احساس سوزش در زانو میتواند به فرایندها و اختلالات مختلف و متعددی مربوط باشد. برای مثال، هر نوع سوختگی پوست (سوختگی حرارتی، الکتریکی یا شیمیایی) باعث درد و سوزش محل در سوخته شده میشود. وارد آمدن آسیب به عصبهای پا (نوروپاتی محیطی) باعث احساس سوزش یا سوزن سوزن شدن میشود که در علم پزشکی به آن بیماری پارستزی میگویند. دیابت و مصرف بیش از حد الکل، دو علت شایع نوروپاتی محیطی هستند.
در کلینیک طب فیزیکی و توان بخشی پیشگام، متخصصین طب فیزیکی تحت نظر دکتر سپهریان به تشخیص و درمان انواع علتهای زانو می پردازند.با توجه به علت درد و سوزش زانو یک یا چند مورد از درمان های زیر ممکن است مورد استفاده قرار گیرد:
- فیزیوتراپی
- آموزش ورزش
- تکنیک های درمان دستی
- اصلاح و برسی وضعیت ستون فقرات و مفاصل مرتبط
- لیزردرمانی
- طب سوزنی الکتریکی
- زانوبند و یا کفی متناسب با مشکل بیمار
- پرولوتراپی
- تزریق ژل هیالگان
- PRP زانو
- ازن درمانی
- استفاده از روشهای Taping
جهت دریافت مشاوره و گرفتن نوبت میتوانید با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید:
021-66576991
09128940331
چه علائم دیگری همراه با احساس سوزش زانو بروز میکند؟
ممکن است احساس سوزش زانو با علائم دیگری همراه باشد؛ این علائم بسته به بیماری و اختلال زمینهای فرد متفاوت است. در برخی موارد ممکن است علائمی که باعث احساس سوزش در زانو میشود، دیگر بخشهای بدن را نیز درگیر کند یا باعث بروز علائم مشابهی در دیگر نقاط بدن شود.
علائم موضعی که ممکن است همراه با احساس سوزش زانو رخ دهند، عبارتند از:
- خشکی مفاصل
- درد و ورم کردن پا
- ضعف عضلانی
- قرمز و گرم شدن
- تاول زدن پوست یا تراوش مایع از آن
- سوزن سوزن شدن یا دیگر احساسهای غیرمعمول در دستها و یا پاها (گزگز دست و پا)
سایر علائمی که ممکن است همراه با احساس سوزش زانو در هر نقطهای از بدن رخ دهد، عبارتند از:
- احساس سوزش در نقاط دیگر بازوها و ساق پاها
- تب کردن
- احساس درد در شانه، بازو، دست و یا انگشتان
- سفت شدن و ورم کردن مفاصل دیگر
چه عواملی باعث احساس سوزش در زانو میشود؟
احساس سوزش زانو میتواند به دلیل سوختگی یا آسیب دیدن پوست و همچنین به دلیل فرایندهایی که منجر به التهاب مفصل زانو میشوند، باشد. ممکن است درد لنگش متناوب باعث احساس سوزش در زانو شود؛ لنگش متناوب زمانی رخ میدهد که خون کافی به پاها نمیرسد و معمولاً این حالت در بیماری شریان محیطی دیده میشود.
علل صدمهای که باعث احساس سوزش زانو میشوند، عبارتند از:
- پارگی غضروف
- پارگی رباط یا صدمهای که به دلیل استفاده بیش از حد از مفصل رخ میدهد
- نیمه دررفتگی کشکک زانو
- زانوی دوندگان (با نام کندرومالاسی نیز شناخته میشود)
علل التهابی که باعث احساس سوزش زانو میشوند:
بیماریهایی مانند انواع مختلف آرتریت که باعث التهاب داخل یا اطراف مفاصل میشوند، میتوانند باعث درد اطراف زانو شوند؛ در برخی موارد ممکن است این درد مانند یک احساس سوزش درک شود. برخی از این بیماریها عبارتند تز:
- اسپوندیلیت انکیلوزان (التهاب مفاصل بین مهرههای ستون فقرات)
- بورسیت (ورم مفاصل) (التهاب کیسههای محافظ پر از مایع که در اطراف مفصل وجود دارند)
- کندرومالاسی (نرمی کشکک) (مشکل داشتن ساختار غضروف کشکک)
- نقرس (نوعی از آرتریت که ناشی از تجمع اسید اوریک در مفصل است)
- آرتروز زانو ( آرتروز زانو)
- آرتروز ( عفونت زانو )
- آرتریت پسوریاتیک (آرتریت مرتبط با پسوریازیس پوست)
- آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفاصل) (بیماری خود ایمن مزمنی است که با التهاب مفاصل شناخته میشود)
- لوپوس اریتماتوس سیستمیک (اختلالی که در آن بدن به سلولها و بافتهای سالم خود حمله میکند)
علل عصبی که باعث احساس سوزش زانو میشوند:
آسیب رسیدن به عصبهای پا (نوروپاتی محیطی) باعث احساس سوزش یا سوزن سوزن شدن میشود که در علم پزشکی به آن پارستزی میگویند. دیابت و مصرف بیش از حد الکل، دو علت شایع نوروپاتی محیطی هستند. علل عصبی احساس سوزش زانو عبارتند از:
- مصرف بیش از حد الکل
- دیابت
- تحت فشار قرار گرفتن یا گیر کردن عصب
- نوروپاتی محیطی که میتواند ناشی از علل متفاوتی باشد
علل عروقی که باعث احساس سوزش زانو میشوند:
ممکن است احساس سوزش زانو به درد لنگش متناوب مربوط باشد؛ لنگش متناوب زمانی رخ میدهد که خون کافی به پاها نمیرسد و معمولاً این حالت در بیماری شریان محیطی دیده میشود. در این مورد ممکن است درد در هر جایی از اندام تحتانی حس شود.
