طب سوزنی برای درمان آرتروز لگن: فواید، تاثیر، خطرات و هزینه

بسیاری از افراد مبتلا به آرتروز لگن برای درمان این عارضه از طب سوزنی استفاده می‌کنند. مهم‌ترین علائم آرتروز لگن شامل التهاب مزمن و تخریب غضروف مفصلی است. آرتروز بیشتر در مفاصلی که وزن بر روی آن قرار می‌گیرد و همچنین در مفاصل دست‌ها و انگشتان ایجاد می‌شود. تخریب غضروف و التهاب سبب ایجاد خار استخوانی در مفصل و اطراف آن می‌شود. طب سوزنی سبب رفع التهاب و تنش عضلانی اطراف فضای مفصلی می‌شود. رفع تنش سبب بهبود مفاصل و کاهش درد می‌شود. حتی با وجود خار استخوانی، طب سوزنی سبب کاهش درد خواهد شد. در این مقاله در ارتباط با فواید طب سوزنی برای درمان آرتروز لگن مطالب لازم شرح داده خواهند شد. جهت درمان آرتروز لگن با طب سوزنی بایستی به پزشک با تجربه که از دلایل بروز عارضه و درمان آن آگاه است مراجعه شود تا از احتمال بروز عوارض کاسته شود.

نحوه تاثیر طب سوزنی در درمان آرتروز لگن

طب سوزنی با توجه به موارد زیر سبب تسکین درد و بهبود عملکرد در بیماران مبتلا به آرتروز لگن می‌شود:

  • تحریک اعصاب در عضلات و بافت‌های دیگر که سبب آزادسازی اندورفین و تغییر روند پردازش درد در مغز و طناب نخاعی می‌شود.
  • تسکین درد از طریق اثرات تعدیل‌کننده اپیوئیدهای درون‌زا (اندوژن)
  • تنظیم مسیرها و ژن‌های مرتبط با سوخت و ساز
  • توقف فعالیت سیتوکین‌ها که واسطه التهابی هستند شامل اینترلوکین و فاکتور تکروز تومور
  • کاهش التهاب با آزادسازی فاکتورهای تعدیل‌کننده ایمنی و عروقی
  • افزایش ریز جریان موضعی که سبب رفع ورم می‌شود.

در جلسه مشاوره با متخصص طب سوزنی چه مواردی مطرح می‌شود؟

طب سوزنی برای بیشتر افراد یک تجربه آرامش‌بخش به شمار می‌رود. در طی اولین جلسه درمانی، متخصص طب سوزنی در ارتباط با وضعیت کلی سلامتی و نحوه زندگی بیمار کسب اطلاع می‌کند. به این منظور متخصص در مورد علائم و سابقه پزشکی، الگوی خواب، اشتها و وضعیت گوارشی و وضعیت روحی بیمار سوالات لازم را مطرح می‌کند. زنان نیز بایستی در مورد سیکل قاعدگی، بارداری و زایمان در گذشته اطلاعات لازم را به پزشک ارائه دهند.

اطلاعاتی که بیمار به پزشک ارائه می‌دهد به متخصص طب سوزنی کمک می‌کند تا وضعیت سلامتی بیمار را به طور کامل و دقیق بررسی کند. متخصص نبض بیمار را بر روی هر دو مچ دست ارزیابی کرده و امکان دارد زبان و دیگر نواحی مربوط به تنش عضلانی یا درد را نیز بررسی کند.

متخصص طب سوزنی اقدامات لازم را در اتاق معاینه انجام می‌دهد. در این اتاق بیمار بر روی یک میز مخصوص دراز می‌کشد. امکان دارد بسته به ناحیه مورد نظر برای درمان، نیاز باشد تا لباس بیمار از بدن خارج شود.

