شناخت انواع کمردرد
کمردرد بیماری شایعی است که به طور زیاد در زندگی افراد اتفاق می افتد.
کمر درد ممکن است تا ۸۰ درصد جمعیت کلی جامعه را در بر بگیرد.شاید بتوان گفت شایعترین دلیل مراجعه به پزشکان بعد از سرماخوردگی کمردرد می باشد.
بیشترین مراجعه به متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی کمردرد می باشد. بنابراین مهم است که درباره کمردرد و انواع کمردرد اطلاعات داشته باشیم.
لازم است عنوان کنیم که کمردرد یک نشانه و علامت می باشد و به سادگی خود یک بیماری نیست بلکه یک علامت است . مثلاً در سرماخوردگی تب یک علامت است و ممکن است علت آن یک بیماری عفونی ویروسی یا حتی بیماری گوارشی باشد.
بعضی کمر درد ها بسیار ساده می باشند و به صورت خود به خودی بهبود پیدا می کند ، مثلاً کمر دردهای ناشی از اسپاسم های ناگهانی که معمولاً ظرف یک تا دو هفته بهبود پیدا می کنند ولی توجه کنید که از طرف دیگر ممکن است کمردرد نشانه ای از یک سرطان پیشرفته باشد.
اسپاسم های عضلانی و گرفتگی ها
دردهایی که به صورت اسپاسم های کوچک در اطراف ستون فقرات خود را نشان می دهد ،معمولا به سادگی برطرف می شود و ظرف یک تا دو هفته حتی بدون درمان از بین میرود اما کمردردی که بیشتر از دو هفته باقی بماند نیاز به بررسی دارد.
دیسک کمر به عنوان علت کمردرد
دیسک کمر شایع ترین علت های کمردرد است که طول میکشد . کمردردی که موجب ایجاد دردهای بی تاب کننده برای بیمار می باشد دیسک کمر است.
دیسک کمر موجب ایجاد کمردردی میشود که معمولاً ممکن است به صورت شدید باشد و به صورت تیپیک به پا تیر میکشد اما گاهی کمردردهای دیسک به صورت تظاهرات متفرقه و غیر کلاسیک خود را نشان میدهد، یعنی ممکن است بیمار فقط با درد کمر مراجعه دردهای کمری که گاه و بیگاه خوب می شود و گاهی کمی طول می کشد.
کمردرد را بیماری ۱۰۰ چهره مینامیم به دلیل آنکه هر روز ممکن است در یک فرد نوع علایمی ایجاد کند که با روز گذشته حتی متفاوت باشد و همچنین در افراد مختلف علائم مختلفی ایجاد کند .اما آنچه به طور کلاسیک اتفاق میافتد معمولاً دیسک کمر موجب درد در ناحیه کمر میشود. اگر دیسک کمر مزمن شود ممکن است اصلا به صورت کمردرد نباشد و فقط به صورت درد باسن و ساق پا یا ران پا باشد و سابقه ی کمردرد از قبل داشته باشد یا حتی این سابقه را هم به یاد نیاورد.
دردهای دیسک که به پا تیر می کشد تحت عنوان سیاتیک نامیده می شود و در درمان به عنوان سیاتیک تحت درمان قرار می گیرد نوار عصب و عضله ریشه های پایینی کمر و ساکروم درگیر می باشد در واقع کمردردهای دیسکال میباشد یا همان دیسک کمر که به عصب های پایینی کمر فشار آورده است.
بعضی بیماران که به ما مراجعه میکنند میگویند مثلاً سن من ۲۰ ساله هستم و چگونه ممکن است که من کمردرد به دلیل دیسک کمر داشته باشند در حالی که کمر درد با منشا دیسک کمر بسیار شایع شده است و متأسفانه دیسک کمر جوانی جامعه رو به افزایش است ، که شاید به دلیل ورزش های اشتباه و صدمه زا و همچنین به صورت برعکس عدم ورزش کردن و بی تحرکی میتواند ایجاد شود.
