کفیهای طبی، کفیهایی هستند که به طور خاص برای تناسب با خطوط پای افراد طراحی میشوند. آنها اغلب برای اصلاح مشکلات ساختاری پای فرد استفاده میشوند. اسکن کف پا، قبل از ساخت این کفیهای طبی سفارشی مهم است زیرا پا منعکس کننده وضعیت بدنی شما و تنشهای اسکلتی عضلانی بدن است. نتایج حاصل از اسکن کف پا، نشاندهنده نوع پای شما (یعنی نوع پا با قوس پایین، متوسط یا زیاد) و حرکت پا (حرکت به داخل یا بیرون) است. گزینههای متعددی برای اسکن کف پا برای ساخت یک کفی طبی مناسب وجود دارد.
اسکن کف پا چیست؟
اسکن کف پا یک فناوری است که پزشکان به کمک آن میتوانند به بیمارانی که نیاز به ارتز یا کفی طبی دارند کمک کنند. اسکن کف پا به شناسایی هر ناحیه با فشار زیاد روی آن، در کف پای شما که ممکن است باعث درد شود کمک میکند. این اسکن همچنین به پزشکان اجازه میدهد تا نحوه عملکرد پای شما را در حین راه رفتن ببینند. نتایج اسکن به پزشکان کمک میکند تا برنامهای برای درمان پای شما تنظیم کنند و نیز میتوانند کفیهای طبی سفارشی را برای کمک به کسانی که به کفیهای ورزشی بسیار تخصصی برای جلوگیری از آسیب و کمک به بهینهسازی عملکرد خود نیاز دارند، تجویز و طراحی کنند.
انجام اسکن کف پا برای چه افرادی توصیه میشود؟
از بیمارانی که خواهان راحتی بیشتر هنگام راه رفتن به صورت روزانه هستند، تا بیمارانی که برای اصلاح یا تثبیت راه رفتن یا جلوگیری از آسیب به این کفیها نیاز دارند، همگی میتوانند از اسکن کف پا بهرهمند شوند. به طور کلی افراد زیر میتوانند از این روش سود ببرند:
- افرادی که به نظر نمیرسد کفشهایشان مناسب باشد (لغزش پاشنه یا موارد دیگر).
- افرادی که در یافتن کفش مناسب برای فعالیت مناسب (دویدن، پیادهروی، وزنه برداری و غیره) مشکل دارند.
- افرادی که پا درد دارند و به نظر میرسد هیچ چیز به آن کمک نمیکند.
- افرادی که به طور مکرر از ناحیه پا آسیب میبینند.
- افرادی که کف پای صاف یا گودی (قوس) کف پای زیادی دارند.
- افرادی که در تعادل مشکل دارند یا دائماً در حال زمین خوردن هستند.
- افرادی که سابقه آسیب اندام تحتانی داشتهاند.
- افرادی که عوارض پای دیابتی دارند.
چرا بهتر است از کفیهای طبی ساخته شده با اسکن کف پا استفاده کنیم؟
اسکن کف پا بهترین راه برای ساخت کفیهای طبی سفارشی است. در حالی که درست است که متخصصان پا هنوز هم میتوانند این کفیها را از روشهای سنتی بسازند، اما مزایای بسیاری از اسکن کف پا وجود دارد که آن را به انتخاب ارجح برای ساخت کفی طبی برای بیماران تبدیل میکند. مزیت استفاده از اسکن کف پا این است که امکان اسکن سریع کف پای تعداد زیادی از متقاضیان را فراهم میکند و اندازهگیری آن، قوی و کارآمد است.
اسکن کف پا در پزشکی به عنوان یک روش آزمایش شده و واقعی برای تولید تصاویر دقیق از قسمتهای بدن انسان و نیاز به قالبگیری با گچ یا فوم را برطرف میکند. با اسکن کف پا، به پزشک، راه حلی بسیار دقیق، مقیاس پذیر، سریع و آسان برای جمع آوری و تفسیر دادههای پای بیمار داده میشود. با تصاویر و دادههای به دست آمده، اسکنر تصویری بسیار دقیق و قابل اعتماد ارائه میدهد. این اسکنر دیجیتال همچنین به پزشکان اجازه میدهد تا اندازهگیری پای بیمار را با دقت و سهولت در استفاده انجام دهند.
انواع روشهای اسکن کف پا
چندین روش مختلف برای اسکن پا وجود دارد که هر کدام کاربردهای متفاوتی دارند و میتوانند آنالیزهای متفاوتی را نشان دهند.