نحوه انجام طب سوزنی برای رفع درد آرتروز لگن

در این قسمت نقاط و تکنیک‌های متعدد طب سوزنی برای درمان آرتروز لگن شرح داده می‌شوند. درمان آرتروز لگن با طب سوزنی در چهار مرحله انجام می‌شود. این مراحل سبب ساده شدن انتخاب نقطه مورد نظر و همچنین انتخاب تکنیک استفاده از سوزن برای رفع درد آرتروز لگن می‌شود و متخصصین طب سوزنی با هر گونه پیشینه و سابقه‌ می‌توانند از این مراحل استفاده کنند.

مرحله یک درمان آرتروز لگن با طب سوزنی

در این مرحله از نقاط و تکنیک‌هایی که ممکن است تاثیر فوری جهت کاهش درد و افزایش دامنه حرکتی بر روی بیمار داشته باشند استفاده می‌شود.

مریدین‌های تاندون- عضله: تکنیک خون‌گیری-GB 44

مریدین تاندون-عضله کیسه صفرا به اندازه کافی جهت تاثیر بر مفصل لگن عمیق نمی‌باشد. خون‌گیری از نقطه جینگ-ول (Jing-well) می‌تواند برای برخی از علائم بافت نرم که در اثر عضلات سرینی ایجاد شده‌اند، موثر باشد. خون‌گیری به میزان تقریبا 10 قطره از خون از این نقطه با استفاده از دستکش و به صورت استریل انجام می‌شود.

مرحله دوم درمان آرتروز لگن با طب سوزنی

در این مرحله از مریدین و نقاط طب سوزنی که در محل آسیب‌دیدگی قرار ندارند استفاده می‌شود. این نقاط طب سوزنی معمولا نقاط انتهایی هستند و بر اساس علائم عارضه مورد نظر انتخاب می‌شوند.

ادغام نقطه شو-استریم (Shu-stream): طرف آسیب‌دیده GB 41 + سه طرف مقابلSJ

ترکیب نقاط طب سوزنی معمولا زمانی که با نقاط موضعی و مجاور ادغام شود موثر می‌باشد. این سیستم بر اساس اصول درمانی مستر تانگ پایه‌ریزی شده است. در این اصول درمانی بر ادغام نقاط چپ و راست و همچنین ادغام نقاط بالا و پایین بر مریدین‌ شش‌ بخشی تاکید می‌شود.

دسته‌بندی سنتی نقاط طب سوزنی

این نقاط مریدین کیسه صفرا بایستی به عنوان نقاط انتهایی لگن در نظر گرفته شوند:

  • GB 40-Yuan-  نقطه مبدأ
  • GB 37- Luo- نقطه اتصال
  • GB 34- Hui – نقاط اثرگذار تاندون
  • GB 31- (feng) – دفع باد از اندام تحتانی

مریدین‌های ویژه:GB 41+SJ 5 – فعال‌سازی دای مای (Daimai)

آرتروز لگن با عدم تعادل در عضلات سرینی همراه می‌باشد که می‌تواند به آسیب‌دیدگی دای مای(Daimai) مربوط باشد. در این مرحله امکان دارد درمان کانال‌های واگرا و متفاوت نیز در نظر گرفته شود.

  • میکروسیستم‌ها: طب سوزنی گوش
  • موضعی: لگن (فرانسوی)، لگن (چینی) به همراه ستون فقرات در قسمت کمر
  • نقاط Zang-fu: کیسه صفرا، کبد، کلیه
  • نقاط سیستمیک برای درد: نقطه Shen man، نقطه تالاموس، غدد فوق کلیوی، غدد درون‌ریز

مرحله سوم درمان آرتروز لگن با طب سوزنی

در این مرحله از نقاطی که برای انرژی چی (qi)، خون و اندام‌های زانگ فو (Zang fu) مفید هستند استفاده می‌شود.

