تاندونیت به معنای ورم یا التهاب تاندون میباشد. تاندون رشته ضخیمی است که عضلات را به استخوان متصل میکند. تاندونیت یا التهاب تاندون در اثر استفاده بیش از حد یا مکرر ایجاد میشود و بروز این عارضه در مفاصلی مانند مفصل زانو، شانه، آرنج و مچ شایع است. تاندونیت با اسامی زیر نیز شناخته میشود:
- آرنج تنیسبازان
- زانوی پرشکاران یا جهندگان
- شانه یخزده
- بیماری حرکات تکراری
در ارتباط با درمان تاندونیت با طب سوزنی بایستی توجه شود که طب سوزنی در برخی از بیماران سبب تسکین علائم عارضه میشود. در این روش از سوزنهای بسیار ظریف برای کمک به بهبود جریان انرژی در بدن استفاده میشود.
طب سوزنی چگونه میتواند به درمان تاندونیت کمک کند؟
جهت درمان التهاب تاندون با طب سوزنی، از سوزنهای ظریف یک بار مصرف برای بهبود جریان خون و فعالیت فیبروبلاستیک در ساختار تاندون استفاده میشود. با استفاده از سوزنهای ظریف، عمق و شدت تاثیر طب سوزنی از درمان دستی بیشتر میباشد و در نتیجه این روش سبب افزایش جریان خون در بافت تاندون میشود. در این حالت بدن قادر است که ناحیههای آسیبدیده را موثرتر و کارآمدتر بازسازی و ترمیم کند. هر چه سریعتر از روش طب سوزنی استفاده شود، شخص سریعتر میتواند به زندگی روزمره بازگردد.
در پاسخ به این سوال که آیا تاندونیت درمان میشود بایستی گفته شود که طب سوزنی برای هر نوع از التهاب تاندون مناسب میباشد. کانالهای طب سوزنی در سرتاسر بدن وجود دارند. زمانی که بیمار تمایل به درمان تاندون ملتهب با طب سوزنی دارد، متخصص طب سوزنی کانالهای مورد نظر را تعیین کرده و سپس نقاط خاص طب سوزنی را در کانال مربوطه جهت درمان تاندونیت انتخاب میکند. این نقاط ممکن است مستقیما روی ناحیه دردناک و یا دور از آن قرار داشته باشند.
استفاده از طب سوزنی برای درمان تاندونیت چه مزایایی دارد؟
بهبود عارضه تاندونیت با استفاده از استراحت به زمان زیادی نیاز دارد. بافت تشکیلدهنده تاندون به اندازه سایر بافتها مانند عضلات جریان خون دریافت نمیکند. به همین دلیل بهبود التهاب تاندون زمان زیادی طول میکشد. طب سوزنی سبب کاهش زمان بهبودی شده و شخص سریعتر میتواند فعالیتهای روزانه را ادامه دهد. مزایای طب سوزنی شامل موارد زیر میباشد:
- آزادسازی مواد ضدالتهابی قدرتمند در بدن
- آزادسازی مُسکنهای طبیعی مانند اندروفین جهت تسکین درد
- بهبود جریان خون در تاندونهای آسیبدیده و دیگر بافتهای نزدیک مفصل
- آزاد کردن نقاط ماشهای و رفع چسبندگی عضلات مجاور جهت بهبود تنش در تاندون آسیبدیده و بهبود الگوهای حرکتی
میزان کارآیی طب سوزنی برای درمان تاندونیت چقدر است؟
تحقیقات متعددی در ارتباط با تاثیر طب سوزنی در درمان کشیدگی و التهاب تاندون انجام شده است. یک تحقیق انجام شده بر روی عارضه آرنج تنیسبازان نشان داده است که طب سوزنی در تسکین کوتاهمدت این عارضه موثر میباشد. بر طبق این تحقیق، طب سوزنی روش بسیار موثری برای درمان تاندون ملتهب محسوب میشود و میتواند به افراد دچار تاندونیت در این زمینه کمک کند.
پروسه انجام طب سوزنی برای درمان تاندونیت چگونه است؟
متخصص طب سوزنی سابقه پزشکی و علائم عارضه را ارزیابی خواهد کرد. همچنین متخصص از معاینه بدنی نیز استفاده میکند. امکان دارد متخصص جهت یافتن هر گونه عدم تعادل در بدن، زبان بیمار را بررسی کند.
با توجه به نتیجه معاینه، متخصص نقاط ویژه طب سوزنی را برای وارد کردن سوزنها مشخص میکند. به این ترتیب متخصص میتواند عارضه مورد نظر و هر گونه مشکل دیگر مرتبط با عارضه اصلی را درمان کند.
