درمان زانو درد با لیزر تراپی | بررسی تاثیرات، مزایا و مراحل آن

درمان زانو درد با لیزر تراپی

در روش لیزرتراپی برای درمان زانودرد، بافت ملتهب زانو در معرض پرتو مادون قرمز کم‌توان (و پرتو نزدیک به مادون قرمز) قرار می‌گیرد. این روش با هدف قرار دادن منشأ درد می‌تواند سبب تسکین درد، کاهش التهاب، بهبود جریان خون و تسریع روند بهبود شود. متخصص طب فیزیکی شرایط شما را بررسی خواهد کرد تا جهت استفاده از لیزرتراپی برای درمان زانودرد تصمیم‌گیری کند.

در سال‌های اخیر روش لیزرتراپی برای درمان زانودرد و دیگر انواع درد از محبوبیت زیادی برخوردار شده است چرا که بدون استفاده از دارو و به روش طبیعی سبب تسکین درد می‌شود.

آیا لیزرتراپی می‌تواند به رفع زانودرد کمک کند؟


آیا لیزرتراپی می‌تواند به رفع زانودرد کمک کند؟

لیزرتراپی روشی موثر جهت رفع زانودرد محسوب می‌شود. تحقیقات زیادی در ارتباط با تاثیر این روش بر درمان آرتروز و درد مزمن انجام شده‌اند. نحوه تاثیر این روش بر رفع درد هنوز مشخص نمی‌باشد. امکان دارد لیزر سبب بهبود جریان خون، حفظ سلامت سلول‌ها، آزاد شدن اندورفین جهت تسکین درد، کاهش التهاب یا تحریک رشد بافت سالم و جدید شود. با این حال، شواهدی مبنی بر درمان درد یا هر گونه عارضه زمینه‌ای توسط لیزرتراپی وجود ندارد.

بررسی تحقیقات و مطالعات پزشکی

یک مطالعه انجام شده در سال 2005 توسط موسسه کاکرین، توانایی لیزرتراپی جهت کاهش درد ناشی از آرتریت روماتوئید (یکی از دلایل شایع زانودرد) را بررسی کرده است. در این مطالعه، شواهی در ارتباط با تسکین کوتاه‌مدت درد با شدت متوسط به همراه تعداد کمی عوارض جانبی گزارش شده است.

یک تحقیق در سال 2009 افراد مبتلا به زانودرد که از لیزرتراپی استفاده کرده بودند را با افراد دیگری که فقط تصور می‌کردند که از این روش استفاده کرده‌اند را مورد بررسی قرار داد. در مقایسه با گروه دوم، درد در گروه اول به میزان بیشتری کاهش پیدا کرد.

گزارش‌های یک پژوهش دیگر در سال 2014 حاکی از آن است که لیزرتراپی روش درمانی موثری برای رفع زانودرد مزمن ناشی از آرتروز زانو می‌باشد. همچنین به بیماران توصیه شد که از تمارین ورزشی شامل خم و راست کردن ملایم زانو استفاده کنند.

مزایای لیزرتراپی برای رفع زانودرد

مزایای لیزرتراپی برای رفع مشکلات زانو شامل:

  • یک روش غیر تهاجمی برای تسکین درد می‌باشد
  • به مصرف داروهای تجویزی یا داروهای بدون نسخه پزشک نیاز ندارد.
  • زمان بهبودی پس از درمان طولانی نمی‌باشد
  • در صورت استفاده صحیح، سبب بروز عوارض جانبی نمی‌شود.
  • جلسات درمانی کوتاه می‌باشند.
  • برخی از شرکت‌های بیمه هزینه درمان را تحت پوشش قرار می‌دهند.
  • این روش جهت تسکین درد بر نقاط ماشه‌ای طب سوزنی تاثیر می‌گذارد.

لیزرتراپی برای رفع چه نوع زانودرد موثر می‌باشد؟


لیزرتراپی برای رفع چه نوع زانودرد موثر می‌باشد؟

افراد بسیاری می‌توانند از مزایای لیزرتراپی بهره‌مند شوند. استفاده از لیزرتراپی به همراه فیزیوتراپی به تسکین درد زانو کمک می‌کند.

لیزرتراپی نه تنها سبب کاهش درد می‌شود بلکه به رفع ورم ناشی از التهاب مفصل کمک می‌کند. فیزیوتراپی نیز سبب تقویت رباط‌ها و عضلات مجاور مفصل زانو شده و در نتیجه فشار وارد بر مفصل کاهش پیدا می‌کند.

استفاده از لیزرتراپی بر روی مفصل آسیب‌دیده زانو سبب تسریع روند بهبود می‌شود، چرا که به کمک این روش مکانیزم بهبود بدن تحریک شده و در نتیجه جریان خون در ناحیه مورد نظر افزایش پیدا می‌کند.

