کمر درد عصبی: علائم، علل، نحوه درمان و پیشگیری

به طور کلی به عوامل داخلی یا خارجی که بر عملکرد هر چیزی تاثیر می‌گذارند؛ عوامل استرس‌زا می‌گویند. در بدن انسان نیز همینطور است و استرس‌های فیزیکی یا استرس‌های روانی، می‌توانند موجب ایجاد درد‌هایی مثل کمردرد شوند. شما در این مقاله با علائم، علل، روش‌های درمانی و راه‌های پیشگیری از کمردرد عصبی، آشنا خواهید شد. لازم به ذکر است که برای درمان درد‌های عصبی کمر، باید حتما به یک پزشک ماهر و مجرب مراجعه کنید؛ چون یک پزشک با تجربه از انواع روش‌های درمانی مطلع است و نیز می‌تواند عوارض احتمالی را مدیریت کند. همچنین یک پزشک ماهر می‌تواند خطرات، عوارض جانبی احتمالی و مدت زمان دوران نقاهت را به حداقل برساند.

عوامل استرس‌زا فیزیکی که می‌توانند بر کمردرد عصبی تاثیر بگذارند.

کمر انسان یک سیستم پیچیده است که شامل تاندون‌ها، رباط‌ها، ماهیچه‌ها، استخوان‌ها و اعصاب نخاعی می‌شود. این سیستم در تمام حرکاتی که فرد انجام می‌دهد، نقش مفیدی را ایفا می‌کند. کمردرد‌های عصبی، حتی می‌توانند در نشستن شما هم اختلال ایجاد کنند.

از آنجایی که کمر ساختار پیچیده‌ای دارد و در تمام حرکات و فعالیت‌های روزانه نقش دارد؛ کمردرد‌های عصبی می‌تواند باعث آسیب پذیری بیشتر کمر نسبت به عوامل دیگر شود. بعضی عوامل استرس‌زا فیزیکی که ممکن است به کمردرد عصبی منجر شوند؛ عبارتند از:

  • کشیدگی و آسیب رسیدن به عضلات، تاندون‌ها و رباط‌ها
  • تحریک شدن یا ملتهب شدن اعصاب
  • ناهنجاری‌ها و مشکلات مربوط به استخوان‌ها یا مفاصل مثل آرتروز یا پوکی استخوان
  • نقص‌ها و مشکلات ساختاری مثل اسکولیوز
  • باریک شدن یا تنگی کانال نخاع
  • اضافه وزن
  • سبک زندگی بی‌تحرک
  • ضعف و کاهش انعطاف‌پذیری عضلات اصلی کمر
  • بد نشستن یا بد ایستادن

همچنین صدمات وارده در هنگام کار و آسیب های ورزشی هم ممکن است به کمر آسیب وارد کنند و موجب ایجاد درد‌های مزمن شوند.

شایع‌ترین علل کمردرد‌های عصبی

علاوه بر تصادف یا حرکات سریع که ممکن است باعث آسیب سریع به کمر شوند؛ چندین دلیل دیگر هم برای کمردرد‌های عصبی وجود دارد. این عوامل کمتر به چشم می‌آیند و در مرور زمان منجر به کمردرد‌های عصبی می‌شوند و ممکن است با گذشت زمان شدیدتر هم بشوند.

ورزش بیش از حد

انجام کار‌های بدنی که به آن عادت ندارید و نیز بیش از حد ورزش کردن؛ می‌تواند باعث کشیدگی و آسیب رسیدن به عضلات شود و در آخر به کمردرد‌های عصبی منجر گردد. پس اگر به دنبال یک برنامه ورزشی جدید هستید؛ باید به آرامی تمرینات را انجام دهید و حتما از یک متخصص مشورت بگیرید تا به بدن خود آسیب نرسانید.

نشستن طولانی مدت

در صورت آسب رسیدن به بدن معمولا، توصیه می‌شود که تا حد امکان بنشینید یا استراحت کنید. اما باید بدانید که یکی از عوامل ایجاد کمردرد نشستن طولانی مدت است. برخی معتقداند که نشستن طولانی مدت در هنگام کمردرد درست مثل سیگار کشیدن برای بدن مضر است. عدم تحرک یا نشستن در وضعیت نامناسب به ویژه در هنگام کار با کامپیوتر، می‌تواند به کمردرد منجر گردد.

