برای بیمارانی که نمیتوانند به خوبی استراحت کنند، نیز مفید است. ماساژدرمانی بیماران تحت شیمیدرمانی یا پرتودرمانی را آرامتر میکند و کمکشان میکند که با تجربه یک خواب عمیق شبانه نیروی بیشتری برای مبارزه با بیماری پیدا کنند.
- تقویت سیستم ایمنی:ماساژ روش موثری برای افزایش تعداد گلبولهای سفید خون است؛ همانطور که میدانید وجود گلبولهای سفید برای محافظت از بدن در برابر انواع بیماری حیاتی است.
عضلههای پایین کمر
دو عضله اصلی و بزرگ ـ عضله مربع کمری و عضله سرینی میانه ـ نقش مهمی در پایدار کردن و حمایت از مفصلهای ران و کمر دارند. وقتی بیومکانیک این عضلهها به دلیل وارد شدن فشار یا خستگی شدید تغییر میکند، مشکلات متعددی مانند درد و خشکی کمر و یا کاهش توانایی حرکتی بروز مییابد.
ماساژ عضله مربع کمری
عضله مربع کمری (quadratus lumborum) در امتداد کمر کشیده شده است و از چند لایه تشکیل میشود. عضله مربع کمری عضله اکستنسور یا بازکننده ستون فقرات است که خم شدن رو به عقب ستون فقرات را ممکن میکند. همچنین این عضله خم شدن رو به طرفین بالاتنه را ممکن میکند.
انجام دادن فعالیتهای روزمرهای مانند موارد زیر میتواند باعث درد، خستگی، گرفتگی، کشیده شدن یا درد عضله مربع کمری شود:
- بلند کردن اشیاء به گونهای که لازم باشد روی بار خم شوید، مانند زمانی که میخواهید خرید خواربار را از صندوق عقب ماشین بردارید.
- خم شدن روی سینک ظرفشویی هنگام شستن ظروف؛
- قوز کردن هنگام نشستن روی صندلی
- دویدن روی سطح ناهموار
درد آنی، خنجری، تیز و تیرکشنده کمر میتواند علامت گرفتگی عضله مربع کمری باشد. برخی بیماران درد مداوم و عمیقی را همراه با سفتی و گرفتگی کمر احساس میکنند.
همچنین ممکن است گرههای نقطه ماشهای در عضله مربع کمری ایجاد شود، درنتیجه عصبها درون فیبرهای عضله گیر میافتند یا مستعد آسیب مستقیم میشوند و بهاینترتیب کمردرد شروع میشود.
متخصص باید این عضله را همزمان بکشد و ماساژ بدهد تا کمردرد کمتر شود.
ماساژ عضله سرینی میانی
عضله سرینی میانی یکی از عضلات باسن و ابداکتور مفصل ران است که بالا بردن ران و پا را به طرفین، مثلاً هنگام پیاده شدن از ماشین ممکن میسازد. همچنین این عضله مسئولیت همسطح نگه داشتن مفصلهای ران را هنگام ایستادن روی یک پا به عهده دارد. این قابلیت بخش مهمی از چرخۀ گام برداشتن هنگام راه رفتن است. بیومکانیک مفصل ران و ستون فقرات به هم مرتبط است، بنابراین مشکل در عضلات مفصل ران باعث احساس درد در کمر میشود.
عضله سرینی میانی به دلیل عدمتعادل و یا ضعف دردناک میشود؛ از جمله دلایل این اختلال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آسیب دیدن مکرر عضله در اثر دویدن روی سطوح نرم؛
- استفاده بیش از حد از تجهیزات ورزشی که به ابداکشن( اصلاحات حرکتی آناتومی) مفصل ران نیاز دارد.