در بیماران دارای درد مزمن ناشی از آرتروز لگن، انواع عدم تعادل در اندام داخلی بدن وجود دارد. نقاط طب سوزنی بایستی توسط متخصص با استفاده از معاینه و ارزیابی علائم عارضه تعیین شوند. امکان دارد انواع عدم تعادل زیر توسط متخصص در نظر گرفته شوند:

مشکلات کلیوی

سندروم‌های کلیه در بسیاری از موارد در اثر عدم تعادل اندام داخلی بدن در بیماران سالخورده مبتلا به التهاب مفصل مزمن و تخریب مفصل مشاهده می‌شود. به ندرت امکان دارد درمان کلیه به تنهایی برای بهبود آرتروز لگن کافی باشد.

رکود انرژی چی در کبد

عدم تعادل در کبد می‌تواند سبب اختلال در عملکرد مریدین کیسه صفرا و افزایش احتمال التهاب و تخریب مفصل لگن شود.

بر طبق نظر پزشکان، ادغام نقاط زیر در درمان کبد مفید است:

  • Liv 3- یوآن- نقطه مبدأ
  • GB 34- Hui- نقطه اثرگذار تاندون

همچنین درمان در نقطه GB 34 در ناحیه آسیب‌دیده و Liv 3 در طرف مخالف بر طبق نظر مستر تانگ و متخصصین طب سوزنی تایوانی در برخی از مواقع یک روش موثر محسوب می‌شود.

سندرومBi

درد لگن ناشی از آرتروز معمولا تحت عنوان سندرم Bi شناخته می‌شود. این تشخیص برای تجویز داروی گیاهی مفید می‌باشد و در محدوده این مقاله و در ارتباط با طب سوزنی آرتروز لگن نمی‌باشد.

مرحله چهارم درمان آرتروز لگن با طب سوزنی

در این مرحله از نقاط طب سوزنی موضعی و مجاور در ناحیه آسیب‌دیده استفاده می‌شود. عمق سوزن بر حسب اینچ ذکر شده و آناتومی و محل مورد نظر بر حسب واحد چینی cun ذکر می‌شود.

استفاده از نقاط طب سوزنی موضعی و مجاور معمولا در درمان آرتروز لگن الزامی هستند. عضلات سرینی میانی و سرینی کوچک محل وجود چندین نقطه Ahshi هستند و اولین محل به منظور انجام طب سوزنی برای آرتروز لگن محسوب می‌شوند.

جیانکوئا (GB 29 خلفی)

نقطه جیانکوئا بین تروکانتر بزرگ و ستیغ خاصره‌ای قرار دارد. این نقطه در بخش خلفی GB 29 قرار گرفته و تقریبا در تمام موارد عارضه‌های مفصل لگن نقطه حساسی محسوب می‌شود. نقطه جیانکوئا در قسمت عقب بافت عضله کِشنده نیام پهن(تنسور فاسیا لاتا) قرار دارد. با معاینه دستی می‌توان به عضله سرینی میانی و سرینی کوچک دسترسی پیدا کرد. این نقطه از لحاظ ساختاری بالای مفصل لگن قرار دارد و از لحاظ طب سوزنی برای رفع درد بافت‌های مجاور مفصل لگن مفید می‌باشد.

سوزن در نقطه جیانکوئا به عمق دو تا سه اینچ به طور عمودی وارد می‌شود. عمیق وارد کردن سوزن الزامی است و در صورتی که این کار با دقت انجام شود باعث ایجاد درد نخواهد شد. در این قسمت بایستی از دو نقطه استفاده شود که در ناحیه دردناک به فاصله یک تا سه سانتی‌متر قرار دارند. امکان دارد نقطه فوقانی شامل نقطه حرکتی عضله سرینی کوچک باشد. تحریک الکتریکی بین این دو نقطه معمولا سبب تسکین درد می‌شود.

نقطه جیانکوئا یک نقطه حساس می‌باشد و با معاینه ناحیه لگن و سرینی به راحتی یافته می‌شود. شناسایی دقیق این نقطه و استفاده از سوزن در این محل با تکنیک مناسب دارای مزایای زیادی برای بیمار می‌باشد.

برای درمان در نقطه جیانکوئا، بیمار بایستی به پهلو بخوابد و یک بالش بین زانوها قرار داده شود. ناحیه دردناک باید به طرف بالا قرار گیرد. حرکت دادن مفصل ران به دسترسی بهتر به نقطه جیانکوئا کمک می‌کند.