جهت انجام طب سوزنی، بیمار دراز کشیده و یا بر روی صندلی مینشیند و متخصص سوزنها را در نقاط مختلف بر روی بدن که مریدین نام دارند، وارد میکند. مریدینها در واقع کانالهای انرژی در بدن هستند. طب سنتی چینی طی هزاران سال آموزش و تجربه، سیستمهای بسیار پیچیدهای از این مریدینها را گردآوری کرده است. متخصص برای کمک به برقراری تعادل و سلامتی بدن، سوزنها را در این مریدینها وارد میکند.
معمولا بسته به روند درمان، جلسات درمانی به 20 تا 30 دقیقه زمان نیاز دارند. متخصص طب سوزنی شدت نور اتاق را کاهش داده و از موسیقی مناسب برای آرامش بیمار استفاده میکند. برخی از بیماران در طی روند درمان به خواب میروند.
بعد از اتمام جلسه درمان
امکان دارد اثرات درمانی طب سوزنی از شخصی تا شخص دیگر متفاوت باشد. ممکن است شخص احساس کند که آرامش یا انرژیاش افزایش پیدا کرده است. برخی از افراد پس از اولین جلسه درمان احساس سردرگمی میکنند ولی این حالت معمولا موقتی است. پس از پایان درمان، بایستی از انجام فعالیتهایی که به هوشیاری زیاد نیاز دارند (مانند رانندگی، چمنزنی یا آشپزی) خودداری شود. در روزهای پس از طب سوزنی، امکان دارد علائم برای یک یا دو روز تشدید شوند و یا ممکن است پیش از بهبود، شخص متوجه تغییر در اشتها، خواب یا خلق و خوی خود بشود. این موارد موقتی هستند و با استراحت رفع میشوند.
عوارض استفاده از طب سوزنی برای درمان تاندونیت چیست؟
با وجود این که طب سوزنی معمولا یک روش ایمن محسوب شده و به ندرت امکان بروز مشکلات جدی وجود دارد، ممکن است است این روش سبب بروز عوارض شود. سوزنهایی که استریل نباشد ممکن است سبب ایجاد عفونت شوند. بایستی اطمینان حاصل شود که متخصص از سوزنهای استریل استفاده میکند. سوزنها نباید پس از درمان مجددا استفاده شوند. در برخی از نقاط طب سوزنی در صورتی که سوزنها بیش از حد وارد شدن شوند میتوانند باعث سورخ شدن ریهها یا کیسه صفرا شده و یا سبب بروز مشکل در رگهای خونی شوند. به همین دلیل بایستی به متخصص طب سوزنی که از مهارت و تجربه کافی برخوردار باشد مراجعه شود.
سوالهای رایج در مورد درمان تاندونیت با طب سوزنی
آیا طب سوزنی باعث بروز درد میشود؟
سوزنهای مورد استفاده در طب سوزنی بسیار ظریف هستند و بیشتر افراد در زمان وارد شدن سوزنها هیچ دردی احساس نمیکنند (و یا درد بسیار کمی احساس میکنند). طب سوزنی سبب افزایش میزان آرامش و انرژی شخص میشود. البته امکان دارد سوزنها باعث بروز درد موقتی شوند.
آیا طب سوزنی میتواند سبب تشدید التهاب شود؟
طب سوزنی میتواند باعث شود که پس از جلسه اول درمان، علائم تشدید شوند. در اثر این تشدید علائم، برخی از افراد در مورد ادامه درمان دچار تردید میشوند. ولی این اثرات درمانی مفید هستند و بخشی از روند طبیعی درمان محسوب میشوند.
در زمان بروز التهاب تاندون از انچام چه فعالیتهایی بایستی خودداری شود؟
در زمان بروز تاندونیت بایستی از انجام فعالیتهایی که سبب تشدید درد یا ورم میشوند خودداری شود. همچنین باید از کار یا انجام ورزش در زمان بروز درد اجتناب شود. استراحت جهت بهبود بافتها الزامی میباشد. البته به این منظور نیازی به استراحت مطلق نمیباشد.
آیا انجام حرکات کششی سبب تشدید تاندونیت میشود؟
هر چه التهاب تاندون شدیدتر باشد، حرکات کششی تاثیر کمتری در بهبود عارضه دارند. در واقع حرکات کششی سبب فشردگی بیشتر تاندون و تشدید درد میشوند.
تاثیرات درمان چه زمانی پس از طب سوزنی قابل مشاهده هستند؟
به طور کلی طب سوزنی سبب افزایش آرامش شخص میشود. در روزهای پس از درمان کیفیت خواب، عملکرد گوارشی و وضعیت کلی سلامتی بهبود پیدا میکند. تاثیر طب سوزنی در روزهای پس از درمان در برخی افراد بیشتر از دیگران میباشد.
آیا استحمام پس از طب سوزنی امکانپذیر است؟
پس از طب سوزنی ماساژ، بادکشدرمانی یا روشهای مشابه بیمار باید از استحمام یا شنا برای مدت زمان 12 تا 24 ساعت اجتناب کند تا به این ترتیب ماندگاری و تاثیر طب سوزنی افزایش پیدا کند.