استرس

کمردرد عصبی می‌تواند ناشی از ضربه روحی و فشار‌های روانی باشد که در این صورت عضلات کمر به طور ناخودآگاه دچار کشش و گرفتگی می‌شوند. البته  استرس به تنهایی هم می‌تواند در بروز کمردرد نقش داشته باشد چون می‌تواند بر میزان تحرک فرد هم تاثیر بگذارد.

به طور کلی استرس تاثیر زیادی روی بدن می‌گذارد. در هنگام استرس ضربان قلب بالا می‌رود، شانه‌ها به سمت پایین کشیده می‌شوند و فرد نمی‌تواند به درستی فکر کند.

کمردرد‌های عصبی ممکن است در اثر  کیفیت پایین خواب هم تشدید شوند. در هنگام خواب، بدن وارد یک چرخه ترمیم می‌شود و در این حین ماهیچه‌ها به حالت استراحت درمی‌آیند که این امر برای بدن بسیار مفید است. اما اگر استرس داشته باشید یا کیفیت خواب پایین داشته باشید؛ این اتفاق به طور کامل صورت نمی‌گیرید در نتیجه فرایند ترمیم ناقص می‌ماند.

ممکن است فرد به دلیل کمردرد، حرکات و فعالیت‌های روزمره خود را محدود کند اما این امر باعث کاهش انعطاف پذیری عضلات می‌شود.

یکی از راه‌های تشخیص کمردرد عصبی، بررسی زمان شروع درد است. زمانی که فرد به دلیل مشکلات اسکلتی یا عضلانی دچار کمردرد شده؛ معمولا می‌تواند عاملی که باعث ایجاد درد شده را توصیف کند. اما اگر کمردرد عصبی باشد و در اثر استرس به وجود آمده باشد؛ معمولا بیمار علت درد را از پزشک جویا می‌شود.

حرکت کردن و بلند کردن اشیا

حرکات تکراری مثل خم شدن مکرر یا کار کردن در یک فضای محدود، می‌تواند باعث گرفتگی عضلانی شود. همچنین بلند کردن مکرر وسایل یا بلند کردن اشیا سنگین، می‌تواند به عضلات و رباط‌های کمر فشار وارد کند. انجام حرکات نامناسب و ناگهانی مثل سریع پیاده شدن از ماشین یا قرار دادن بدن در وضعیت نامناسب، هم می‌تواند باعث آسیب رسیدن به کمر شود.

سیاتیک

درد سیاتیک نوع خاصی از کمردرد عصبی است و زمانی اتفاق می‌افتد که عصب کمر تحت فشار قرار گیرد. این اتفاق معمولا در اثر جا به جایی یا فتق دیسک اتفاق می‌افتد. در سیاتیک، بیماران علاوه بر کمردرد از درد در باسن و ساق پا هم شکلایت می‌کنند و معمولا این درد را به صورت شوک الکتریکی توصیف می‌کنند.

سیاتیک ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد، از جمله دلایل بروز سیاتیک فرسودگی طبیعی بافت‌ها در اثر افزایش سن و نشستن طولانی مدت است. چاقی می‌تواند باعث تحریک شدن عصب سیاتیک شود؛ زیرا اضافه وزن به ستون فقرات فشار زیادی وارد می‌کند. با وجود اینکه فتق دیسک شایع‌ترین دلیل سیاتیک است؛ اما حادثه، تنگی کانال نخاعی  یا اسپوندیلولیستزیس (که در آن یک مهره روی مهره دیگر به جلو می لغزد) نیز ممکن است موثر باشند.

کیفیت پایین خواب

امسال تعداد زیادی از افراد به دلیل نگرانی‌های زیاد بابت ویروس کرونا، مسائل مالی، سلامت خانواده، انتخابات، ناآرامی‌های اجتماعی، شورش‌های داخل و بلایای طبیعی که رخ داده است؛ دچار بی‌خوابی شده‌اند. اما باید بدانید که کم خوابی یا خواب بی‌کیفیت می‌تواند تاثیر زیادی بر سلامتی شما بگذارد.