- ورزش یا فعالیت بدنی شدید و ناگهانی
- سابقه آسیبدیدگی عضله
- ترومای غیرنافذ( آسیب دیدگی ) در اثر برخورد
درد عضله سرینی میانی عموماً باسن و کمر را درگیر میکند؛ البته ممکن است درد در پشت ران نیز منتشر شود. خشکی و خستگی شدید عضله حرکت کمر و یا قابلیت راه رفتن را محدود میکند.
اگر برای درمان کمردرد به متخصص ماساژدرمانی مراجعه کردید، از ایشان بخواهید که درمان را روی عضله مربع کمری و عضله سرینی میانی متمرکز کنند. عملکرد عضلات کمر و مفصل ران مرتبط با یکدیگر است. اگر یک عضله خاص در اثر وارد شدن آسیب مستقیم، صدمه ندیده باشد، احتمالاً کل مجموعه عضلات دچار خستگی، استرس و اختلال در عملکرد میشود.
متخصص ماساژدرمانی به احتمال زیاد تجربه بالایی در زمینه ماساژ دادن عضلات مولد کمردرد دارد. بااینحال اگر فکر میکنید کمردردتان ناشی از اختلال در عملکرد عضله است، برای مطرح کردن درخواستتان و گفتگو درباره درمان تردید نکنید.
انواع ماساژ برای درمان کمردرد
اگر روش مناسبی را برای ماساژدرمانی انتخاب کنید، ماساژ صحیح علاوه بر اینکه کمک موثری به تسکین کمردرد میکند، دیگر مشکلات عضلانی ـ اسکلتی دردناکی را که باعث بدندرد میشود، نیز برطرف میکند. ماساژ ناحیههای مشکلساز را هدف میگیرد تا درد را در همان منشأ اصلی کنترل کند.
در ادامه با پنج نوع تکنیک ماساژ آشنا میشوید.
ماساژ سوئدی
احتمالاً وقتی درباره ماساژدرمانی فکر میکنید، اولین نوع ماساژی که به ذهنتان میآید، ماساژ سوئدی است. از مزایای ماساژ سوئدی میتوان به تنآرامی و رفع گرفتگی عضلات اشاره کرد. ماساژ سوئدی تکنیکهای گوناگونی دارد که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افلوراژ:تکنیک افلوراژ شامل ضربههای طولانی و نرم همراه با کشیدن دست است که از بالا تا پایین عضله انجام میشود.
- پتریساژ:تکنیک پتریساژ شامل حرکت غلتاندن و مشت و مال دادن عضله میشود. فشار معمولاً به حساسیت بیمار بستگی دارد. این تکنیک بیشتر بر ناحیه متشنج و گرفته کمر متمرکز است. متخصص ماساژدرمانی ابتدا ماساژ سوئدی را با پتریساژ ملایم انجام میدهد و در نهایت فشار را بیشتر میکند تا تنش عضلانی برطرف شود.
- تاپوتمنت:متخصص ضربههای ملایم و موزون یا ضربمانند کوبشی را وارد میکند. فشار و سرعت میتواند آرامشبخش یا انرژیدهنده باشد.
- مالش اصطکاکی:متخصص فشار عمیقی را به عضله درگیر وارد میکند تا تنش برطرف شود.
متخصص ماساژ سوئدی با استفاده از ضربههای ملایم و تخصصی درد، استرس و گرفتگی عضلهها را رفع میکند تا بیمار احساس آرامش و راحتی بیشتری پیدا کند.
ماساژ بافت عمقی
ماساژ بافت عمقی برای افرادی که به دنبال تنآرامی هستند، مناسب نیست. متخصص در این نوع ماساژدرمانی فشار شدیدی را به عضلههای دردناک وارد میکند و عضلهها را با اعمال بیشترین نیروی ممکن به استخوان فشار میدهد. ماساژ بافت عمقی برای آزادسازی بافت همبند جای زخم (اسکار) مفید است و عضلههای گرهدار و منقبضی را شل میکند که عامل درد مزمن گردن و بالای کمر هستند.