GB 29 + جیانکوئا

نقطه GB 29 بین تروکانتر بزرگ و خار قدامی فوقانی ایلیاک قرار دارد. می‌توان از ادغام دو نقطه جیانکوئا و GB 29 برای تسکین درد استفاده کرد. تحریک الکتریکی بین این دو نقطه به بهبود درد آرتروز لگن کمک می‌کند.

اقدامات مورد نیاز پس از طب سوزنی برای آرتروز لگن

طب سوزنی برای بیشتر افراد باعث ایجاد آرامش می‌شود. امکان دارد پس از طب سوزنی شخص کمی احساس خواب‌آلودگی یا خستگی کند و بایستی در صورت تمایل به رانندگی یا استفاده از ماشین‌آلات پس از درمان به این مساله توجه شود.

بیمار باید از انجام ورزش سنگین پس از طب سوزنی آرتروز لگن خودداری کند و پس از درمان استراحت کند. همچنین از مصرف الکل برای چند ساعت پس از طب سوزنی برای آرتروز لگن باید خودداری شود.

طب سوزنی دارای عوارض بسیار کمی می‌باشد و این عوارض در صورت بروز معمولا خفیف هستند. پزشکان معمولا روش‌هایی را جهت افزایش تاثیر بلندمدت درمان توصیه می‌کنند. این روش‌ها شامل تغییر در رژیم غذایی و فعالیت‌های روزانه می‌باشد. در صورت لزوم، بیمار برای مراقبت تخصصی به پزشکان دیگر معرفی خواهد شد.

عوارض احتمالی طب سوزنی برای آرتروز لگن

علائم متداول

در طب سوزنی سوزن‌های ظریفی برای تنظیم جریان انرژی چی (Qi) در نقاط خاصی از بدن وارد می‌شوند. طب سوزنی یک روش طبیعی و ایمن برای رفع بسیاری از عارضه‌ها محسوب می‌شود. سازمان بهداشت جهانی تاثیر این روش را در درمان 47 عارضه شامل کمردرد، آکنه، بی‌خوابی، آسم، نازایی، چاقی و سندرم روده تحریک‌پذیر تایید کرده است.

در ارتباط با ضررهای طب سوزنی برای آرتروز لگن بایستی توجه شود طب سوزنی در صورتی که توسط متخصص با تجربه انجام شود یک روش ایمن محسوب می‌شود ولی مانند هر روش درمانی دیگر امکان بروز عوارض پس از طب سوزنی وجود دارد. اگرچه این علائم تا حدی آزاردهنده هستند ولی کاملا طبیعی بوده و نیازی به نگرانی ندارد. این علائم نشان‌دهنده جریان انرژی در بدن و تاثیر درمان می‌باشد.

خستگی

در برخی از افراد پس از طب سوزنی خستگی ایجاد می‌شود. این حالت معمولا چند ساعت پس از درمان رفع می‌شود ولی در بعضی از افراد این حالت تا سه روز ادامه دارد. خستگی پس از طب سوزنی شایع می‌باشد و نیازی به نگرانی ندارد. این حالت نشان می‌دهد که بدن به استراحت نیاز دارد و شخص باید از بدن خودش مراقبت کند. طب سوزنی به تنهایی قادر به درمان کامل بدن نمی‌باشد و شخص نیز بایستی مراقبت وضعیت سلامتی خود باشد.

درد

امکان دارد در محل وارد شدن سوزن‌ها در بدن پس از درمان کمی درد ایجاد شود. این حالت در قسمت‌های حساسی مانند دست‌ها، پاها یا روده بزرگ ایجاد می‌شود. معمولا درد 24 ساعت پس از درمان رفع می‌شود ولی در برخی از مواقع این حال برای چند روز ادامه دارد. انقباض عضلانی نیز پس از طب سوزنی شایع می‌باشد.

