درد مچ پا

 

درد مچ پا

علت درد مچ پا 

درد مچ پا علل گوناگونی می تواند داشته باشد ,  ولی شایع ترین آن پیچ خوردگی مچ پا می باشد که عمدتا در سطح خارجی مچ پا ایجاد می شود. بعضی از این پیچ خوردگی ها بسیار ریز و آرام ایجاد می شوند و ممکن است ما در هنگام پیچ خوردگی متوجه آن نشویم و یا فکر کنیم درد کوچک ناشی از پیچ خوردگی برطرف شده در حالیکه این صدمه ، درد های مزمن طولانی مدت ایجاد می کند که بسیار گنگ و مبهم می باشد و به راحتی نمی توان آنرا در یک ناحیه خاص نشان داد. از همه مهمتر اینکه مهمترین عارضه این پیچ خوردگی ها پیچ خوردگی مجدد می باشد ، که وضعیت درد و صدمات احتمالی را بیشتر می کند اما ما نمی دانیم که علت آن پیچ خوردگی قبلی مچ پا بوده که مدت ها قبل داشتیم و در حال حاضر تاوان عدم توجه به درمان تخصصی و اصلی یک مشکل ساده را می پردازیم.

                          درمان درد مچ پا بدون جراحی

تمام عناصر دیگر موجود در مچ پا و پا می تواند علتی برای درد پاشنه باشد ، ازجمله دررفتگی های ریز استخوان های مچ پا از جمله تالوس (Subluxation) , شکستگی استخوان های کف پا, گیر افتادن عصب در سمت داخلی مچ پا, (سندرم تارسال تانل),   گرفتگی و چسبندگی فاسیای کف پا و خار پاشنه ,  التهاب کشیدگی و تاندونیت پاشنه اشیل  , نقرس همه می توانند از علل اصلی درد مج پا باشند. جالب است بدانید ما امروزه با دردهای بسیاری در کف پا یا پاشنه مواجه هستیم ، که به علت فشار روی عصب در کمر می باشد . حتی ممکن است بیمار در این مرحله کمر درد هم نداشته باشد ومثلا ممکن است ما با معاینه و تست عصب به نتیجه برسیم برای درمان درد پاشنه باید به درمان دیسک کمر به عنوان منشا درد بپردازیم.

شاید بتوان گفت شایع ترین علت درد مچ‌ پا تا زانو ، تحریک‌ عصب سیاتیک توسط دیسک کمر می باشد.‌

یکی از شایع ترین علت درد مچ پا پیچ خوردگی خارجی مچ می باشدولی پیچ خوردگی داخلی نیز ناشایع نیست و این دو مجموعا 80تا 90 درصد علت دردهای مچ پا را شامل می شوند هر چند ممکن است خصوصا در موارد مزمن فرد سابقه پیچ خوردگی را به یاد نداشته باشد.

بسیاری از بیماران درد مچ‌پا و کلسترول  بالا را با هم در ارتباط می دانند‌، در حالیکه چربی و کلسترول بالا علتی برای درد مچ پا نمی باشند.

آسیب دیدگی لیگامان های سمت داخلی مچ پا

  آسیب دیدگی لیگامان مثلثی داخلی  مچ پا یا دلتویید را  پیچ خوردگی داخلی مچ پا می گویند واغلب  به دنبال پیچش پا به سمت خارج ایجاد می شود . صدمه لیگامان دلتویید یعنی همان پیچ خوردگی به سمت داخل پا  معمولاً نسبت به پیچ خوردگی خارجی مچ پا هرچند شیوع کمتری دارد اما  آسیب جدی تری محسوب می شود اکثرا این نوع آسیب دیدگی با صدمه به لیگامانهای خارجی که در پیچ خوردگی های روتین دیده می شود یا صدمه به استخوان نازک نی( فیبولا ) همراه است

صدمات لیگامان دلتوییدیا داخلی  به تنهایی ، کمتر از ۱۰٪ کل پیچ خوردگی های مچ پا را شامل است ولی صدمات همراه یا صدمه لیگامان خارجی بسیار شایعتر می باشد

ورزشهای پر ریسک و دارای جهش  مانند  فوتبال ، بسکتبال و هندبال احتمال این نوع ضایعه را بیشتر می کند از جمله صدمات  احتمالی همراه آسیب دیدگی کلیه استخوان های مچ از جمله تیبیا و فیبولا و تالوس می باشد.‌

 بی ثباتی عملکردی ومزمن مچ پا و شایعتر از ان  عود مجدد پیچ خوردگی از عوارض احتمالی است.

طبقه بندی انواع پیچ خوردگی ها

                      انواع پبچ خوردگی مچ پا

 پیچ خوردگی مچ درجه ۱ مچ پا  شامل صرفا کشیدگی لیگامان دلتویید هستند .