لذا توصیه میکنیم اگر کمردرد شما بعد از دو هفته بهبود پیدا نکرد طب فیزیکی و توانبخشی یا طب ورزش مراجعه کنید و در صورت لزوم آنها از ام آر آی کمر تست نوار عصب و عضله استفاده کنید.
سندرم فاست
دیگر از دلایل کمردرد می تواند سندروم فاست باشد. فاست کمری بیماری است که در آن محل اتصال دو مهره از پشت دچار درگیری التهاب و موجب ایجاد کمردرد به خصوص در افراد جوان می شود.
معمولاً این نوع کمردرد به خوبی به درمان های دستی یا مانیپولاسیون طب فیزیکی پاسخ می دهد. عدم درمان آن می تواند منجر به ایجاد فشار بر روی ناحیه فقرات و ایجاد دیسک کمر بشود.
سرخورگی مهره به عنوان علل کمردرد
از دلایل دیگر کمردرد سرخوردگی مهره می باشد. سرخوردگی مهره یعنی محل اتصال دو مهره از پشت کامل از همدیگر جدا میشود که به آن فاصله مهره لغزندگی مهره یا سندرم اسوندیلولیسزیس می گویند.
جالب است بدانید بر خلاف دیسک کمر لغزندگی مهره در عکس ساده کمر بهتر از ام ار ای نشان داده میشود. و این تنها موردی می باشد که ما به جای ام ار ای از عکس ساده یا سی تی اسکن برای تشخیص علل استفاده می کنیم.
بیماری های داخلی و کمردرد
توجه کنید که گاهی کمر درد ممکن است خصوصاً به دلایل بیماری های احشایی داخلی باشد .مثلاً فرد بیماری های زنان داشته باشد یا دچار ناحیه بیماری اندومتریوز باشد و خود را به صورت کمردرد نشان دهد .به همین دلیل است که پزشک صرفاً می تواند کمردرد را بررسی کند و معاینه کمردرد و بررسی علل کمردرد باید توسط پزشک یا پزشک متخصص انجام شود تا سایر بیماری ها دچار غفلت نشود.
یک نکته ساده یادآور میشویم کمردردهایی که معمولاً به دلیل مشکلات ناحیه خود کمر می باشد اغلب و نه همیشه با تغییر پوزیشن کمر تغییر میکند مثلا با خم شدن به جلو عقب ایستادن طولانی نشستن طولانی شدید میشود ولی بیماری بیماریهای داخلی مانند سنگ کلیه بیماری های شکمی و بیماری های زنان کمتر با پوزیشن تغییر می کند.
مطلب مهم دیگر این که کمر درد دوران پریود تشدید می شود که علت آن لزوما بیماری های زنان نمی باشد. هر علتی که کمردرد داشته باشد تشدید می شود چه دیسک کمر و چه سایر علل کمردرد.
بنابراین تشدید کمردرد در دوران پریود به معنی بیماری زنان به عنوان علت کمر درد نمی تواند صرفاً مدنظر قرار بگیرد و سایر علل کمردرد هم ممکن است در پریود تشدید شود.
کمردرد و پرچم قرمز
ما پزشکان بررسی کمردردهای با علت جدی تر پرچم قرمز را از نظر می گیریم مثلاً دارای پرچم قرمز را شامل موارد زیر می دانیم:
سن زیر ۱۸ سال و سن بالای ۵۵ سال
بیماران دارای سابقه بیماری های روماتیسمال
بیماران دارای کاهش وزن مشخص و بارز
بیماران دارای خشکی کمر صبحگاهی
بیماران دارای علاعم سیستمیک مانند تب
که کمردرد آنها به پا تیر میکشد
سابقه بیماری های بدخیم در هر نقطه از بدن آنها و در هر زمانی وجود داشته باشد.
امید است که این مقاله به شما کمک کرده باشد تا بتوانید دید بهتری نسبت به کمردرد و علل ایجاد آن داشته باشید. مقالات مرتبط با درمان کمردرد ،درمانهای طب فیزیکی مانند D.B.C و تخت دکامپرشن ،لیزر های پر توان، طب سوزنی، فیزیوتراپی، ورزش و الگوهای بیوفیدبک را عنوان کرده ایم.