کبودی

بروز کبودی خفیف در ناحیه تحت درمان پس از طب سوزنی بسیار شایع است. این حالت در اثر تجمع خون در ناحیه وارد شدن سوزن ایجاد می‌شود. کبودی نسبت به درد به زمان بیشتری برای بهبود نیاز دارد ولی نیاز به نگرانی ندارد.

احساس گیجی یا سبکی سر

در برخی از افراد پس از درمان احساس گیجی یا سبکی سر ایجاد می‌شود. در این صورت بایستی پس از درمان استراحت شود. پس از طب سوزنی شخص نباید بلافاصله از جای خود بلند شود بلکه باید برای مدتی بر روی تخت طب سوزنی دراز کشیده و نفس عمیق بکشد. همچنین جهت جلوگیری از بروز احساس گیجی مصرف مواد مغذی پیش از درمان توصیه می‌شود.

بروز احساسات هیجانی

در برخی از مواقع افراد در طول طب سوزنی گریه کرده یا احساسات هیجانی از خود بروز می‌دهند. علت بروز این حالت آزادسازی انرژی است. طب سوزنی به رفع مشکلات جسمی و ذهنی کمک کرده و بروز احساسات نشانه‌ای از تاثیر درمان می‌باشد.

انقباض عضلانی

احتمال بروز انقباض عضلانی در طول طب سوزنی یا پس از آن وجود دارد. این حالت ممکن است در عضلاتی ایجاد شود که سوزن در آن وارد می‌شود و همچنین امکان دارد در بخش‌های دیگر مجاور ناحیه تحت درمان نیز این انقباض بروز کند. در این صورت بایستی به متخصص اطلاع داده شود. متخصص کمک می‌کند تا پیش از پایان درمان، انقباض عضلانی رفع شود.

هزینه طب سوزنی برای درمان آرتروز لگن

برخی از عوامل موثر بر هزینه طب سوزنی برای درمان آرتروز لگن عبارتند از:

محل جغرافیایی کلینیک

محل جغرافیایی کلینیک تاثیر زیادی بر هزینه درمان دارد. هزینه طب سوزنی در یک شهر بزرگ بیش از هزینه درمان یک شهر کوچک می‌باشد. همچنین در صورتی که تنها یک پزشک در منطقه جغرافیایی مورد نظر خدمات طب سوزنی را ارائه دهد، امکان دارد هزینه درمان افزایش پیدا کند. چنانچه تقاضا برای طب سوزنی در یک شهر کم باشد و یا رقابت زیادی در این مورد وجود داشته باشد، امکان دارد تخفیف مناسبی برای این منظور ارائه شود.

اعتبار کلینیک مورد نظر

اعتبار کلینیک مورد نظر از اهمیت زیادی برخوردار است. هرچه اعتبار کلینیک بیشتر باشد، هزینه درمان افزایش پیدا می‌کند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد هزینه درمان می‌توان صفحات شبکه‌های اجتماعی کلینیک مورد نظر، تعداد بازدیدها از این صفحات و نظرات متقضیان را در این مورد ارزیابی کرد.

مهارت و تجربه متخصص طب سوزنی

در ارتباط با اعتبار کلینیک مورد نظر بایستی به مهارت و تجربه متخصص طب سوزنی توجه شود. هرچه تجربه متخصص بیشتر باشد، هزینه درمان افزایش پیدا می‌کند.

طرح‌های درمانی و تخفیف‌های ارائه شده

در برخی از کلینیک‌ها طرح‌های ویژه‌ای برای کاهش هزینه‌ها ارائه می‌شود. این طرح‌ها شامل تخفیف برای بیماران جدید یا رزرو جلسات درمانی متعدد می‌باشد.

بیمه

برخی از شرکت‌های بیمه، امکان دارد هزینه طب سوزنی را تحت پوشش قرار دهند. البته بایستی در مورد پوشش شرکت بیمه مورد نظر اطمینان حاصل شود. کارمندان کلینیک نیز می‌توانند به شخص در مورد پوشش بیمه، هزینه طب سوزنی برای درمان آرتروز لگن اطلاعات لازم را ارائه دهند.