خواب برای ترمیم و بازسازی فرایند‌های بدن و نیز ترمیم بافت‌های استخوانی ضروری است. در نتیجه هنگامی که خواب مختل شود؛ ممکن است بیماران توانایی خود را در انجام برخی فرایند‌ها از دست بدهند یا اینکه زمان بیشتری برای انجام کار‌‌ها نیاز داشته باشند. این امر به ویژه برای کسانی که کارشان مستلزم فعالیت بدنی زیاد است؛ می‌تواند خطرناک باشد زیرا در این صورت فرد ممکن است دچار اشتباهاتی شود و به سلامتی خود آسیب برساند.

طبق گفته پزشکان، خوابیدن در هنگام درد به ویژه کمردرد‌های عصبی سخت است. اما اگر کمردرد عصبی یا درد مزمنی دارید؛ باید بدانید که خواب بی‌کیفیت باعث افزایش درد در روز بعد خواهد شد. خواب کافی و با کیفیت می‌تواند به شما در کاهش درد و عوامل استرس‌زا کمک کند.

سبک زندگی کم تحرک

سبک زندگی جدید که در آن دورکاری و کار در منزل نسبت به سال‌های قبل افزایش یافته؛ می‌تواند یکی از عوامل ایحاد کمردرد‌های عصبی باشد. بسیاری از افرادی که به دلیل همه‌گیری ویروس کرونا مجبور به انتقال دفتر کار خود به منزل شدند، وقت کافی برای ساخت و طراحی یک دفتر کار مناسب و ارگونومیک را نداشتند. و استفاده از یک میز و صندلی نامناسب و یک لپ تاپ کوچک، خیلی بیشتر از کار کردن در یک دفتر مناسب، به کمر آسیب می‌رساند.

در ضمن از آنجایی که دورکاری باعث حذف یکسری از فعالیت‌ها مانند پیاده‌روی تا محل کار، رفتن به آبدارخانه یا سرویس بهداشتی در محل کار و … شده است؛ احتمالا افراد مدت بیشتری را صرف نشستن می‌کنند. مطالعات نشان می‌دهد که نشستن طولانی مدت با کمردرد‌های عصبی ارتباط مستقیم دارد.

علاوه بر این از آنجایی که عادت‌های ما زندگی ما را می‌سازند؛ مختل شدن یکسری از عادت‌های درست می‌تواند به مرور باعث ایجاد درد و استرس شود. به طور مثال، ذهن، مفاصل، ماهیچه‌ها و تاندن‌های افرادی که به طور منظم ورزش می‌کنند؛ به سبک و برنامه ورزشی خاصی عادت دارد. در نتیجه این افراد باید پس از تعطیلی باشگاه‌های بدنسازی  به دلیل همه‌گیری ویروس کرونا راه مناسبی را برای تطبیق عادت‌های خود با شرایط جدید پیدا کنند. اما در این حین افراد زیادی به دلیل استفاده از روش‌ها نادرست یا تطبیق سریع ورزش‌های باشگاهی با ورزش‌های خانگی به بدن خود آسیب رسانده‌اند.

یافتن راه‌های مناسب و سالم برای مقابله با استرس و نگرانی‌ها، می‌تواند به کاهش استرس و کمردرد‌های عصبی کمک کند. داشتن خواب با کیفیت، داشتن یک رژیم غذایی سالم و ورزش کردن به طور منظم، می‌تواند تاثیر مثبت زیادی بر سلامت جسم و روح شما داشته باشد.

استرس و فشار روانی، چگونه باعث ایجاد کمردرد می‌شود؟

بدن معمولا استرس‌ها و فشار‌های روانی را به صورت یک وضعیت فیزیکی نشان می‌دهد. در نتیجه ضربان قلب بالا می‌رود، فشار خون افزایش می یابد و هورمون‌های زیادی ترشح می‌شوند تا بدن را برای مقابله با عوامل استرس زا آماده کند.

در این صورت ماهیچه‌ها به ویژه ماهیچه‌های کمر، شکم، پاها و بازو‌ها نیز منقبض می‌شوند تا در صورت نیاز بتوانند با حرکات سریع به عوامل استرس‌زا پاسخ دهند. هنگامی که عامل یا شرایط استرس‌زا از بین می‌رود، این واکنش‌های فیزیکی هم کاهش یافته و به حالت عادی برمی‌گردند.

