انواع کمربند طبی برای درمان کمردرد و دیسک کمر

انواع کمربند طبی برای درمان کمردرد و دیسک کمر

استفاده از کمربند طبی برای افرادی که از درد ناحیه پایینی کمر رنج می‌برند، می‌تواند یک کمک بسیار بسیار مؤثر باشد. با استفاده از کمربند طبی، درد ناحیه پایین کمر، بدون استفاده از دارو، فوراً و به‌شکل ناگهانی و شگفت‌آوری تسکین می‌یابد. از سوی دیگر بسیاری از متخصصین دردهای کمر، بر این عقیده‌اند که استفاده از کمربند طبی  به شکل نامناسب حتی می‌تواند مشکل را بدتر نیز کند.

 کمربند طبی چیست؟

اگر کمر شما آسیب ببیند، بهترین کمربند طبی می‌توانند به عنوان کمربند پشتیبان و تقویت‌کننده کمری عمل کنند. کمربند‌های طبی برای ثبات و تعادل بدن شما از خارج بدن فشار وارد می‌کنند و با این کار کمر از کشیده شدن و آسیب در امان می‌ماند.

پشت کمر به‌طورطبیعی، در قالب ماهیچه‌های شکمی، پشتیبان و تقویت‌کننده‌های طبیعی پیش‌ساخته خودش را دارد، این عضلات به نوار بافت پیوندی ناحیه پایینی کمر الحاق می‌شوند و همچنین این ناحیه‌ نیز به عضلات پایین کمر متصل می‌شود که دورتادور کمر را احاطه می‌کنند.

نکات و مزایای کمربندهای طبی

1- بلافاصله بعد از عمل جراحی می‌توان از کمربندهای طبی (بریس‌های کمری) برای کمک به  تثبیت ستون فقرات استفاده کرد.

2- کمربندهای طبی می‌توانند بعد از آسیب‌های خفیف کمر با محدودسازی حرکت ستون فقرات در ناحیه پایینی کمر، در همان مراحل اولیه، مفید واقع شوند.

3- در واقع محدود کردن حرکت پایین کمر اجازه می‌دهد برخی آسیب‌های کمر التیام یابند. برخی استفاده‌کنندگان از کمربند‌های طبی بیان می‌کنند که این کمربندها  شکم‌شان را تثبیت و تقویت می‌کند ، طرز قرار گيرى بدن‌‌شان را بهبود می دهد و کمی از بار ناحیه پایینی کمرشان می‌کاهد.

4- کمربندهای طبی می‌توانند در هنگام درد کمر، در زمان انتقال از حالتی به حالت دیگر (مثلاً از حالت نشسته به ایستاده) آن را راحت‌تر سازند.

5- اگر شغل شما جزء مشاغل سختی است که به  پایین کمرتان فشار وارد می‌کند ، هنگامی‌که بعد از  یک آسیب‌دیدگی کمر برای اولین بار به سرکار‌تان باز می‌گردید، این نوع کمربند‌ها می‌توانند با پیشگیری از کشیدگی بیش از حد در ناحیه ستون فقرات  به شما کمک می‌کنند.

معایب کمربند‌های طبی

در بین پزشکان این نگرانی وجود دارد که استفاده بیش از حد از کمربند‌های طبی، این احتمال را به‌وجود می‌آورد که به دلیل کم کار شدن برخی از عضلات که ستون فقرات را تثبیت می‌کنند، آن‌ها را ضعیف کرده و باعث تحلیل رفتن این عضلات گردد. به عبارت دیگر، عضلات و رباط‌هایی که مجبور به کار نیستند به دلیل پشتیبانی و کمک کمربند ضعیف خواهند شد. این تقاضا  از کمربند هر روز بیشتر و بیشتر خواهد شد تا جایی که در برخی نقاط، کمربند دیگر قادر به انجام کار زیادی نبوده و ممکن است آسیب هم به وجود آورد.

انواع کمربندها برای سلامتی ستون فقرات

برای هر نوع درمان درد کمر، حتماً بایستی با پزشکتان همیشه آن را درمیان بگذارید.اگر پزشک‌تان استفاده از کمربند طبی را برای شما تأیید کرد، بسته به شرایط‌‌ و شدت علائم‌تان‌، نیازها و دیگر معیارها، گزینه‌های زیادی برای انتخاب وجود دارد.

