شناسایی قوز پشت، انواع و روشهای درمانی

شناسایی قوز پشت، انواع و روشهای درمانی

شناسایی قوز پشتی یا کیفوز

قوز پشتی یا کیفوز  به انحنای بیشتر از حالت طبیعی انحنای ستون فقرات گفته می شود. قوز کمر  زمانی مشکل ساز می شود که به صورتی غیر طبیعی افزایش یابد. درست است که قوز کمر غیر طبیعی یا انحنای ستوان فقرات می تواند سبب ایجاد کمردرد شود ولی علاوه بر آن ممکن است عامل ایجاد مشکلات بیشتری نیز در افراد باشد.

انواع قوز پشت

قوز پشت و انحنای غیر طبیعی ستون فقرات انواع مختلفی دارد که عبارتد از:

– از نظر ساختاری:

این اختلال در بزرگسالان اتفاق می افتد و زمانی ایجاد می شود که سرعت رشد بخش جلویی و پشتی تون مهره ها یکسان نبوده و در نتیجه انحنای پشتی به جای حالت طبیعی خود به شکل قوز شکل می گیرد.

انواع قوز پشت

– از نظر شکل ظاهری و قرار گیری مفاصل:

این نوع قوز پشت ناشی از حالات نامطلوب قرارگیری بدن است و بطور مثال قوز کردن دائمی می تواند عاملی در جهت ایجاد انحنای ستون فقرات و قوز پشتی دائمی شود.

علائم قوز پشتی

یکی از ساده ترین راه های تشخیص قوز پشتی گرد شدن پشت است. به عبارتی انحنای بیش از حد بالای ستون فقرات از علائم قوز پشتی است. گرد شدن پشت علائم دیگری را نیز به دنبال دارد که عبارتند از:

1- احساس خستگی و ضعف در ناحیه پشت

2- بروز کمردرد و پشت درد های خفیف و شدید

3- تغییر وضعیت سر به سمت جلو

4- گرفتگی ماهیچه پشت ران (همسترینگ)

5- احساس درد در قفسه سینه و ایجاد مشکل در تنفس

نوشته شده توسط دکتر محمد حسین سپهریان متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

آدرس کلینیک: تهران، خیابان ستارخان، ابتدای خیابان پاتریس لومومبا، پلاک 14

تلفن: 6657699109128940331

علل ایجاد قوز پشتی

بر اساس اینکه قوز پشتی ناشی از مشکلات ساختاری باشد و یا ناشی از حالت قرار گیری مفصل باشد علل مختلفی در بروز آن دخیل است که به تفکیک عنوان می شود:

علت قوز پشتی ناشی از اختلالات ساختاری

این نوع از قوز پشتی با اصلاح فرم قرار گیری بدنو اصلاح شیوه رفتاری درمان نمی شود چرا که دلیل آن مشکلات ایجاد شده در ساختار ستون مهره ها است. یکی از دلایل آن می تواند انحنای غیر طبیعی ستون مهره ها به دلایل مادرزادی باشد که از زمان تولد با کودک متولد شده است. در موارد دیگری نیز ممکن است ستون فقرات فردی در دوران رشد به صورت صحیح شکل نگیرد.

قوز پشتی نوجوانان یا کیفوز شوئرمن

این نوع کیفوز در سنین بین ۱۰ تا ۱۸ سال ایجاد می شود و دلیل آن رشد عدم متعادل سمت جلویی و پشتی مهره می باشد . کیفوز تا ۴۰ درجه طبیعی است و بعد از ۷۵ درجه نیاز به جراحی دارد

علت قوز پشتی ناشی از حالت قرارگیری مفصل

حالات ناصحیح قرار گیری بدن مانند قوز کردن می تواند باعث بوجود آمدن این نوع از قوز پشتی باشد. در صورت اتخاذ روشهای درمانی و اصلاحی این نوع از قوز پشتی قابل درمان است و راه آن در حالت مطلوب و صاف نگه داشتن مفصل کمر و پشت است.

علت قوز پشتی ثانویه

قوز پشتی ثانویه از جمله مشکلاتی است که در حقیقت منشا مشکل بیماری دیگری است و عوارض مشکل مذکور، قوز پشتی در بیمار می باشد. از جمله این بیماریها که باعث ایجاد قوز پشت کمر می شود عبارتند از:

ایجاد اختلالات در غدد

ایجاد عفونت

ایجاد اختلالات عضلانی

ابتلا به فلج اطفال

ایجاد اختلال در بافتهای اتصال دهنده

اختلال بیرون زدگی نخاع

ایجاد اختلالات نوروفیبروماتوسییس

ایجاد تومور در بدن

بیماری فرسایش مفاصل که از عوامل ایجاد آن بیماری آرتروز و پوکی استخوان است

وارد شدن ضربه به پشت و نیز شکستگی بخشهای پشتی ستون فقرات که باعث پاره شدن لیگامنتها و از میان رفتن حمایت ماهیچه ای شود.