متاسفانه بسیاری از افراد استرس‌ها و نگرانی‌های مداوم مربوط به وضعیت کار، آینده، مسائل مربوط به رابطه و … را تجربه می‌کنند.

از آنجایی که بدن انسان به استرس ناشی از پرداخت صورت حساب درست مشابه استرس ناشی از یک خطر فیزیکی، پاسخ می‌دهد؛ در نتیجه استرس‌های مزمن هم می‌توانند ماهیچه‌ها را دائما منقبض نگه‌دارند و این حالت در نهایت منجر به ایجاد درد می‌شود.

به طور مثال سردرد‌های عصبی می‌توانند ناشی از انقباض و گرفتگی عضلات گردن و قسمت بالایی  پشت باشند. درد پایین کمر معمولا در اثر استرس‌های روانی ایجاد می‌شود.

گاهی اوقات استرس ناشی از تجربه یک دوره کمردرد عصبی، هم می‌تواند موجب ایجاد ناراحتی و گرفتگی در کمر شود حتی اگر کمردرد عصبی بهبود پیدا کرده باشد.

تشخیص کمردرد عصبی

کمردرد عصبی معمولا پس از بررسی سابقه پزشکی فرد و معاینه فیزیکی، تشخیص داده می‌شود. بیماران باید در تشخیص علت کمردرد بسیار محتاط باشند زیرا ممکن است کمردرد به دلیل یک وضعیت جدی پزشکی (مانند تومور ستون فقرات یا عفونت) ایجاد شده باشد. با یک معاینه پزشکی دقیق می‌توان بسیاری از مشکلات جدی ستون فقرات را در اکثر افراد رد کرد.

در مورد کمردرد‌های عصبی، زمان شروع کمردرد معمولا متغیر است. این درد ممکن است در اثر یک حادثه قابل تشخیص شروع شود یا اینکه خیلی آهسته و تدریجی به وجود بیاید. به طور مثال ممکن است کمردرد در اثر یک آسیب فیزیکی یا حادثه به وجود آید اما بعدا حتی پس از بهبود آسیب وارده، به دلیل استرس‌های روانی درد ادامه پیدا کند.

در بسیاری از موارد که استرس عامل اصلی کمردرد است؛ ممکن است نتایج MRI  بیماری‌هایی مانند “برآمدگی دیسک” یا “بیماری دژنراتیو دیسک را تشخیص دهد. در این صورت نتایج MRI از نظر بالینی قابل استناد نیستند چون دلیل ایجاد درد استرس است نه عوامل فیزیکی.

علائم و ویژگی‌های کلی کمردرد‌های عصبی عبارتند از:

  • کمر درد
  • انتشار درد به عضلات
  • حساسیت عضلات
  • اختلال خواب و احساس خستگی
  • در بسیاری از موارد کمردرد‌های عصبی، بیماران انتشار درد به اطراف را گزارش می‌دهند.

به طور کلی، علائم کمردرد عصبی مشابه علائم فیبرومیالژیا است.

درمان کمردرد عصبی

روش‌های زیادی برای درمان کمردرد عصبی وجود دارد. برخی از این روش‌ها عبارتند از:

ورزش

در ادامه به 9 تمرین ورزشی که برای تقویت عضلات کمر، بهبود انعطاف پذیری و کاهش درد‌های عصبی مفید هستند؛ اشاره می‌شود و شما می‌توانید این تمرینات را در برنامه روزانه خود قرار دهید.

چرخش باسن

این ورزش انعطاف‌پذیری را افزایش می‌دهد، تنش را از بین می‌برد و به کاهش انقباض عضلات کمر و لگن کمک می‌کند. همچنین می‌تواند عضلات میانه بدن را هم تقویت کند.

ماهیچه‌هایی که در این ورزش استفاده می‌شوند عبارتند از:

  • عضلات راست شکمی
  • Erector Spinae (عضلاتی که در طول کمر قرار دارند)
  • عضلات لگن
  • عضلات گلوتئال
  1. بایستید و پاهای خود را کمی بیشتر از عرض لگن خود باز کنید و دستانتان را روی باسن قرار دهید.
  2. به آرامی باسن خود را به این طرف و آن طرف بچرخانید.
  3.  به طور ملایم با چرخش باسن خود دایره‌های بزرگ ایجاد کنید.
  4. حداقل 10 باز این حرکت را انجام دهید.
  5. سپس این تمرین را در جهت عکس هم اجرا کنید.