علل جدی یا تهدیدکننده که باعث احساس سوزش زانو میشوند:
در برخی موارد ممکن است احساس سوزش زانو نشانهای از یک بیماری جدی یا تهدیدکننده باشد که در این صورت فرد باید بلافاصله نزد پزشک برود و تحت معاینه قرار گیرد. این بیماریها عبارتند از:
- تومورهای استخوانی
- استئومیلیت (عفونت استخوان)
- سکته مغزی
عواقب و عوارض بالقوه احساس سوزش زانو چیست؟
در صورتی که احساس سوزش زانو درمان نشود، میتواند عواقب جدی به دنبال داشته باشد. از آنجا که احساس سوزش میتواند ناشی از بیماریهای جدی باشد، دنبال نکردن فرایند درمان میتواند منجر به بروز عوارض جدی و آسیبهای دائمی شود. هنگامی که دلیل اصلی سوزش زانو تشخیص داده شد، لازم است برنامه درمانی که به طور خاص برای بیماری شما طراحی شده است را دنبال کنید تا خطر بروز عواقب و عوارض بالقوه را کاهش دهید؛ برخی از این عوارض عبارتند از:
- غیبت کردن از کار یا مدرسه
- کاهش عملکرد ورزشی
- ناتوانی
- تغییر شکل و تخریب مفصل
- مشکلات عصبی که باعث درد، بی حسی زانو یا سوزن سوزن شدن زانو میشود
- از دست دادن حس به طور دائمی
- درد دائمی و یا مزمن
درمان سوزش زانو
درمان سوزش زانو بر اساس علت آسیبدیدگی و سوزش انجام میشود .بعدازاینکه متخصص علت سوزش زانو را تشخیص داد بر اساس تشخیص خود به شما درمانهای مختلفی را توصیه میکند.برای مثال برای درمان سوزش زانو که بر اثر وارد شدن ضربه به زانو در حین انجام فعالیت ورزشی ایجاد شده است استفاده از یخ، استراحت، ثابت نگهداشتن مفصل(استفاده از بریس ها) بسیار مؤثر است. کشیده شدن و رگ به رگ شدن مفصل با گذشت زمان خودبهخود بهبود میابد اما آسیبهای شدید مانند پارگی لیگامنت و غضروف (پارگی مینیسک) برای بهبودی به مراقبت و فیزیوتراپی نیاز دارد. برای سوزش و گزگز زانو که براثر استفاده بیشازحد از مفصل ایجاد شده است استراحت بهترین روش است همچنین در مواردی که کشکک زانو دچار اختلال شده باشد پزشک استفاده از بریس را برای محافظت از مفصل توصیه میکند. اگر ناحیه آسیبدیده دچار التهاب باشد مصرف داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن و آسپیرین میتواند التهابات را کاهش دهد.
برای درمان سوزش زانو بر اثر بیماری آرتروز ، انجام تمرینات سبک، فیزیوتراپی و تزریق اوزون و پی آر پی زانو میتواند بهترین راهحل باشد. همچنین پزشک پوشیدن بریس را به بیماران توصیه میکند استفاده از بریس باعث انتقال فشار از ناحیه آسیبدیده به ناحیه سالم میشود ناحیه قدرتمند و سالم سوزش را به حداقل میرساند. استفاده از این درمانها به میزان زیادی بستگی به محل ایجاد سوزش دارد که آیا این سوزش در پشت زانو، کشکک زانو، کنار زانو یا در همه زانو رخ میدهد. مجدداً یادآوری میشود که قبل از انجام هرگونه درمان با پزشک مشورت کنید.
درمان با استفاده از جراحی
جراحی در صورتی توصیه میشود که درد شدید یا مشکل حرکتی داشته باشید. عمل جابجایی زانو در مواردی که روشهای درمانی به اندازه کافی یاریرسان نبودهاند، باعث کاهش قابلتوجه درد میشوند.