اسکن دو بعدی کف پا
اسکنر دو بعدی کف پا به شما این امکان را میدهد که به طور همزمان یک تحلیل ثابت از هر دو پا داشته باشید. انجام اسکن کف پا تنها 10 ثانیه طول میکشد (ایدهآل برای کودکان) و به طور مستقیم از یک نرم افزار مرکزی کنترل میشود. سپس میتوانید اندازهها، طولها و زوایای پا را اندازهگیری کنید و نواحی مشکلدار را که نیاز به توجه ویژه در طول تولید کفیهای طبی دارند، علامتگذاری کنید. اسکن دو بعدی کف پا، با کمک یک فرش مجهز به حسگر به نام "پودوگراف" انجام میشود. به عنوان بخشی از عملکرد خود، پودوگراف میتواند تعیین کننده موارد زیر باشد:
- اندازه دقیق پای شما
- نوع قوس کف پا (کف پای صاف، کف پا با گودی ملایم، یا گودی زیاد)
- نحوه توزیع وزن روی سطح کف پا
- نحوه قرارگیری کف پا روی یک سطح صاف
علاوه بر دقت، اسکن دو بعدی مزایای بسیار دیگری نیز دارد. به عنوان مثال، به کمک آن میتوان موارد زیر را تشخیص داد:
- تشخیص مشکلات کف پا و علل ایجاد آن
- تشخیص عدم تعادل در وضعیت بدن
- تجزیه و تحلیل سریع و آسان اطلاعات به دست آمده
- درک بهتر از نحوه واکنش پا هنگام اعمال فشار روی آن
اسکن سه بعدی کف پا
اسکن سه بعدی کف پا جدیدترین فناوری در توسعه کفیهای طبی است. اسکنر دیجیتال سه بعدی برای اسکن کف پای شخص با دقت استثنایی در کمتر از چهار ثانیه استفاده میشود. این دستگاه، امکان اسکن کف پای بیمار را در یک موقعیت خنثی و بدون تحمل وزن، برای ساخت کفیهای طبی فراهم میکند. اسکن در مطب متخصص انجام میشود و اسکنهای دیجیتال سه بعدی برای ساخت کفی، به آزمایشگاه ارسال میشوند.
کاوش سه بعدی کف پا میتواند دو شکل مجزا داشته باشد:
- مثلث سازی لیزری: مدل کاملی از پا را با استفاده از محاسبات دیجیتالی از فاصله بین منبع نور و کانتور پا ارائه میدهد.
- اسکن با نور ساختاریافته: شبیه مثلث سازی لیزری، اما استفاد با استفاده از نور مادون قرمز.
همچنین اسکن سه بعدی به دو صورت استاتیک و پویا قابل انجام است. برای بهبود تناسب کفش، مقادیر استاتیک و دینامیکی هر اندازه پا باید در نظر گرفته شود. به طور خاص، کفش باید افزایش عرض جلوی پا و کاهش دور میانی پا را در نظر بگیرد. علاوه بر این، قسمت پنجه پا نیز باید شکل گردتری داشته باشد. تمامی یافتهها برای ساخت کفشی مناسب پای فرد، مهم هستند.
متخصص پا همچنین میتواند تکنیکهای تشخیصی اضافی مانند ارزیابی وضعیت بدن و معاینه بیومکانیکی را برای اطمینان از تجزیه و تحلیل موثرتر درخواست کند. این تکنیکها به متخصص پا اجازه میدهند تا کفیهای طبی پا را ساخته که با حرکات و سبک زندگی شما سازگاری داشته باشند.
فواید و مزایای اسکن سه بعدی کف پا
دانستن مزایای اسکن سه بعدی کف پا باعث میشود که بخواهید فقط این روش را برای ساخت کفی طبی استفاده کنید:
- دقت فوق العاده: اسکنهای سه بعدی کف پا دارای دقت 0.4 میلیمتری هستند که از دقت روشهای کمتر پیشرفته اسکن (اسکن دو بعدی) و گچ سنتی بیشتر است.
- راحتی بیشتر: اسکنر سه بعدی اجازه میدهد تا پای بیمار در حالی که وی روی میز قرار دارد و پایش در حالت خنثی است، اسکن شود.
- اسکن سریع: اسکنر سه بعدی پا میتواند یک آی پد باشد که یک اسکنر حسگر به آن متصل است و اسکن تنها چند دقیقه طول میکشد.
- بسیار کارآمد: از آنجایی که اسکنهای دیجیتال را میتوان به صورت آنلاین به آزمایشگاه ارتز ارسال کرد، بسیار سریع و کارآمد است و به متخصص پا اجازه میدهد زمان بیشتری را با بیمار بگذراند. ایجاد کفی طبی، به محض دریافت اسکن توسط آزمایشگاه شروع میشود.
- ضایعات محیط زیستی کمتر: اگر به محیط زیست اهمیت میدهید، اسکن سه بعدی کاملاً دیجیتالی است و ضایعات مواد کمتری ایجاد میکند.
- کفی طبی با کیفیت بالا و بسیار کاربردی: کفی طبی ساخته شده از اسکن سه بعدی بسیار راحت است و کاملاً متناسب با پای بیمار است و پاسخگوی نیازهای وی خواهد بود.
