دلایل رگ به رگ شدن مچ پا چیست و چه علائمی دارد

مکانیسم آسیب دیدگی معمولا به این صورت است که مچ پا به سمت داخل می‌چرخد، به طوری که کف پا رو به بالا حرکت می‌کند. این امر باعث کشیدگی و آسیب دیدن رباط‌های قسمت خارجی یا جانبی مچ پا می‌شود که مفصل را پایدار نگه می دارند. این حادثه می‌تواند به انگشتان پا هم فشار وارد کند.

رگ به رگ شدن یعنی چه؟

رگ به رگ شدن پا، مشکلی است که در زمان ورزش، افتادن، کشیدگی‌های ناگهانی و یا حتی در زمان خواب، ممکن است رخ دهد. رگ به رگ شدن به طور کلی به معنای کشیدگی یا پارگی رباط‌های دور مفاصل است. این رباط‌ها با اتصال به مفاصل، از حرکت نامناسب مفصل جلوگیری می‌کنند و یکی از بافت‌های مهم بدن ما محسوب می‌شوند.

رگ به رگ شدن پا، می‌تواند به دلایل مختلفی در بخش‌های مختلفی از پا پیش آید. مثلاً رگ به رگ شدن زانو، رگ به رگ شدن مچ پا، رگ به رگ شدن انگشت پا، رگ به رگ شدن پشت زانو، رگ به رگ شدن روی پا، رگ به رگ شدن ساق پا و یا رگ به رگ شدن کف پا، از این مواردند که همه‌ی آنها را به همراه روش‌های درمان، در این مطلب توضیح می‌دهیم.

رگ به رگ شدن مچ پا

مچ پا فشار زیادی را تحمل می‌کند، به همین دلیل، از بخش‌هایی است که در معرض آسیب قرار دارد. تاب خوردگی و پیچیدن مچ پا، بر اثر فرود نامناسب یا دویدن روی سطوح ناهموار، رایج است. در اغلب سوانح، مچ پا به داخل پیچ می‌خورد که باعث پارگی رباط‌ها و آسیب به تاندون‌ها می‌شود.

برای همه ما تا به حال بارها پیش آمده است که شنیده ایم مچ پای فردی پیچ خورده و رگ به رگ شده است. اما زمانی که این مورد را می شنویم دقیقا نمی توانیم متوجه این موضوع شویم که چه اتفاقی برای مچ پای فرد آسیب دیده افتاده است. البته تا حد زیادی هم باید این حق را به خودمان بدهیم که از این موضوع آگاه نباشیم، چرا که پیچ خوردگی مچ پا و رگ به رگ شدن آن می تواند با شدت های مختلفی اتفاق بیفتد. برای مثال زمانی که مچ پا پیچ می خورد هم می تواند یک آسیب بسیار جزیی ببیند که در منزل با درمان های خانگی به راحتی قابل حل است و یا اینکه فرد آسیب دیده دچار شکستگی مچ پا شود که در این حالت دیگر فرد نیاز صد در صدی به جراح مچ پا دارد. در این مقاله می خواهیم در مورد این موارد صحبت کنیم و بدانیم که پیچ خوردن و رگ به رگ شدن مچ پا چیست و به چه علت اتفاق می افتد و راه حل های درمانی موجود برای آن چه مواردی می باشد.

برای اینکه نسبت به تمامی این موارد آگاهی پیدا کنید با ما در این مقاله همراه باشید.

مچ پا چگونه رگ به رگ می‌شود؟

زمانی که صحبت از پیچ خوردن و رگ به رگ شدن مچ پا به میان می آید باید این موضوع را در نظر داشته باشیم که این آسیب به دلیل نوارهای بافتی سفت که به رباط یا لیگامان معروف هستند و دچار آسیب دیدگی شده اند به وجود می آید. درست همان زمان که پا یا مچ پایتان به صورت ناگهانی و به طرز بدی می چرخد عارضه رگ به رگ شدن مچ پا و یا پیچ خوردگی به وجود می آید. خوشبختانه در اکثر مواردی که این عارضه اتفاق می افتد فرد به هیچ عنوان نیازی به جراحی ندارد و معمولا در این موارد فوق تخصص مچ پا سعی می کند با راهکارهای درمانی متفاوتی که در اختیار دارد به روند بهبودی مچ پای آسیب دیده کمک کند و به این روند سرعت بخشد.

حتی ممکن است که یکی از رباط های مچ پای شما بر اثر پیچ خوردگی پا پاره شده باشد و پزشک تشخیص دهد که این مورد بدون جراحی قابل درمان و بهبودی است. چرا که معمولا با درست قرار گرفتن وضعیت مچ پا در زمان پارگی رباط و گچ گیری آن در همان وضعیت می توان آسیبی که رباط دیده است را درمان کرد. اگر به صورت خلاصه بخواهیم بگوییم که مچ پا چگونه رگ به رگ می شود می توان گفت که تمامی رباط های موجود در مچ پا هر کدام دارای طیف و دامنه حرکتی خاصی هستند و هر کدام تا مرز مشخصی می توانند جابجا شوند. زمانی که مچ پایتان پیچ می خورد این رباط ها از دامنه حرکتی و مرز نهایی خود خارج شده و ممکن است دچار کشیدگی و یا پارگی شوند که به این عارضه رگ به رگ شدن مچ پا می گویند.