حرکت برف پاک کن

این ورزش می‌تواند تنش و گرفتگی‌های کمر را از بین ببرد. همچنین می‌تواند باعث کشش عضلات باسن شود.

ماهیچه‌هایی که در این ورزش استفاده می‌شوند عبارتند از:

  • ماهیچه Erector Spinae
  • عضلات خاجی (عضلات بخشی از ستون فقرات متصل به لگن)
  • عضلات لگن
  • عضلات مورب شکمی
  1. به پشت دراز بکشید، زانو‌های خود را خم کنید و بازو‌های خود را به سمت طرفین دراز کنید به طوری که بازو‌ها عمود بر تنه قرار بگیرند. پاهای خود را کمی بیشتر از عرض لگن باز کنید.
  2. به آرامی زانو‌های خود را همراه با یک دم عمیق به سمت چپ و راست پایین ببرید.
  3. و سپس با یک بازدم عمیق دوباره به حالت اول بازگردید.
  4. این حرکت را به مدت یک دقیقه به طور متناوب به سمت چپ و راست انجام دهید.

جمع کردن زانو در سینه

این ورزش به کاهش انقباض عضلات کمر و افزایش انعطاف‌پذیری و نیز تثبیت موضعیت لگن کمک می‌کند.

ماهیچه‌هایی که در این ورزش استفاده می‌شوند عبارتند از:

  • ماهیچه گلوتئوس ماکسیموس
  • عضلات لگن
  • اکستانسورهای ستون فقرات
  • ماهیچه چهارسر ران
  1. به پشت دراز بکشید و هر دو پا خود را دراز کنید.
  2. پای راست خود را با دست از محل ساق پا بگیرید و زانو را به سمت قفسه سینه بکشید.
  3. این حالت را به مدت 5 ثانیه حفظ کنید و سپس پای خود را رها کنید.
  4. این کشش را 5 بار برای هر پا انجام دهید.
  5. سپس هر دو زانو را با دست به سمت قفسه سینه بکشید و این حالت را حفظ کنید.
  6. این وضعیت را برای 30 ثانیه حفظ کنید.

ورزش کشش تک پا

این ورزش کششی باعث کاهش انقباض عضلات کمر و کشش عضلات همسترینگ می‌شود. همچنین به تنظیم وضعیت ستون فقرات هم کمک می‌کنند.

ماهیچه‌هایی که در این ورزش استفاده می‌شوند عبارتند از:

  • ماهیچه‌های همسترینگ
  • ماهیچه گلوتئوس ماکسیموس
  • ماهیچه راست شکمی
  • ماهیچه Erector Spinae
  1. به پشت دراز بکشید و هر دو پا خود را دراز کنید.
  2. پای راست خود را بالا بیاورید، سعی کنید پا کاملا صاف باشد البته کمی خمیدگی در محل زانو ایرادی ندارد. می‌توانید برای حمایت از وضعیت بدن زانوی چپ خود را خم کرده و به زمین فشار دهید.
  3. می‌توانید انگشتان خود را در پشت ران خود قفل کنید یا اینکه از یک بند یا حوله برای نگه‌داشتن پا استفاده کنید.
  4. این وضعیت را برای 30 ثانیه حفظ کنید.
  5. سپس این حرکت را در سمت چپ بدن تکرار کنید.
  6. سعی کنید این ورزش را 2 تا 3 بار در هر طرف انجام دهید.

تیلت لگن

این تمرین عضلات کمر و شکم شما را تقویت می کند. همچنین انعطاف پذیری را افزایش می‌دهد.