اسکن فشاری کف پا
اسکن فشاری کف پا، ابزاری ضروری برای انجام آنالیزهای استاتیک و دینامیک پا است. خروجی این اسکن، برای مدل سازی کفی طبی استفاده میشود. همچنین میتوان از آن برای نشان دادن نواحی مشکلدار کف پا به بیماران و ارائه بهترین گزینه درمانی برای شرایط خاص آنها استفاده کرد. این اسکنر همچنین، بیش از 1600 سنسور نقاط فشار را در هر دو آنالیز استاتیکی و دینامیکی و همچنین زمان تماس و پالس کف پا را در طول آنالیز استاتیک ثبت میکند. با راه رفتن ساده روی صفحه، تجهیزات در هر ثانیه، 500 تصویر از فشار کف پا میگیرد و اطلاعاتی مانند نیروی توزیع شده، سرعت و فشار مرتبط با راه رفتن شما را ارائه میدهد. این ویژگی میتواند به ویژه در شرایطی که پا، آسیب دیده است مفید باشد.
اسکن فشاری کف پا را میتوان با روشهای مختلفی انجام داد که طی آن، تعدادی سنسور فشار در کفش شما قرار میگیرد. این سنسورها اغلب باید به ابعاد صحیح بریده و وصل شوند. سنسورها از طریق کابلهایی به کامپیوتر متصل میشوند. برای اتصال این کابلها باید از چند بند Velcro استفاده کرد. از شما خواسته میشود که چند قدم راه بروید تا بتوان خوانشها را ضبط کرد. همچنین قبل از ثبت اطلاعات کافی، ممکن است مجبور شوید چند باری راه بروید. کل فرآیند نباید بیش از 1 ساعت طول بکشد.
آمادگیهای لازم برای اسکن کف پا فشاری
برخلاف دو روش قبلی، این روش نیاز به آماده سازی دارد:
لطفاً لباسهای سبک مانند شلوارک، کت و شلوار ورزشی و تیشرت بپوشید. و برای انجام اسکن فشاری که سنسورها را در کفش شما قرار میدهند، لطفاً چند جفت کفش معمولی از جمله موارد زیر با خود همراه داشته باشید:
- کفشهایی که بیشتر روزها میپوشید، مانند کفشهای مدرسه یا محل کار
- هر کفشی که برای ورزش و اوقات فراغت استفاده میکنید، مانند کفش ورزشی یا کفش پیادهروی
پزشکان نمیتوانند سنسورهای فشار را در همه انواع کفش شما قرار دهند، بنابراین لطفاً مطمئن شوید که یکی از جفتهای کفشتان از نوع کفش بنددار باشد. همچنین لطفاً توجه داشته باشید که ما نمیتوانیم سنسورهای فشار را در کفشهای پاشنه بلند یا چکمه قرار دهیم.
کدام روش اسکن کف پا بهتر است؟
نوع انتخابی اسکن کف پا باید توسط متخصصان تعیین شود، زیرا هر نوع میتواند دادههای متفاوتی را ارائه دهد و بر اساس فاکتورهایی که پزشک شما برای ساخت یک کفی طبی نیاز دارد، نوع آن انتخاب میشود. با این اوصاف، برخی از روشها مانند اسکن دو بعدی، کمترین اطلاعات را نسبت به روشهای دیگر ارائه میدهند.
نتایج اسکن کف پا به چه صورت ارزیابی میشود؟
بسته به روش اسکن کف پای انتخابی و یا پزشک، نتایج شما میتواند متفاوت باشد. همانطور که در مقاله ذکر شد، هر نوع اسکن کف پا میتواند دادههای متفاوتی را ارائه دهد. بعد از اسکن، تکنسین تصاویر شما را با استفاده از کامپیوتر پردازش میکند. رادیولوژیست تصاویر را در عرض 24 ساعت ارزیابی کرده و گزارشی را آماده میکند. و در نهایت، این گزارش برای پزشک شما ارسال میشود و بر اساس اطلاعات داده شده، پزشک میتواند کفی طبی شما را تهیه کند.
هزینه اسکن کف پا چقدر است؟
اسکن کف پا میتواند روشها و دستگاههای مختلفی داشته باشد. هر روش اسکن و هر دستگاه برای کف پا میتواند از نظر هزینه بسیار متفاوت باشد. همچنین مکان مطب انتخاب شده نیز میتواند هزینه را تغییر دهد.
پرسشهای متداول
آیا اسکن کف پا دقیق است؟
بسته به روش انتخاب شده، اسکن کف پا میتواند بسیار دقیق باشد و اطلاعات بسیار دقیقی را برای ارزیابی پا ارائه دهد.
چه نوع کفی طبی را میتوان پس از اسکن کف پا ساخت؟
کفیهای نرم، سفت و نیمه سفت را میتوان بر اساس شرایط دقیق پا ساخت.
کدام روش اسکن کف پا سریعتر است؟
اسکن کف پا دوبعدی و سه بعدی بسیار سریع هستند و به مدت زمان بسیار کوتاهی برای اسکن نیاز دارند. فرایند اسکن فشاری کف پا، طولانیتر است و حدود 1 ساعت طول میکشد.
آیا اسکن کف پا درد دارد؟
خیر. این روش کاملاً بدون درد بوده و بسیار آسان انجام میشود.
چه مدت طول میکشد تا نتایج اسکن کف پا به دست آید؟
نتایج بسیار سریع آماده میشوند و به مدت زمان بیشتر از 24 ساعت نیاز ندارند. اما ساخت کفی طبی به زمان بیشتری نیاز دارد، تقریباً 3 تا 4 هفته.