حتماً قبل از دریافت ماساژ بافت عمقی با متخصص ماساژدرمانی مشورت کنید. هرچند این نوع ماساژ موجب تنآرامی نمیشود، اما نباید درد شدیدی را نیز حین از بین رفتن گرههای عضلانی تحمل کنید. درهرحال متخصصان مجرب بافت عمقی میتوانند سطح فشار را در حد دلخواه تنظیم کنند. ماساژ بافت عمقی با ضربههای ملایم شروع میشود و ضربهها به تدریج عمیقتر میشود. عضلهها پس از جلسه ماساژدرمانی تا چند روز کمی دردناک خواهد بود؛ دراز کشیدن در وان آب گرم ترکیب شده با نمک اپسوم به رفع این عارضه کمک میکند.
ماساژ نقاط ماشهای
تکنیکهای مورد استفاده در ماساژ نقطه ماشهای مشابه ماساژ بافت عمقی است. ماساژ نقاط ماشهای با هدف یافتن و آزادسازی گرفتگی عضلات منقبض یا همان نقاط ماشهای انجام میشود. نقاط ماشهای میتوانند باعث درد گرفتن دیگر ناحیههای بدن نیز بشوند. برای مثال اگر نقطه ماشهای در گردن و پشت بدن وجود داشته باشد، ممکن است دچار میگرن یا دردی بشوید که رو به پایین در پاها منتشر میشود.
هرچند این تکنیک بر روی کل طول عضله اثر نمیکند، بر روی آزادسازی یک نقطه ماشهای خاص متمرکز است و به همین دلیل میتواند درد و تنش عضلانی را برطرف کند. متخصص ضربههای فشاری عمقی را بر روی نقطه ماشهای اعمال میکند و سپس فشار را برمیدارد، این روند آنقدر تکرار میشود تا نقطه ماشهای شل شود.
ماساژ میوفاسیال
ماساژ میوفاسیال مشابه ماساژ نقطه ماشهای است، بااین تفاوت که متخصص نقاط ماشهای میوفاسیال را در این روش هدف میگیرد تا درد عضلانی سراسر بدن، از جمله کمر برطرف شود. چون ناحیه فاسیا از لایههای نازکی از بافتهایی پیوندی تشکیل میشود که به تمام عضلات بدن متصل میشوند و آنها را پوشش میدهند، ماساژ میوفاسیال بر روی گستره وسیعتری از عضلات سراسر بدن متمرکز است. این تکنیک با زدن ضربههای ملایم روی تمام بدن شروع میشود و متخصص نقطههای تنش عضلانی را در فاسیا لمس میکند. متخصص فشار را پس از شناسایی نقطههای سفت بیشتر میکند تا نقاط ماشهای فاسیا به آهستگی آزاد شود. ضمناً ماساژ میوفاسیال روش موثری برای درمان سندرم خستگی مزمن و فیبرومیالژی محسوب میشود.
ماساژ ورزشی
ماساژ ورزشی برای درمان بیماران دچار آسیبهای ورزشی مفید است. ماساژ ورزشی علاوه بر رفع کردن درد، اضطراب و تنش عضلانی، عملکرد و انعطافپذیری ورزشکاران را نیز افزایش میدهد. ماساژ ورزشی را میتوان بر روی تمام بدن یا بهطور متمرکز بر روی بخشهای خاصی از بدن انجام داد. متخصص با توجه به نیاز یا ترجیح بیمار از فشار عمقی یا ضربههای آرامبخش استفاده میکند.
هشدار
البته قبل از ماساژدرمانی یا شروع هر درمان دیگری باید با پزشک مشورت کنید و مطمئن شوید که هیچ محدودیتی درباره نوع یا مدت زمان ماساژ وجود ندارد. از یاد نبرید که ماساژدرمانی برای همه مناسب نیست. اگر ماساژدرمانی کمکی به رفع کمردردتان نکرد یا باعث افزایش ناراحتی شد، حتماً موضوع را به پزشک اطلاع بدهید.