ماهیچه‌هایی که در این ورزش استفاده می‌شوند عبارتند از:

  • ماهیچه‌های همسترینگ
  • ماهیچه راست شکمی
  • عضلات خاجی
  • ماهیچه گلوتئوس ماکسیموس
  1. به پشت دراز بکشید و زانوهای خود را خم کنید. در حالت استراحت کمر یک خمیدگی جزئی دارد که باعث می‌شود کمر به طور کامل به زمین نچسبد.
  2. پس در این ورزش باید عضلات کمر خود را منفبض کنید تا کمر کاملا به زمین بچسبد.
  3.  ثاینه این وضعیت را حفظ کنید و سپس به حالت استراحت برگردید.
  4. در ابتدا این ورزش را 3 بار تکرار کنید اما در ادامه سعی کنید به تدریج تعداد این حرکت را افزایش دهید و به 10 بار برسانید.

حرکت گربه-گاو

این حرکت یوگا انعطاف‌پذیری ستون فقرات را افزایش می‌دهد و کشش خوبی در شکم و کمر ایجاد می‌کند. در حین انجام این حرکت بر روی عضلات که در طی این ورزش درگیر می‌شوند؛ تمرکز کنید. اگر در کمر احساس خشکی یا درد دارید؛ بهتر است این حرکت را بسیار آرام انجام دهید.

ماهیچه‌هایی که در این ورزش استفاده می‌شوند عبارتند از:

  • ماهیچه Erector Spinae
  • ماهیچه راست شکمی
  • ماهيچه سه سر .
  • ماهیچه گلوتئوس ماکسیموس
  1. به حالت چهار دست و پا روی زمین قرار بگیرید و سعی کنید وزنتان را به طور مساوی بین چهار نقطه‌ای که روی زمین قرار دارد تقسیم کنید.
  2. سپس به سمت بالا نگاه کنید و همراه با یک دم عمیق شکم خود را به سمت زمین حرکت دهید.
  3. در مرحله بعد همراه با یک بازدم سر خود را پایین برده و کمر خو را به سمت سقف ببرید.
  4. این ورزش را حداقل به مدت 1 دقیقه ادامه دهید.

حرکت بچه

این  حرکت یوگا فشار را از روی کمر برداشته و درد را تسکین می‌دهد. انجام این حرکت در طولانی مدت باعث تنظیم وضعیت ستون فقرات می‌شود.

ماهیچه‌هایی که در این ورزش استفاده می‌شوند عبارتند از:

  • ماهیچه گلوتئوس ماکسیموس
  • عضلات خلفی
  • ماهیچه‌های همسترینگ
  • اکستانسورهای ستون فقرات
  1. روی زانو‌های خود بنشینید؛ می‌تواند زانو‌ها را به هم بچسبانید یا اینکه کمی از هم فاصله دهید. می‌توانید یک بالش را زیر سینه، پیشانی یا پای خود قرار دهید.
  2. به سمت جلو خم شوید سپس بازو‌های خود را به سمت جلو بکشید. البته می‌توانید بازو‌ها را در کنار بدن خود نگه‌دارید.
  3. سعی کنید آرامش داشته باشید و تمام انقباضات را رها کنید.
  4. این وضعیت را به مدت 1 دقیقه حفظ کنید.

پاها بالای دیوار

این حرکت  یوگا به شما امکان می دهد که عضلات کمر و لگن خود را به حالت استراحت درآورید. همچنین یک کشش فوق‌العاده در عضلات همسترینگ ایجاد می‌کند و به کاهش تنش و استرس هم کمک می‌کند.

ماهیچه‌هایی که در این ورزش استفاده می‌شوند عبارتند از:

  • ماهیچه‌های همسترینگ
  • عضلات لگن
  • ماهیچه‌های پایین کمر
  • ماهیچه پشت گردن
  1. بنشینید و بدن خود را به دیوار نزدیک کنید.
  2. سپس دراز بکشید و پا‌های خود را در امتداد دیوار به سمت بالا ببرید. می‌توانید یک بالش زیر باسن خود قرار دهید یا اینکه باسن خود را به دیوار نزدیک تر کنید.
  3. ماهیچه‌های بازو‌های خود را به حالت استراحت دربیاورید.
  4. روی عضلات کمر و لگن تمرکز کنید و سعی کنید استرس و تنش را رها کنید.
  5. این حالت را تا 2 دقیقه حفظ کنید.