لیزرتراپی به رفع زانودرد ناشی از عارضه‌های زیر کمک می‌کند:

  1. آرتروز
  2. التهاب تاندون
  3. بورسیت یا التهاب بورس
  4. آسیب‌دیدگی‌ها و کشیدگی‌های جزئی

چه کسانی کاندیدای مناسب برای استفاده از روش لیزرتراپی هستند؟


از لیزرتراپی برای درمان درد ناشی از آسیب‌دیدگی یا افزایش سن مانند آرتروز زانو استفاده می‌شود. این روش همچنین برای درمان عارضه‌های زیر به کار برده می‌شود:

  • التهاب مفصل در مفاصل دیگر
  • سندروم تونل کارپال
  • فیبرومیالژی
  • درد عضلانی
  • التهاب تاندون

البته این روش برای همه افراد مناسب نمی‌باشد. برای مثال، در صورت وجود ضایعه پوستی، پیش از استفاده از لیزرتراپی بایستی غیر سرطانی‌ بودن ضایعه توسط پزشک تایید شود. این روش نباید بر روی غده تیروئید و یا به طور مستقیم بر روی چشم‌ها استفاده شود. همچنین لیزرتراپی نباید برای درمان عارضه‌هایی که توسط پزشک تشخیص داده نشده‌اند مورد استفاده قرار گیرد.

تاثیر لیزرتراپی برای روی رشد جنین مشخص نمی‌باشد؛ بنابر این از لیزرتراپی در زمان بارداری بایستی خودداری شود. در صورتی که باردار هستید و یا در صورت احتمال بارداری، به پزشک اطلاع دهید.

نحوه استفاده از روش لیزرتراپی


نحوه استفاده از روش لیزرتراپی

در طی روند لیزرتراپی، نور لیزر در پوست نفوذ کرده و توسط بافت مورد نظر جذب می‌شود. انرژی نور سلول‌ها را تحریک کرده و در نتیجه سبب آزاد شدن پروتیئن‌هایی می‌شود که در تسریع روند بهبود موثر هستند.

پزشک از لیزر جهت نفوذ در پوست در نقاط خاصی از زانو استفاده می‌کند. روند درمان ممکن است بسته به آسیب‌دیدگی و تعداد جلسات مورد نیاز 10 تا 45 دقیقه طول بکشد. جهت دستیابی به بهترین نتیجه درمان معمولا بایستی چندین بار از جلسات درمانی استفاده شود.

نتیجه درمان با لیزرتراپی چقدر ماندگار است؟


طول دوره بهبود و ماندگاری نتایج درمان در هر فردی متفاوت هستند. در حال حاضر، درمانی برای التهاب مفصل یا عارضه‌های مشابه وجود ندارد. با این حال، لیزرتراپی می‌تواند سبب تسکین علائم و بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به بیماری‌های تخریبی استخوان در زانوها شود. در برخی از موارد، لیزرتراپی می‌تواند در جهت آغاز تمارین ورزشی و کاهش وزن به اشخاص کمک کند. این امر در تسکین زانودرد ناشی از التهاب مفصل و دیگر بیماری‌ها موثر است.

معایب لیزرتراپی برای رفع زانودرد


لیزرتراپی در کنار مزایایی که دارد، ممکن است معایبی نیز در بر داشته باشد. این معایب شامل:

  • امکان دارد تسکین کامل درد به چند هفته زمان نیاز داشته باشد
  • ممکن است هر هفته به چند جلسه لیزرتراپی نیاز باشد
  • امکان دارد به طور موقتی سبب تشدید علائم آسیب‌دیدگی‌های قدیمی شود
  • هزینه درمان توسط بسیاری از شرکت‌های بیمه تحت پوشش قرار داده نمی‌شود

آیا لیزرتراپی دارای خطرات و عوارض می‌باشد؟


بسیاری از داروها و روش‌های درمان عارضه‌های زانو سبب بروز عوارض می‌شوند. با این حال، یکی از مزایای لیزرتراپی جهت درمان زانودرد و دیگر مشکلات زانو، عدم بروز عوارض می‌باشد.

در ارتباط با خطرات درمان بایستی توجه شود که لیزر می‌تواند بسیار قدرتمند باشد و سبب بروز آسیب‌دیدگی دائمی چشم شود. بنابر این اطمینان از عدم تابش لیزر به چشم‌‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است. در برخی از موارد از محافظ چشم جهت جلوگیری از آسیب‌دیدگی چشم استفاده می‌شود.

استفاده از روش لیزرتراپی برای افراد مبتلا به صرع، سرطان و یا زنان باردار توصیه نمی‌شود.

لیزرتراپی به دقت و مهارت زیادی از جانب پزشک نیاز دارد. دستگاه لیزر بایستی جهت دستیابی به بیشترین اثربخشی، دقیقا در نقطه مناسب قرار گیرد. برای مثال چنانچه لیزر دورتر از حد نیاز از ناحیه آسیب‌دیده قرار بگیرد، امکان دارد اثرات مثبتی درمانی کاهش پیدا کند. طول موج لیزر نیز تاثیر به سزایی بر اثربخشی درمان دارد.