علائم رگ به رگ شدن مچ پا

  • تورم
  • حساسیت
  • کبودی
  • درد
  • عدم تحمل وزن توسط مچ آسیب دیده
  • تغییر رنگ پوست ناحیه آسیب دیده
  • سفتی

دلایل پیچ خوردن و رگ به رگ شدن مچ پا

زمانی که در حال پریدن از ارتفاعی هستید و یا اینکه به سرعت می دوید و ناگهان پایتان به داخل یک چاله می رود ممکن است مچ پایتان به صورت کاملا اتفاقی و غیر منتظره به سمت داخل پیچ بخورد. این موضوع می تواند باعث شود که یک یا چند رباط موجود در مچ دچار پارگی شوند و حتی در برخی موارد که میزان آسیب شدید است ممکن است شکستگی مچ پا اتفاق بیفتد.

در این بین تنها رباط ها و استخوان ها نیستند که آسیب می بینند، تاندون ها و رگ های خونی و همچنین غضروف های موجود در مچ پا مستعد آسیب پذیری هستند و حتی ممکن است با آسیب رسیدن به رگ های خونی شاهد خونریزی داخلی در مچ پا و ورم و کبودی شدید آن باشیم. جالب است بدانید که رگ به رگ شدن و پیچ خوردگی مچ پا موضوعی نیست که مختص سن و سال خاصی باشد و ممکن است در هر سن و سالی رخ دهد و عامل آن می تواند فعالیت های ورزشی و یا افتادن از یک ارتفاع و یا راه رفتن بر روی سطوح ناهموار باشد که به واسطه آن مچ پا به سمت داخل می غلطد و پیچ خوردگی مچ پا اتفاق می افتد.

یکی از عوامل دیگری که می تواند باعث وقوع این عارضه شود پوشیدن کفش های نامناسب است که این مورد بیشتر در بانوانی مشاهده می شود که از کفش های پاشنه بلند غیر استاندارد استفاده می کنند.

تشخیص پیچ خوردن و رگ به رگ شدن مچ پا با طب فیزیکی

پزشک پیچ خوردگی مچ پا (رگ به رگ شدن) را با انجام معاینه دقیق پا و مچ پای شما تشخیص میدهد. این معاینه بالینی ممکن است دردناک باشد.

  • لمس: پزشک به آرامی دور مچ پا را لمس میکند تا مشخص کند کدام رباط آسیب دیده است.
  • وسعت حرکتی: پزشک ممکن است مچ پا را به جهت های مختلف حرکت دهد. با این حال یک مچ پای خشک و متورم معمولاً زیاد حرکت نمیکند.

درمان رگ به رگ شدن مچ پا

درمان های رگ به رگ شدن مچ پا شامل دو دسته هستند که در زیر آن ها را مشاهده می کنید:

  • درمان های اولیه
  • درمان های ثانویه

درمان‌های اولیه

درمان های اولیه مربوط به زمانی است که مچ پایتان اکنون پیچ خورده و رگ به رگ شده است و می خواهید بعد از کم شدن نسبی درد به پزشک مراجعه کنید؛ که شامل موارد زیر هستند:

  • استفاده از باندهای ACE (باند کشی)
  • قرار دادن بالش کوچک زیر پا که باعث بالا رفتن پا از سطح بدن شده و تورم را کاهش می دهد.
  • مصرف ایبوپروفن و استامینوفن می تواند درد مچ پا را تا حد زیادی کاهش دهد.
  • استراحت تا زمان مراجعه به پزشک

درمان‌های ثانویه

درمان های ثانویه درمان هایی هستند که شما با مراجعه به پزشک یا مراکز درمانی از آن ها برخوردار می شوید و شامل موارد زیر هستند:

  • بریس
  • یخ درمانی با توصیه پزشک
  • تزریق اوزون
  • تزریق پی آر پی
  • آتل
  • گچ گیری
  • ماساژ درمانی
  • ورزش درمانی
  • لیزر درمانی
  • و …

که پزشک متناسب با شدت آسیبی که به مچ پا بر اثر رگ به رگ شدن وارد شده است این درمان ها را ممکن است برایتان تجویز کند.

چه مدت طول می‌کشد تا رگ به رگ شدن یا کشیدگی مچ پا بهبود یابد؟

مدت زمان بهبودی رگ به رگ شدن یا کشیدگی مچ پا به درجه آسیب رباط های مچ پا بستگی دارد و درد و تورم ناشی از رگ به رگ شدن معمولا با گذشت زمان کاهش می یابد. اگر میزان آسیب دیدگی مچ پا بین خفیف تا متوسط باشد، با رعایت برخی نکات و استراحت بیمار ظرف حدود یک تا چند هفته بهبود می یابد؛ اما اگر رگ به رگ شدن و میزان آسیب دیدگی رباط ها شدید باشد، بهبودی ممکن است ماه ها طول بکشد زیرا مچ نیاز به تقویت از طریق تمرینات ورزشی دارد.

دکتر سپهریان

دکتر سپهریان متخصص طب فیزیکی و درد با بیش‌از پانزده سال سابقه درمان‌های غیر جراحی ستون فقرات و مفاصل دارای مقالات متعدد در زمینه یافتن راه های تشخیصی پاراکیلنیک و درمانی در بیماران با درد مزمن و سندرم های افزایش حساسیت مرکزی مانند فیبرومیالژی می‌باشد.

تماس با ما