حرکت جسد

قبل از شروع روز، تمرینات کششی خود را به همراه چند دقیقه مدیتیشن انجام دهید. این کار به ماهیچه‌ها کمک می‌کند تا کاملا آرام شوند. تمرکز کنید و سعی کنید از تمام تنش‌ها و استرس‌ها رها شوید.

  1. به پشت دراز بکشید و بازو‌های خود را در کنار بدن قرار دهید به طوری که کف دست‌ها به سمت بالا باشد.
  2. پاهای خود را کمی بیشتر از عرض لگن باز کنید و انگشتان پای خود را به حالت استراحت درآورید.
  3. نفس عمیق بکشید و بدن را به حالت استراحت درآورید.
  4. تا 20 دقیقه در این حالت بمانید.

روش‌های درمانی

ممکن است بخواهید علاوه بر ورزش از یک یا چند روش درمانی دیگر هم استفاده کنید.

شما می‌توانید به صورت روزانه از گرما یا یخ درمانی استفاده کنید. ماساژ درمانی هم یکی دیگر از گزینه‌های درمان است. شما می‌توانید در منزل با استفاده از فوم غلتک کمر خود را ماساژ دهید.

همچنین ممکن است درمان های جایگزینی مانند طب سوزنی، کایروپراکتیک یا رولفینگ هم مفید باشند. اگر کمردرد عصبی بیش از دو هفته طول بکشد؛ ممکن است فیزیوتراپی هم روش مناسبی برای درمان باشد. شما می‌توانید چندین روش را امتحان کنید و روشی که برای شما بهتر است را انتخاب کنید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟

معمولا در طی دو تا شش هفته بعد از شروع تمرینات روزانه، علائم بهبودی مشاهده می‌شوند. در شرایط زیر باید به پزشک مراجعه کنید:

  • اگر درد بعد از چند هفته بهبود پیدا نکند
  • اگر در حین انجام تمرینات ورزشی درد شدیدی دارید
  • اگر درد به پاهای شما سایت می‌کند

همچنین در صورت بروز هر گونه بی حسی، تورم یا درد شدید به پزشک مراجعه کنید. پزشک با معاینه می‌تواند تشخیص دهد که آیا درد شما ناشی از یک بیماری زمینه‌ای است یا خیر.

روش پیشگیری از کمردرد عصبی

تغییر در سبک زندگی می‌تواند تا حد زیادی به پیشگیری از کمردرد کمک کند. در ادامه به چند روش و دستور‌العمل برای پیشگیری از کمردرد، اشاره می‌شود:

  • داشتن رژیم غذایی ساده و سالم.
  • حفظ وزن سالم.
  • ورزش کردن و فعال بودن.
  • قبل از ورزش بدن خود را گرم کنید.
  • بعد از هر ساعت نشستن بلند شوید و حداقل 5 دقیقه راه بروید.
  • هنگام نشستن یک کوسن در محل گودی کمر خود قرار دهید.
  • در هنگام نشستن پای خود را روی هم نیندازید و طوری پای خود را قرار دهید که مچ پا در امتداد زانو باشد.
  • اگر در تخت بستری هستید، سعی کنید چند بار در روز ورزش‌هایی که به صورت دراز کشیده انجام می شوند؛ را انجام دهید.
  • سعی کنید وضعیت بدنی مناسبی داشته باشید.
  • از کفش های راحت و طبی استفاده کنید.
  • روی یک تشک سفت بخوابید.
  • به پهلو بخوابید و یک بالش بین زانوهایتان قرار دهید.
  • از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید و اگر لازم است وسیله‌ای را بلند کنید؛ به روش درست این کار را انجام دهید.
  • بهتر است برای بهبود جریان خون و افزایش اکسیژن رسانی به بافت‌های اطراف ستون فقرات، سیگار را ترک کنید.
  • با نوشیدن آب کافی، بدن را هیدراته نگه دارید.
  • از مصرف نوشیدنی‌های الکلی خودداری کنید.

دفتر کار خود را طوری آماده کنید که از نظر ارگونومی مناسب و درست باشد. اگر شما در دفتر کار خود امکان نشستن، ایستادن، راه رفتن و انجام حرکات کششی ملایم را داشته باشید. می‌توانید یک زیرانداز یوگا یا چند بالشتک در محل کار خود قرار دهید. ممکن است فقط بتوانید چند حرکت کششی ساده یا چند حرکت یوگا را انجام دهید. گزینه دیگر استفاده از یک میز ایستاده است. اینکه بتونید در حالت‌های مختلف کار خود را انجام دهید؛ ایده خوبی است.