مراحل معاینه بیمار مبتلا به قوز پشتی

  • معاینه فیزیکی
  • تست خمش به سمت جلو
  • میزان حرکت مفصل
  • تست سیستم اعصاب بدن
  • بررسی عکسهای رادیولوژی
  • بررسی عکسهای ام آر آی

نوشته شده توسط دکتر محمد حسین سپهریان متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

آدرس کلینیک: تهران، خیابان ستارخان، ابتدای خیابان پاتریس لومومبا، پلاک 14

تلفن: 6657699109128940331

درمان قوز پشتی

برخی راههای درمانی که از طریق پزشک متخصص در پیش گرفته می شود عبارتند از:

درمان دارویی قوز پشت

پزشک متخصص در زمنیه تجویز داروی مورد نیاز بیمار را راهنمایی می کند و بیمار نیز باید پزشک را در خصوص داروهای شیمیایی و گیاهی که در آن مقطع استفاده می نماید مطلع نماید.

استفاده از قوزبند یا بریس در درمان قوز پشت

از قوز بند برای تصحیح حالت قرارگیری ستون فقرات استفاده می شود. علاوه بر آن برای درمان تعدادی از شکستگی های ستون فقرات بکار می رود. قوز بند یا بریس می تواند از پیرفت قوز پشتی جلوگیری نماید.

انتخاب بریس یا قوزبند یابد تحت نظر پزشک متخصص و بر اساس مشکل بیمار صورت گیرد. استفاده روزانه و ساعتی بریس باید بر اساس نظر پزشک صورت گیرد. البته شایان ذکر است که در ابتدای درمان ممکن است لازم باشد که استفاده از بریس به بیش از 20 ساعت در روز نیز برسد.

استفاده از فیزیوتراپی در درمان قوز پشتی

از فیزیوتراپی در درمان قوز پشتی استفاده زیادی می شود. علی الخصوص در درمان بیمارانی که دارای قوز کمر ناشی از حالتهای ناصحیح قراگیری می باشند کارساز است. در طی جلسات فیزیوتراپی، کارشناس مربوطه نحره صحیح قرارگیری در پشت صندلی، در حالات ایستاده را آموزش داده و باعث افزایش استقامت ماهیچه های ستون فقرات می شود.

استفاده از هنر درمان دستی یا کایروپراکتیک در درمان قوز پشتی

هنر درمانهای دستی یا کایروپراکتیک عبارتست از استفاده از روشهای درمان دستی برای درمان است. این روشها برای درمان قوز پشتی یا قوز کمر نیز بسیار کار ساز است. استفاده از این روش باعث کاهش درد و سایر مشکلات ایجاد شده ناشی از قوز کمر می باشد.

در روش درمان دستی متخصص طب فیزیکی و توانبخشی با استفاده از روشهای مختلف باعث تنظیم ستون مهره ها می شود و این امر تحرک مفاصل را بهبود می بخشد. در این روش پزشک متخصص نواحی از مفصل را که دارای حرکات غیرطبیعی است شناسایی کرده و با ضربه های آرام به سرعت بافتهای نرم را کشده و سیستم اعصاب بدن را تحریک می نماید تا اعصاب و عضلات مربوطه به وضع طبیعی خود بازگشته و کارکرد طبیعی خود را بدست آورد. درمانهای دستی یا کایروپراکتیک علاوه بر درمان قوز پشتی باعث درمان آسیب دیدگیهای لیگامنتها و ماهیچه ها نیز می شود.

در درمان دستی قوز کمر نقاط ماشه ای یا تریگرپوینت ها نیز تحت درمان قرار گرفته و فشار ایجاد شده بر روی قوز پشتی از این طریق نیز کاهش می یابد.

استفاده از تحریک الکتریکی ماهیچه ها در درمان قوز پشتی

از طریق ارسال امواج الکتریکی ضعیف برای تحریک ماهیچه ها، التهابات ناشی از قوز کمر کاهش می یابد.

استفاده از اولتراسند در درمان قوز پشتی

در این روش با فرستادن امواج صوتی به ماهیچه ها و ایجاد گرما در بافت مورد نظر باعث ایجاد بهبود در بیماران مبتلا به قوز پشتی می شود. در این روش با ایجاد گرما، جریان خون در بافت افزایش یافته کمردردهای ناشی از قوز پشتی کاهش می یابد. علاوه بر آن پزشک متخصص طب فیزیکی با آموزش حرکات ورزشی و اصلاحی برای بازگشت فرم طبیعی پشت شما به شما کمک می کند.

نوشته شده توسط دکتر محمد حسین سپهریان متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

آدرس کلینیک: تهران، خیابان ستارخان، ابتدای خیابان پاتریس لومومبا، پلاک 14

تلفن: 66576991

دکتر سپهریان

دکتر سپهریان متخصص طب فیزیکی و درد با بیش‌از پانزده سال سابقه درمان‌های غیر جراحی ستون فقرات و مفاصل دارای مقالات متعدد در زمینه یافتن راه های تشخیصی پاراکیلنیک و درمانی در بیماران با درد مزمن و سندرم های افزایش حساسیت مرکزی مانند فیبرومیالژی می‌باشد.

تماس با ما