دیگر گزینه‌های درمانی 


دیگر گزینه‌های درمانی زانودرد

آرتروز زانو دارای درمان نمی‌باشد. امکان دارد پزشک از دیگر گزینه‌های درمانی شامل موارد زیر استفاده کند:

  • داروهای خوراکی یا موضعی ضد التهابی و مُسکن شامل داروهای ضد درد و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی که طبق تجویز پزشک و یا بدون نیاز به نسخه موجود هستند.
  • تزریق کورتیکواستروئید برای تسکین موقتی التهاب و درد
  • تزریق اسید هیالورونیک برای رفع موقتی علائم عارضه مورد نظر
  • فیزیوتراپی
  • کاردرمانی
  • ورزش
  • جراحی برای ترمیم یا جایگزینی زانوی آسیب‌دیده

امکان دارد بهبود آرتروز زانو به بیش از چند روش درمانی نیاز داشته باشد.

نکات کلی در ارتباط با درمان زانودرد با لیزرتراپی


امکان دارد لیزرتراپی به طور موقتی سبب درمان درد ناشی از آرتروز زانو شود ولی ممکن است این روش در همه افراد موثر نباشد. لیزرتراپی یک روش جایگزین است و پزشک بایستی در ارتباط با استفاده از این روش برای بیمار تصمیم‌گیری کند. اثربخشی درمان در هر فردی متفاوت است. لیزرتراپی به عنوان یک روش درمانی مکمل جهت درمان آرتروز زانو یک روش مناسب محسوب می‌شود.

سوال‌های رایج در ارتباط با درمان زانودرد با لیزرتراپی 


آیا لیزرتراپی به درمان تمامی مشکلات زانو کمک می‌کند؟

خیر. برخی از انواع زانودرد شدید یا عارضه‌های خودایمنی زانو یا ناهنجاری‌های ساختاری مانند ناهمراستایی، حرکت نامناسب کشکک زانو یا تغییرات تخریبی ممکن است به جراحی یا دیگر روش‌های درمانی خاص نیاز داشته باشند.

هر جلسه لیزرتراپی چقدر طول می‌کشد؟

هر جلسه لیزردرمانی بسته به شدت عارضه مورد نظر بین 5 تا 10 دقیقه طول می‌کشد. البته امکان دارد با توجه به عارضه تحت درمان، از لیزرتراپی به عنوانی بخشی از برنامه بلندمدت فیزیوتراپی استفاده شود.

آیا استفاده از لیزرتراپی در بلندمدت ایمن می‌باشد؟

لیزرتراپی سبب بروز عوارض بلندمدت نمی‌شود. با این حال تحقیقات در مورد عوارض این روش ادامه دارد. اگرچه عوارض خفیف و موقتی ممکن است پس از درمان ایجاد شوند، به ندرت امکان بروز عوارض دیگر وجود دارد. همچنین هر گونه ادعا در مورد اثرات منفی و بلندمدت این روش بر سلامتی نادرست است.

آیا لیزر می‌تواند سبب درمان التهاب مفصل شود؟

استفاده از لیزرتراپی در افراد مبتلا به التهاب مفصل به میزان 70 درصد سبب کاهش درد می‌شود. همچنین این روش به میزان قابل توجهی باعث بهبود خشکی و سفتی مفاصل در زمان صبح و انعطاف‌پذیری در دستان می‌شود.

آیا استفاده روزانه از لیزرتراپی امکان‌پذیر است؟

امکان دارد عارضه‌های شدید (خصوصا اگر باعث بروز درد شدید شوند) به درمان روزانه نیاز داشته باشند.  استفاده از لیزرتراپی به تعداد 2 تا 3 بار در هفته جهت درمان عارضه‌های مزمن معمولا دارای تاثیر بیشتری است.

لیزرتراپی  سبب بروز چه عوارض ظاهری می‌شود؟

بلافاصله پس از درمان، پوست قرمز و حساس می‌شود. امکان دارد قرمزی، ورم و خارش برای مدت چند روز ادامه داشته باشد.

پس از لیزرتراپی از انجام چه اموری بایستی خودداری شود؟

  • استفاده از محرک‌های پوستی. پس از لیزرتراپی، پوست حساس شده و امکان دارد خارش در پوست ایجاد شود.
  • مالش ناحیه آسیب‌دیده
  • انجام فعالیت‌های سنگین

دکتر سپهریان

دکتر سپهریان متخصص طب فیزیکی و درد با بیش‌از پانزده سال سابقه درمان‌های غیر جراحی ستون فقرات و مفاصل دارای مقالات متعدد در زمینه یافتن راه های تشخیصی پاراکیلنیک و درمانی در بیماران با درد مزمن و سندرم های افزایش حساسیت مرکزی مانند فیبرومیالژی می‌باشد.

تماس با ما