پیچ خوردگی مچ درجه ۲ مچ پا شامل مواردی است که یک پارگی نسبی لیگامان دلتویید به همراه درد و تورم داریم 

پیچ خوردگی مچ درجه ۳  که در ان پارگی کامل لیگامان دلتویید ، هم در سطح و هم در عمق آن نفوز کرده است.

هر چند تشخیص اصلی با معاینه فیزیکی پزشک می باشد اما  تصویربرداری از مچ آسیب دیده برای رد کردن شکستگی های این استخوان ها لازم  است. .

کلیات درمان پیچ خوردگی

درمان مرحله حاد پیچ خوردگی مچ پا

درمان مرحله حاد در تمام مراحل ماساژ یخ و استفاده از کامپرشن و بالا نگه داشتن مچ پا روی بالش و دارو های ضد التهابی و مچ بند اقدامات طب فیزیکی استفاده از ارتز های مناسب ازجمله آتل دارای بار یا استفاده از کفشهای ساق کوتاه (نیم بوت) می باشد . بعضی از موارد شکستگی و پارگی کامل لیگامان ها که به 6 تا 8 هفته درمان طبی و بی حرکتی دارند.

درمان مرحله دوم پیچ خوردگی مچ پا 

در مرحله دوم پیچ خوردگی مچ پا ،  ما توصیه به فیزیوتراپی با لیزر پرتوان و دستگاه های تحریک الکتریکی داریم.

بر اساس اخرین مطالعات که مورد قبول تمام رشته های پزشکی مرتبط می باشد

 حرکت مچ پا ( Early Range of motion)  از ضروریات درمان در مرحله ابتدایی درمان می باشد و به همین علت ترجیح بر ان است که بیماران را با اتل های اماده بی حرکت کنیم نه با گچ تا بتوانیم روزانه حرکت مچ پا و تحمل وزن را داشته باشیم.

مرحله نهایی درمان پیچ خوردگی مچ پا 

در مرحله اخر درمان درد مچ پا می توانید پی ار پی مچ پا و یا پرولوتراپی مچ پا کنید.‌ پی ار پی مچ پا در واقع ریختن فاکتورهای رشد پلاسمای خون بیمار در منطقه صدمه دیده می باشد که موجب ترمیم رباط های صدمه دیده می شود.‌

                           درمان درد مچ پا و پبچ خوردگی مچ با پی ار پی

      

فرد ورزشکار چه موقع می تواند به ورزش خود  برگردد ؟

ورزشکار آسیب دیده زمانی می تواند به ورزش خود  برگردد که تورم کاملا از بین رفته باشد و همزمان قادر باشد ، یک برنامه دویدن پیشرفته را بطور  بدون درد و ناتوانی چه در طول دویدن وچه بعد از آن به پایان برساند .در بسیاری از موارد این مهم ممکن است بیشتر از ۳ ماه به طول بکشد ولی برنامه های توانبخشی و ورزش های درک عمقی می تواند این زمان را کم کند. توصیه می شود ورزشکاران تا یک سال از آتل مچ پا استفاده کنند.

                                     اتل برای پیچ خوردگی مچ پا     

توصیه ما به بیماران این است که در موارد پیچ خوردگی مچ پا به پزشک متخصص مراجعه کنند و از خود درمانی در این موارد بپرهیزند. اداره درست درمان در مرحله حاد درد های پاشنه می تواند از دردهای طولانی مدت و گاهی مقاوم به درمان جلوگیری کند .

درمان درد مچ پا با ورزش

توصیه می کنیم ورزش های مچ‌پا بعد از مرحله حاد درد مچ‌پا انجام شود.‌چند ورزش مناسب برای درمان درد مچ پا را در زیر به شما نشان می دهیم :

ورزش اول : کشش عضلات پشت ساق و ران با طناب 

                            ورزش مچ پا با کشش ساق

ورزش دوم : جمع کردن حوله با انگشتان پا 

                         ورزش مچ پا برای درمان پیچ خوردگی مچ پا

ورزش سوم : حرکات دورانی و ارام مچ پا در حالیکه که روی صندلی نشسته ایم 

                        ورزش مچ پا روی صندلی

 

 

 مقالات مرتبط با این موضوع را می توانید در ادامه ببینید:

بهترین کفش طبی و خصوصیاتی که باید داشته باشد

تشخیص دردهای کف پا با اسکن پا و ساخت کفی و کفش طبی مناسب

پای دیابتی و کفش مناسب برای آن

علائم اصلی کمبود کلسیم در بدن و تغذیه سرشار از کلسیم

علت داغی و گزگز مورمور شدن پاها چیست؟