سوال‌های رایج در مورد طب سوزنی برای آرتروز لگن

آیا طب سوزنی به رفع مشکلات لگن مانند آرتروز کمک می‌کند؟

طب سوزنی می‌تواند سبب درمان آرتروز لگن شود. آرتروز لگن یکی از دلایل اصلی انتخاب طب سوزنی به عنوان یک روش درمانی است. بر طبق تحقیقات انجام شده، طب سوزنی یک روش موثر برای درمان آرتروز مزمن لگن محسوب می‌شود.

آیا طب سوزنی در رفع التهاب ناشی از آرتروز لگن موثر است؟

طب سوزنی به تسکین درد ناشی از آرتروز لگن کمک می‌کند و این روش برای درمان عارضه‌های دیگر مانند آلرژی، اضطراب و افسردگی نیز موثر است. یکی دیگر از تاثیرات طب سوزنی، کاهش التهاب ناشی از آرتروز لگن است.

درمان آرتروز لگن با طب سوزنی در چه فواصل زمانی بایستی انجام شود؟

معمولا برای طب سوزنی از یک یا دو جلسه درمانی در هفته استفاده می‌شود. تعداد جلسات درمانی به نوع عارضه و شدت آن بستگی دارد. به طور کلی، متخصصین استفاده از شش تا هشت جلسه درمانی را توصیه می‌کنند.

تاثیر طب سوزنی در بهبود آرتروز لگن برای چه مدت ماندگار است؟

میزان ماندگاری تاثیر طب سوزنی در درمان آرتروز لگن تا حد زیادی به سن بیمار، علائم عارضه مورد نظر و نوع درمان بستگی دارد. با توجه به این موارد، اثرات درمان می‌تواند برای چند روز تا چند هفته ماندگار باشد.

آیا پس از طب سوزنی برای درمان آرتروز لگن به استحمام نیاز می‌باشد؟

توصیه می‌شود که پس از روش‌های طب سوزنی، ماساژ، بادکش درمانی یا روش‌های مشابه از استحمام یا شنا برای مدت زمان 12 تا 24 ساعت اجتناب شود. در این حالت ماندگاری و تاثیر طب سوزنی در آرتروز لگن افزایش پیدا ‌کند.

نتایج درمان آرتروز لگن با طب سوزنی چه زمان پس از درمان قابل مشاهده است؟

نتایج درمان در بیشتر بیماران پس از 1 تا 3 جلسه درمانی قابل مشاهده است. البته این مطلب به این معنی نیست که علائم عارضه به طور کامل رفع می‌شود. بلکه علائمی مانند درد رفع شده و بیمار از آسایش بیشتری برخوردار می‌شود و کیفیت خواب بیماران و به طور کلی وضعیت سلامتی بیماران بهبود پیدا می‌کند.

آیا پیاده‌روی پس از طب سوزنی برای درمان آرتروز لگن امکان‌پذیر است؟

در صورت انجام ورزش سنگین یا بلند کردن اجسام سنگین امکان دارد برخی از فواید طب سوزنی از بین بروند. در صورتی که بیمار به انجام فعالیت های جسمانی تمایل دارد، انجام تمارین ورزشی سبک همچنان امکان‌پذیر است. به جای استفاده از وزنه و انجام فعالیت‌های سنگین، استفاده از ورزش‌هایی مانند پیاده‌روی یا دو با سرعت آهسته توصیه می‌شود.

دکتر سپهریان

دکتر سپهریان متخصص طب فیزیکی و درد با بیش‌از پانزده سال سابقه درمان‌های غیر جراحی ستون فقرات و مفاصل دارای مقالات متعدد در زمینه یافتن راه های تشخیصی پاراکیلنیک و درمانی در بیماران با درد مزمن و سندرم های افزایش حساسیت مرکزی مانند فیبرومیالژی می‌باشد.

تماس با ما