سؤالات متداول

چگونه تنش و استرس موجود در کمر را از بین ببریم؟

گرما و سرما درمانی می‌تواند به آرام کردن اسپاسم کمر و رفع گرفتگی کمک کند. می‌توانید یک کیسه آب گرم را روی کمر خود قرار دهید یا اینکه در یک وان آب داغ بنشینید. کیسه‌های یخ هم می‌توانند برای التهاب، تورم و درد ناشی از آسیب، رگ به رگ شدن و کشیدگی عضلانی مفید باشند.

چه چیزی باعث تنش عضلانی در کمر می‌شود؟

تنش عضلانی معمولا در نتیجه اثرات فیزیولوژیک استرس ایجاد می‌شود و می‌تواند به کمردرد منجر شود. استرس ممکن است با انقباض عروق خونی و کاهش جریان خون به بافت‌های نرم، از جمله عضلات، تاندون‌ها و اعصاب کمر، سیستم عصبی بدن را تحت تاثیر قرار دهد.

آیا کمردرد می‌تواند ناشی از اعصاب باشد؟

بسیاری از پزشکان معتقداند که استرس به طور مستقیم موجب ایجاد کمردرد نمی‌شود؛ اما شرایطی را ایجاد می‌کند که ممکن است در نهایت به کمردرد منجر شود. تنش عضلانی به تنهایی می‌تواند باعث ایجاد کمردرد شدید در قسمت فوقانی و پایین کمر شود.

چگونه بفهمیم کمردرد عصبی است یا عضلانی؟

درد عصبی اغلب با سایر انواع کمردرد متفاوت است. درد عصبی معمولاً تیز است و با سوزن سوزن شدن و بی‌حسی همراه است. اما درد عضلانی معمولا باعث سفت و دردناک شدن عضلات می‌شود.

درگیر شدن عصب کمر چه احساسی دارد؟

این حالت با درد شدید و سوزن سوزن شدن همراه است و حتی ممکن است به بقیه اعضا هم سرایت کند. علاوه بر سوزن سوزن شدن (پارستزی) ضعف عضلانی در ناحیه آسیب دیده هم ممکن است به وجود بیاید.

چگونه می‌توان کمردرد عصبی را درمان کرد؟

از گرما یا سرما درمانی در محل کمر استفاده کنید. 48 تا 72 ساعت اول از یخ استفاده کنید سپس از گرما استفاده کنید. مسکن‌های بدون نسخه مانند ایبوپروفن (Advil، Motrin IB) یا استامینوفن (Tylenol) را مصرف کنید. روی شانه به صورت جنینی بخوابید و یک بالش بین زانو‌های خود قرار دهید.

سریع ترین راه برای تسکین کمردرد عصبی چیست؟

تائید شده که ورزش کردن یکی از سریع‌ترین روش‌ها برای تسکین کمردرد است. می‌توانید شنا، پیاده‌روی و یوگا را در برنامه خود قرار دهید.

چگونه بفهمیم کمردردمان عصبی-عضلانی است یا دیسکی؟

فتق دیسک معمولا در پایین کمر اتفاق می‌افتد؛ پس اگر درد در محل پایین کمر است ممکن است به فتق دیسک مشکوک شوید. علاوه ب این، نوع درد در فتق دیسک با نوع درد در کمردرد عضلانی متفاوت است. درد عضلانی مانند گرفتگی بعد از ورزش احساس می‌شود در صورتی که درد مربوط به فتق دیسک با سوزن سوزن شدن همراه است.

دکتر سپهریان

دکتر سپهریان متخصص طب فیزیکی و درد با بیش‌از پانزده سال سابقه درمان‌های غیر جراحی ستون فقرات و مفاصل دارای مقالات متعدد در زمینه یافتن راه های تشخیصی پاراکیلنیک و درمانی در بیماران با درد مزمن و سندرم های افزایش حساسیت مرکزی مانند فیبرومیالژی می‌باشد.

تماس با ما