انواع کمربندها برای سلامتی ستون فقرات

  • کمربند تروکانتِریک (Trochanteric).معمولاً این کمربند برای درد مفصل ‌خاصره‌اى خاجى (ساکروایلیاک) یا تثبیت شکستگی‌های لگن تجویز می‌شود. این کمربند به اطراف لگن می‌چسبد و حدود پنج تا هشت سانتی‌متر پهنا دارد و درست مثل یک کمربند عادی سگک آن در جلو آن قرار دارد.
  • کمربند لومبوساکرال  (Lumbosacral) و ساکروایلیاک (Sacroiliac): این کمربند به تثبیت ناحیه پایینی کمر کمک می‌کند. این کمربندها معمولاً از کتان سنگین تقویت شده با نوارهای باريك سبک وزن ساخته می‌شوند و فشار را می‌توان از طریق بندهای پهلو یا پشتی کمربند تنظیم کرد. پهنای کمربندهای لومبوساکرال، در اندازه‌های ده تا پانزده سانتی‌متر، و بیست تا سی سانتی‌متر موجود است. این نوع کمربند با بهم فشردن مفاصل بین استخوان لگن خاضره و استخوان خاجی در انتهای ستون فقرات از حرکت ممانعت به عمل می‌آورد.
  • کرست(Corset) . وقتی اشخاص کلمه کُرسِت را می‌شنوند، معمولاً  تصویر زنان امروزی در ذهن آن‌ها تداعی می‌شود که از کمربندهایی با این نام برای کاهش اندازه دور کمرشان استفاده می‌کنند، نه برای درمان مشکلات کمرشان. امروزه، کرست‌ها به نوعی از کمربندهای طبی اشاره دارد که به شکل خشک و انعطاف‌ناپذیر کمر را نگه می‌دارد. این کرست‌ها، طول‌های متفاوتی دارند، بر روی باسن بسته می‌شوند و با سردوشی‌هایی که روی کتف‌ها قرار می‌گیرند، همراه است. کرست‌ها را می‌توان با بند از پشت، پهلو یا جلو محکم کرد. از کرست‌های کوتاه معمولا برای درد خفیف کمر استفاده می‌شود. از کرست‌های بلند نیز برای رفع مشکلات در وسط ناحیه پایینی توراسیک ستون فقرات (ستون مهره پشتی) استفاده می‌شود. وجود نوارهای باریک فلزی باعث خشکی (انعطاف‌ناپذیری) مناسب کمربند و تقویت کمر می‌شوند.
  • کمربند خشک (انعطاف‌ناپذیر). اگر کمربند‌های طبی استاندارد، به اندازه کافی سفت نباشند، معمولاً پزشکان این کمربند را برای بهبود درد کمر و تثبیت ستون فقرات تجویز می‌کنند . کمربند‌های خشک معمولاً قطعات قائمی دارند که به شکل بخش پایینی ستون فقرات و لگن درمی‌آید، همراه با نوارهایی که به طور ضربدری از ناحیه اُراسیک می‌گذرند و همچنین تسمه‌های پارچه‌ای درون این کمربندها وجود دارد که ازجلو فشار وارد می‌کنند.

برخی از انواع رایج کمربند‌های طبی خشک عبارتند از:

  • ویلیامز. کمربند طبی خشکی است که تیرک‌های عمودی در وسط را ندارد و به شما اجازه خم شدن می‌دهد.
  • چِیربک. کمربند طبی خشکی است که ستون فقرات کمری را در حالت طبیعی نگه می‌دارد و حرکات چرخشی و حرکات به پهلو را در بخش پایینی ستون فقرات محدود می‌سازد.
  • رِینی فِلِکشن جَکِت (Raney Flexion Jacket). کمربند طبی خشکی است که با نگه داشتن ستون فقرات کمری در شیب طبیعی، انحنای آن را کاهش می‌دهد.
  • هایپراِکستِیشن. کمربند طبی خشکی است که برای جلوگیری از خم شدن بیش از حد طراحی شده است. هایپراِکستِیشن‌ها اغلب برای درمان شکستگی‌های متراکم در جلو تجویز می‌شوند یعنی درست جایی که توراسیک و نواحی پشتی ستون فقرات به‌هم می‌رسند. این نوع کمربندها با محدود کردن انحناء (خمیدگی) ستون فقرات کمری و توراسیک بعد از جراحی فیوژن ستون فقرات، فشار را از جلوی مهره‌ توراسیک بر‌می‌دارند. کمربند‌های هایپراکستنشن یک فریم فلزی مستطیل شکل در جلو دارند که بر ناحیه بالایی جناغ سینه یا استخوان سینه و استخوان شرمگاهی فشار وارد می‌کند و اجازه می‌دهد ستون فقرات کشیده شود. همچنین این کمربند بر روی T-10 (دهمین مهره در ستون فقرات‌)  فشار وارد می‌کند. کمربند‌های هایپراکستنشن “تثبیت سه نقطه‌ای” همتراز شکستگی را برای ستون فقرات از طریق سه بالشتکی که یکی در جلوی شکم، یکی در قفسه سینه و یکی در عقب قرار دارد، فراهم می‌کنند. در بین کمربند‌های هایپراکستنشن، نایت تیلور و جوئیت از همه رایج‌ترند.
  • مالدد جکت (Molded Jacket). این نوع کمربند طبی برای پخش کردن فشار به‌طور وسیع بر روی ناحیه‌ای بزرگ طراحی شده است. این کمربند ستون فقرات را از گردن تا باسن ثابت می‌کند و فشار را به‌طور یکنواخت توزیع می‌کند و فشار اضافی را از مناطقی  که زیر فشار خیلی زیاد هستند یا ناپایدارند، برمی‌دارد. این نوع کمربندد در ابتدای کار از گچ پاریسی ساخته می‌شد ولی امروزه معمولا از پلاستیک مالدد (Molded) ساخته می‌شود.
  •  لیفتینگ بلت  (Lifting Belt).  این کمربند برای کاهش کشیدگی پایین کمر و کاهش خستگی عضلانی -که هنگام بلند ‌کردن اشیاء سنگین به‌وجود می‌آید- طراحی شده است. این کمربند دورتادور کمر را دربر می‌گیرد، ناحیه کمری ستون فقرات‌ را می‌پوشاند و از جلو بسته می‌شود.لیفتینگ بلت‌ها معمولا از پارچه یا کرباس ساخته می‌شوند و در برخی مدل‌ها نیز در آن‌ها بالشتک‌هایی به شکل خميدگى ستون فقرات (یا اصطلاحاً لوردوز (برای شکل دهی به انحنای ستون فقرات وجود دارد.

جهت رزرو نوبت با شماره های زیر تماس بگیرید

دکتر سپهریان

دکتر سپهریان متخصص طب فیزیکی و درد با بیش‌از پانزده سال سابقه درمان‌های غیر جراحی ستون فقرات و مفاصل دارای مقالات متعدد در زمینه یافتن راه های تشخیصی پاراکیلنیک و درمانی در بیماران با درد مزمن و سندرم های افزایش حساسیت مرکزی مانند فیبرومیالژی می‌باشد.

تماس با ما